REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) patvirtinus tyrimo dėl verslo įtakos politikai išvadas, kyla grėsmė valdžios ir verslo kartu įgyvendinamiems projektams, sako Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) vadovas Valdas Sutkus.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) patvirtinus tyrimo dėl verslo įtakos politikai išvadas, kyla grėsmė valdžios ir verslo kartu įgyvendinamiems projektams, sako Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) vadovas Valdas Sutkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Verslo įvaizdžiui tai neprideda gerųjų savybių. Tik galvoju, kad tai yra ne visas verslas, šalyje yra dešimtys tūkstančių įmonių ir būtų blogiausia, jei šitas blogas įvaizdis būtų pradedamas taikyti visiems, tuo pačiu ir įvairiems projektams, kur dalyvauja Vyriausybė su verslu“, – BNS ketvirtadienį teigė V. Sutkus.

REKLAMA

Anot jo, vadinamieji viešosios ir privačios partnerystės (angl. public private partnership, PPP) projektai turi vykti skaidriai ir kompetentingai.

„Gali valstybė nueiti tuo keliu, kad atsiribos nuo verslo apskritai ir pradės virti savo sultyse, arba bus padarytos išvados ir suprasta, kad reikia kovoti ne su visu verslu, o su neteisėtu verslu, su neregistruotu lobizmu“, – kalbėjo V. Sutkus.

LVK vadovas teigė matantis rizikos ir dėl šiuo metu įgyvendinamų PPP projektų – Nacionalinio stadiono Vilniuje bei Kauno ir Panevėžio areštinių statybų.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuskambėjęs Utenos kelio atvejis savo forma buvo normalus PPP projektas, bet buvo organizuotas neskaidriai, teikiant pirmenybę santykiuose su ribotu skaičiumi įmonių. Ta idėja jau yra diskredituota, turi blogą vaizdą, bet kaip bus su kitais projektais, pavyzdžiui Nacionaliniu stadionu, klausimas“, – sakė V. Sutkus.

Jo teigimu, verslo ir valdžios santykiai turi vykti per asocijuotas organizacijas, o ne per asmeninius kontaktus.

„Verslo savivalda yra tiek efektyvi, kiek tą savivaldą pripažįsta ir teisių jai suteikia valdžia. Jei būsime ignoruojami, o „po kilimu“ veiks atitinkamų įmonių atitinkami veikėjai – švogeriai, bendrakursiai, bendraklasiai, tai šitiems nesąžiningiems verslininkams nėra jokio reikalo bendrauti viešai per asocijuotas struktūras, jie gali tyliai nedeklaruodami užeiti pas vieną ar kitą politiką į kabinetą ir išspręsti savo reikalus“, – kalbėjo V. Sutkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

PPP būdu ketinama įgyvendinti Kauno ir Panevėžio areštinių statybų projektus, tokiu būdu bus vystomas ir Nacionalinio stadiono komplekso Vilniuje statybų projektas – derybos vyksta su vieninteliu konkurso dalyviu, NSGK tyrimo išvadose minimo koncerno „Icor“ valdoma bendrove „Axis Industries“ ir jos partneriais.

PPP būdu pernai lapkritį pradėti statyti ir nauji policijos komisariato bei areštinės pastatai Vilniuje. 56 mln. eurų vertės projekto partnere pasirinkta koncernui „MG Baltic“ priklausančios „MG valdos“ antrinė bendrovė „Pilies projektai“.

REKLAMA

Trečiadienį NSGK patvirtino tyrimo išvadas, jose daugiausia dėmesio jose skiriama koncernui „MG Baltic“ ir Rusijos atominės energetikos milžinei „Rosatom“.

Komiteto išvadose pateikti siūlymai, kaip sumažinti verslo poveikį politikai, ištirti įtartiniausius verslo ir valstybės sandorius, tobulinti partijų finansinę atskaitomybę, keisti žiniasklaidos reguliavimą ir užkardyti parlamentinio tyrimo metu sukauptos informacijos nutekinimą.

V. Sutkus praeityje yra dirbęs „MG Baltic“ korporatyvinių reikalų direktoriumi, o jam privatizuojant alkoholinių gėrimų gamintoją „Stumbras“, dirbo tuometinio prezidento Rolando Pakso visuomeniniu patarėju ekonomikos klausimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų