REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Visuomenės plėtros, reprodukcinės sveikatos ir teisių parlamentinė grupė kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Rimvydą Turčinską.

REKLAMA
REKLAMA

Kreipimesi akcentuojama, jog: "Lietuvoje abortas yra legalus nuo 1957 m. Įteisinant nėštumo nutraukimą buvo realizuota moters pasirinkimo teisė, užkirstas kelias kriminaliniams abortams bei beprasmiškoms moterų mirtims dėl jų.

REKLAMA

Parlamentarų Vidos Marijos Čigriejienės, Dangutės Mikutienės, ir Antano Matulo siūlymas riboti aborto paslaugą, leidžiant atlikti nėštumo nutraukimą tik iki 8 nėštumo savaičių, tai – lyčių lygių galimybių, moterų teisių ir demokratijos principų ribojimas.

Parlamentarų siūlymas yra ne vien siekis mažinti abortų skaičių Lietuvoje, bet  ir sąmoningas ketinimas uždrausti abortą šalyje.

Kaip teigiama kreipimesi, griežtai ribojant ar draudžiant aborto paslaugas Lietuvoje bus atveriamas kelias nelegaliems abortams ir nėščiųjų mirtimis. Lenkijoje, kur abortas yra uždraustas, kasmet atliekama 200 000 nelegalių abortų, o pasaulyje dėl nelegalaus nėštumo nutraukimo kasmet miršta apie 500 000 moterų.

REKLAMA
REKLAMA

Leidžiant atlikti abortą tik iki 8 nėštumo savaičių, labiausiai nukentėtų jaunos ir socialiai atskirtos moterys. Jau šiandien jos dėl įvairių priežasčių nespėja laiku nutraukti nėštumo iki 12 savaičių, todėl registruojami pavieniai kriminaliniai abortai bei dažni naujagimių žudymo atvejai. Sumažinus aborto terminą, Lietuvoje situacija dar pablogėtų: padaugėtų nelegalių, kriminalinių abortų skaičius; išaugtų moterų mirčių dėl aborto skaičius; padaugėtų likimo valiai paliktų ar nužudytų naujagimių; didėtų moterų diskriminacija ir moterų socialinė atskirtis bei šeimų skurdas. Šiandien Lietuvoje yra  35,4 proc. daugiavaikių šeimų gyvenančių skurde.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakarų šalių patirtis bei moksliniai tyrimai rodo, kad abortų skaičių labiausiai mažina visuomenės švietimas, prieinamų kontraceptinių priemonių vartojimas ir kokybiškos reprodukcinės sveikatos paslaugos, konsultacijos. 2005 m. RAIT tyrimo duomenimis, Lietuvoje kontracepciją vartojo tik 38 proc. vaisingo amžiaus moterų, kai Skandinavijoje – 80–90 proc. Akivaizdu, kad aborto problemos draudimai ir apribojimai nepanaikins. Jie tik pablogins moterų, kurioms reikia aborto paslaugų, padėtį.

Todėl labai svarbu užtikrinti moterų reprodukcinę sveikatą ir teises priimant būtinus įstatymus. Siūlome kuo skubiau parengti ir vykdyti Nacionalinę Reprodukcinės sveikatos strategiją, įstatymą ir veiksmų programą, kurią rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija, Europos Sąjunga, lyčių lygybės ir profesinės medikų organizacijos. Lietuva, ratifikavusi Vaiko teisių ir Moterų konvencijas, Kairo ir Pekino veiksmų programas, tarptautinius ir nacionalinius žmogaus teisių dokumentus, įsipareigojo minėtų dokumentų nuostatas vykdyti".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų