REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Karas Sirijoje artėja prie pabaigos, nors tam trukdo Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės, pareiškė šalies prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas).

 Karas Sirijoje artėja prie pabaigos, nors tam trukdo Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės, pareiškė šalies prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kiekvienas sėkmingas puolimas, pergalė, kiekvienas išvaduotas rajonas priartina mus prie konflikto pabaigos“, – ketvirtadienį parodytame interviu Rusijos televizijai „Russia Today“ (RT) sakė B. al Assadas.

REKLAMA

Jis pabrėžė, kad Damasko priešininkai – „JAV ir jų sąjungininkės Europoje bei regione, taip pat jų samdiniai Sirijoje“ – bando tam sutrukdyti, „palaikydami teroristines grupuotes, padėdami jų naujoms pajėgoms patekti į Siriją ir statydami kliūtis politiniam procesui“.

„Mūsų užduotis – veikti greičiau už juos. Ir aš galvoju, kad šia prasme mums sekasi. Tačiau tikslius terminus nurodyti sunku. Vis dėlto mes prie to artėjame, tai akivaizdu“, – pabrėžė Sirijos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis interviu taip pat pareiškė, kad Sirijoje buvo didelė Rusijos ir JAV kariškių tiesioginio karinio konflikto tikimybė.

„Iš tikrųjų mes buvome gan arti galimo tiesioginio Rusijos ir JAV pajėgų konflikto. Laimei, to pavyko išvengti. Bet ne amerikiečių vadovybės, o Rusijos (vadovybės) išmintingumo dėka“, – sakė jis.

„Situacijos stabilizavimui mūsų šalyje mums reikalingas Rusijos palaikymas. Ir tuo pačiu mums reikia išvengti amerikiečių kvailų veiksmų“, – kalbėjo B. al Assadas.

Pasak jo, jis pasirengęs klausytis tik sveikai mąstančių žmonių pareiškimų ir neteikia reikšmės neetiškiems Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) komentarams jo atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV prezidentas B. al Assadą yra pavadinęs žvėrimi.

„Tokios frazės niekam negali turėti reikšmės. Klausomasi tų, kuriais pasitikima, protingų, sveikai mąstančių žmonių, kurie laikosi etikos ir moralės principų, kurių žodžiai gali ką nors vienaip ar kitaip paveikti. O tokių žmonių kaip Trumpas nuomonė man nereikšminga“, – sakė jis.

„Aš tokia kalba nekalbu ir tokių frazių nenaudosiu. Taip kalba Trumpas ir tai leidžia susidaryti įspūdį apie jį. Yra žinomas principas: „Esi tai, ką kalbi“. Jis norėjo parodyti savo esmę, štai ir viskas“, – pridūrė Sirijos prezidentas.

REKLAMA

B. al Assadas interviu televizijai RT taip pat pakartojo, kad jo šalis neturi cheminių ginklų.

„Mes neturime cheminių ginklų ir tikrai nenaudotume jų prieš savo žmones“, – pažymėjo jis.

„Tarkime, toks ginklas turimas ir norima jį panaudoti. Kada tai daroma? Po mūšio ar prieš jį? O gal mūšio metu? Kažkaip nelogiška“, – kalbėjo Sirijos lyderis.

Balandžio 7 dieną numanoma cheminė ataka buvo įvykdyta Rytų Gutos mieste Dumoje. Po šios atakos, per kurią, kaip manoma, buvo panaudoti chloras ir zarinas, Vakarai balandžio 14 dieną raketomis smogė kariniams objektams Sirijoje. Tai buvo didžiausio masto Vakarų ataka prieš Damasko režimą aštuntus metus vykstančiame kare.

REKLAMA

Damasko režimas ir jį palaikanti Maskva apkaltino sirų savanorius Amerikos ir jų sąjungininkių nurodymu surežisavus kadrus apie tariamą cheminę ataką.

„Tas rajonas (Rytų Guta) buvo tankiai apgyvendintas kariškių, kovotojų ir civilių. Cheminio ginklo panaudojimo atveju būtų neišvengiamai nukentėję visi, o taip nenutiko. Jei nuvyktumėte į tą vietovę ir pasikalbėtumėte su taikiais gyventojais, paaiškėtų, kad jokios cheminės atakos nebuvo“, – tvirtino B. al Assadas.

„Net Vakarų žurnalistai, kurie ten apsilankė po Gutos išvadavimo, pripažino: „Klausėme žmonių, ir jie atsakė, kad jokios cheminės atakos nematė“. Taigi, visa ta istorija buvo išgalvota kaip pretekstas užpulti Siriją“, – pažymėjo B. al Asssadas.

B. al Assadas tvirtina, kad Sirija dar 2013 metais perdavė visą savo cheminį arsenalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų