REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnai tėvai svajoja auginti genijus ir vunderkindus, tačiau ką reiškia būti tokiu vaiku, suvokiant, kad esi gabesniu ne tik už bendraamžius, tačiau kartkartėmis ir už savo paties tėvus? Kaip priimti save tokį, kokiu esi ir leisti talentui sužydėti? Šias temas paliečia filmai apie ypatingiausius mūsų kada nors sutiktus vaikus.

Dažnai tėvai svajoja auginti genijus ir vunderkindus, tačiau ką reiškia būti tokiu vaiku, suvokiant, kad esi gabesniu ne tik už bendraamžius, tačiau kartkartėmis ir už savo paties tėvus? Kaip priimti save tokį, kokiu esi ir leisti talentui sužydėti? Šias temas paliečia filmai apie ypatingiausius mūsų kada nors sutiktus vaikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažoji matematikos dievaitė filme „Apdovanotoji“

Pagrindinei filmo „Apdovanotoji“ (angl. „Gifted“, 2017) herojei Merei – septyneri, o jos bendraamžiams siaubą keliantys skaičiai ir matematika mergaitei tėra lengvai gliaudoma pramoga. Neeiliniais gabumais apdovanotą mažylę auginantis dėdė Frenkas įsitikinęs, jog Merė privalo turėti įprastą vaikystę - lankyti valstybinę mokyklą, draugauti su bendraamžiais ir mokytis jiems įprastų dalykų. Deja, talentingos pirmokės močiutė šiai nuomonei nepritaria – griežta ir valdinga moteris turi savų planų anūkės ateičiai ir yra tikra, jog Merę privalu auginti kaip genijų, mergaitę izoliuojant nuo jai įprastos aplinkos. Kuris Merei gero linkintis asmuo pasieks savo ir ar auginti genijų iš tiesų taip paprasta? Šeimyninės dramos įkarštyje žiūrovo laukia akimirkos drauge su filmo šviesuliu – mažąją Merę įkūnijančia aktore Mckenna Grace, kuri vadinama naująja Dakota Fanning! Vienuolikmetės mergaitės sąskaitoje – įspūdingi vaidmenys ryškiausiuose praėjusių metų filmuose, tad panašu, jog genialią mergaitę filme „Apdovanotoji“ suvaidinusi M. Grace pasirodo esanti viena talentingiausių savo kartos aktorių.

REKLAMA

Aibė nuotykių filme „Henrio knyga“

Pagrindinis vaizdo transliacijų internetu platformoje viaplay.lt ir kanale „TV1000 Premium” rodomo filmo „Henrio knyga“ (angl. „The Book of Henry“, 2017) herojus, vienuolikmetis Henris – tikras genijus. Be tėvo drauge su broliu augantis berniukas pasirodo esąs šeimos galva – jis uždirba pinigus, sprendžia kasdienines šeimos problemas, apmoka sąskaitas ir rūpinasi namiškių gerove. Vieną dieną jis galėtų tapti pavyzdingu suaugusiuoju, tačiau likimas paruošė Henriui staigmeną – mirtina liga sergantis berniukas silpsta, bet turi aibę nebaigtų darbų, kuriuos privalo spėti patikėti savo mamai.

REKLAMA
REKLAMA

Nuotykių, slaptų misijų ir Henrio įžvalgų kupinas filmas įrodys, kad gyvenimas niekuomet nesibaigia, o padėčių be išeičių tiesiog nebūna. Sunku patikėti? Kreipkitės į Henrį!

Visa paperkanti šiluma filme „Gerumo stebuklas“

Pagal 2012-aisiais amerikiečių rašytojos R. J. Palacio romaną sukurtas filmas „Gerumo stebuklas“ (angl. „Wonder“, 2017) nagrinėja tolerancijos, empatijos ir draugystės temas. Gerumą ir šilumą spinduliuojantis, visai šeimai skirtas filmas žiūrovams pristato Ogį – berniuką, sergantį reta genetine liga ir atrodantį kiek kitaip nei jo bendraamžiai. Siekdami apsaugoti vaiką nuo patyčių, berniuko tėvai ryžtasi imtis mokymo namuose ir apsupti mažylį dėmesiu. Deja, išaušta diena, kuomet Ogiui tenka peržengti tikros mokyklos slenkstį, o čia jis susidurs ne tik bendraamžiais, tačiau ir su velniškai lengvu pamokų turiniu – juk mokytis pas mamą buvo kur kas sunkiau!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinį vaidmenį filme atlikęs kanadietis aktorius Jacob Tremblay žiūrovus sužavėjo savo pasirodymu 2015-ųjų filme „Kambarys“ (angl. „The Room“) ir jau minėtoje „Henrio knygoje“. Talentingo berniuko darbų kalendorius užpildytas iki pat 2021-ųjų, o kino kritikai ja žada ne ką mažiau įspūdingą karjerą negu jo kolegei Mckenna Grace.

Muzika, kurianti stebuklus

Bene garsiausiu šiuolaikiniu filmu apie genialų vaiką galima būtų pavadinti viaplay.lt platformoje rodomą juostą „Muzika, suradusi mus“ (angl. „August Rush“, 2007). Šeimyninė, Oskarui nominuota drama žiūrovams pasakoja istoriją apie muzikalų vaikų namų auklėtinį Evaną Teilorą, svajojantį rasti šeimą. Ypatingu gebėjimu aplinkoje išgirsti muziką apdovanotas paauglys tiki, jog muzikinis talentas padės rasti kelią pas tėvus – išgirdę jį grojant, jiedu ras Evaną! Tvirtai svajone tikintis vaikinas prisidengia sugalvotu August Rush vardu ir atsiduria Niujorke, kur jo laukia studijos prestižinėje Juilliard muzikos mokykloje. Išlaisvinęs savo nepakartojamą talentą išgirsti muziką lietaus lašuose, elektros laiduose ir kitose kasdieninėse akimirkose, vaikinas nė minutei nenustoja tikėti savo svajone ir likimu. Ar jo talentas padės rasti tėvus? Muzikinių kompozicijų fone žiūrovai stebės jaudinančios istorijos atomazgą ir spėlios – ar Evano tėvai ras berniuką? O galbūt šie tėra neeilinio vaiko fantazijos vaisiumi?

REKLAMA

Bilis ir jo svajonė filme „Bilis Eliotas“

Antrasis režisieriaus Stephen Daldry karjeros filmas „Bilis Eliotas“ (angl. „Billy Elliot“, 2000) 2000-aisiais tapo tikra kino ekranų sensacija. Aktorių Jamie Bell išgarsinusi drama iškovojo 3 BAFTA apdovanojimus, nominaciją Auksiniam gaubliui bei dar tris nominacijas Oskarui. 1985-ieji. 11-metis šachtininko sūnus Bilis gyvena su močiute, broliu ir tėvu. Pastarasis tvirtai žino kuo turėtų užsiimti jaunėlis sūnus. Deja, tėvo brukamos bokso treniruotės Biliui visai ne prie širdies – vaikino širdis dainuoja šokant, o svajonės apie baletą ir didžiąją sceną verčia širdį plakti stipriau.

REKLAMA

Gabiausią šokių klasės mokinį pedagogės ruošia stojamiesiems egzaminams į Karališkąją baleto mokyklą, tačiau Bilio tėvas nenusiteikęs klausytis kalbų apie nevyrišku laikomą sūnaus norą šokti. Ar tai gali sustabdyti vaikiną, kurį į priekį veda svajonė?

Priešingai negu kai kurie šiame tekste minimi herojai, Bilis nėra vunderkindu. Tai – beprotiškai užsispyręs, drąsus ir talentingas vaikis, žinantis sunkaus darbo ir begalinių repeticijų skonį. Įspūdingu garso takeliu pasižyminčiame filme pagrindinį vaidmenį atlikęs aktorius Jamie Bell pasirodo mokykloje šokęs baletą. Vaikino teigimu, tai ne sykį vertė jį būti patyčių objektu tarp bendraamžių, o tokio pobūdžio patirtis leido įsijausti į jo įkūnijamo personažo kailį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Matilda

„Čarlis ir šokolado fabrikas“ istoriją žiūrovams padovanojęs rašytojas Roald Dahl pasirodo esąs vaikams skirtos knygos „Matilda“ autoriumi. Įkvėptas jame nupasakotos istorijos, garsus komedijų aktorius Danny DeVito ryžosi ekranizuoti kūrinį, būsimame filme atlikęs vieną pagrindinių vaidmenų. „Matildą“ (angl. „Matilda“, 1996) galima būtų vadinti bene žiūroviškiausiu visų laikų šeimai skirtu filmu. Komiška ir šilta juosta jau 22-ejus metus nepalieka populiariausių filmų apie vaikus sąrašų.

Neatsakingų ir stebuklais netikinčių tėvų auginama Matilda imasi ugdyti save – mergaitė nagrinėja sudėtingus literatūros kūrinius, mokosi mintinio skaičiavimo, imasi kontroliuoti savo minčių jėgą. Tėvų nusiųsta į atšiaurų internatą, turintį perauklėti mergaitę ir padėti jai pamiršti kvailystes, Matilda sutinka neeilinę mokytoją, netrukus mergaitei tampančią svarbiausiu žmogumi. Pasirodo, gyvenime nėra nieko neįmanomo – tereikia svajoti ir tikėti stebuklais!

REKLAMA

Berniukas, kuris išgyveno

Kad ir kokiu ypatingu vaiku atrodytų esąs Haris Poteris, panašu, jog genialiausiu „Haris Poteris“ (angl. „Harry Potter“, 2001) filmų serijos vaiku reikėtų vadinti geriausią jo draugę Hermioną. Mokslus dievinanti mergaičiukė, žinanti atsakymus į bene visus klausimus, Hario ir Ronio kailius gelbėjo ne viename serijos filme, tad didžiąją dalį jaunųjų burtininkų žygių sėkmės derėtų priskirti būtent jai! Psichologai tikina, jog „Haris Poteris“ serijos filmai yra mėgstamiausia gabių ir talentingų vaikų pramoga. Anot jų, vaikai filmą vertina už drąsos, ištikimybės ir garbės temų nagrinėjimą ir neretai linkę tapatinti save su pagrindiniu herojumi ar jo draugais, kurie yra kitokie nei jų bendraamžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų