REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
51
Saulius Urbonavičius-Samas su dukra Elena (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Grupės „BIX“ lyderis, prodiuseris ir gerai žinomas pramogų pasaulio veidas Saulius Urbonavičius-Samas nedažnai kalba apie savo šeimą. Visgi trijų vaikų tėvas sutiko atvirai papasakoti apie tai, kaip jam sekėsi auklėti jau suaugusius Pijų ir Mildą bei mažametę Eleną.

51

Grupės „BIX“ lyderis, prodiuseris ir gerai žinomas pramogų pasaulio veidas Saulius Urbonavičius-Samas nedažnai kalba apie savo šeimą. Visgi trijų vaikų tėvas sutiko atvirai papasakoti apie tai, kaip jam sekėsi auklėti jau suaugusius Pijų ir Mildą bei mažametę Eleną.

REKLAMA

„Vaikų auginimas yra didžiulis darbas ir didelė atsakomybė bei stresas. Tačiau yra ir kita medalio pusė, kuri pati svarbiausia – tai yra didžiulis džiaugsmas. Lygiai tiek pat, kiek yra ir kančios, yra ir laimės. Galbūt net daugiau. Tas vargas atsiperka su kaupu“, – apie tėvų dalią kalbėjo Samas.

Vaiką reikia užvesti ant kelio

„Kad vaikui reikia padėti, nurodyti, parodyti ir nuvesti – aišku, nes jis nėra dar pilnai sąmoningas ir susivokiantis. Paskui jis paburnos arba padėkos dėl to, kad kažką jį vertei daryti, bet visos pamokos, lavinimasis, ypač muzika, piešimas, praverčia. Tegul jis ir netampa menininku ar muzikantu, bet visa tai labai ugdo ir vysto vaikus“, – aiškino atlikėjas, pridurdamas, kad jo mažametė Elena lanko pianino pamokas.

REKLAMA
REKLAMA

„Prievarta nieko nedarau. Leidžiu pasirinkti kelią patiems, bet tuo pamatus jie turi gauti. Manau, kad tai yra normalu. Vyriausioji užsiima logistika, Pijus dar ieško savęs“, – prasitarė Samas.

REKLAMA

Visi yra baudę savo vaikus

Paauglystė yra didžiausias siaubas, kas atitinka su žmogumi. Reikia suprasti tik vieną – su paauglyste nepakovosi. Tai yra psichinė būsena, kurią išgyvena augantis žmogus ir ji nėra normali. Tai pripažįsta psichologai. Mes dažnai persistengiame toje vietoje, bandydami baisiomis bausmėmis ar puolimais tramdyti šitą reikalą“, – aiškino atlikėjas.

Ji patikino, jog šaukimu ir bausmėmis tėvai nieko nepasieks. Samo nuomone, svariausia yra įgyti vaiko pasitikėjimą ir prisipažinti, kai suklysti pats.

„Labai reikia tuo metu apsišarvuoti kantrybe. Visi mes esame baudę savo vaikus. Visi suklystame, kartais papurtome, apšaukiame, dar kažką padarome. Paskui galvoji, kodėl taip elgiesi su tuo vaiku, nes jis to nesupranta. Po to atsiprašai.

REKLAMA
REKLAMA

Tai gyvas dalykas. Nėra idealių tėvų. Nėra ir idealių vaikų bei idealios situacijos, kad būtent taip turėtum elgtis, – tikino žinomas vyras. – Iš tėvų pusės turi būti normalus, ne viršininko ir pavaldinio santykis, kaip pas mus įprasta, o draugiškas.

Tu turi pripažinti savo klaidas ir pasakyti vaikui, kad klydai, bet ne šaukti. Tada atsiranda santykis ir bendras pasitikėjimas. Svarbiausia išvystyti tarpusavio pasitikėjimą. Jeigu vaikas išeina kažkur, bastosi su keistomis kompanijomis, turi kalbėtis ir pasitikėti.

Aišku, turi būti visą laiką įsitempęs ir žiūrėti, kad tos kompanijos nenuvestų paauglio baisiu narkotikų ir alkoholio keliu. Privalai būti seklys morka ir laiku ištraukti vaiką iš tokių dalykų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats buvo siaubingas paauglys

Pasirodo, pats atlikėjas nebuvo pats paklusniausias ir ramiausias vaikas. Jis mėgdavo dingti su draugais nepasakęs tėvams, todėl tikina, kad buvo tikrai siaubingas paauglys. Visgi Samas prasitarė, kad nenorėtų, jog jo vaikai sektų jo pavyzdžiu, tai tėvams tai ištverti labai sunku.

„Aš buvau tikrai siaubingas. Tėvai labai prisikentėjo. Nedariau kažkokių nežmogiškų nusikaltimų, bet aš dingdavau, negrįždavau naktimis. Nieko blogo nedarydavau, bet bastydavausi. Tais laikais mobilių telefonų nebuvo, tai ką tiems tėvams galvoti... – prisipažino Samas. – Dabar mes turim pakankamai kontrolės priemonių ir technologijos mums leidžia būti šiek tiek ramesniems. O ką reikėjo daryti, kai buvo laidinis telefonas ir sūnus dingsta keliems mėnesiams?

Esu tranzavęs su draugu į Taliną. Tai užtruko apie tris savaites. Nieko jiems nesakiau, jie net nežinojo, kur randuosi. Paskui man kliuvo. Aš gaudavau ir fizinių bausmių, bet tais laikais tai buvo normalu.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų