REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Palanga (nuotr. Fotodiena.lt)

Artėjant vasarai Palangos gelbėtojai pristato dvi pagrindines naujienas. Viena iš jų – technikos naujovė, palengvinsianti gelbėtojų darbą. Kita skirta – ekstremalių pojūčių ištroškusiems vasarotojams. 

7

Artėjant vasarai Palangos gelbėtojai pristato dvi pagrindines naujienas. Viena iš jų – technikos naujovė, palengvinsianti gelbėtojų darbą. Kita skirta – ekstremalių pojūčių ištroškusiems vasarotojams. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasariški orai vis daugiau žmonių vilioja į pajūrį. Tačiau iš 17 gelbėjimo punktų, Palangos paplūdimiuose kol kas veikia tik 1: centrinė gelbėjimo stotis. Joje dirba 6 gelbėtojai. Nuo pirmosios vasaros dienos, komandą papildys dar 70 darbuotojų. Besiruošdami vasarai, gelbėtojai pristato naujienas. Viena jų – technikos naujovė, kaip reikiant palengvinsianti gelbėtojų darbą. 

REKLAMA

Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet, gelbėtojai budės visą parą. Tiesa, ne visuose postuose, o tik Šventosios ir Palangos centrinėje gelbėtojų stotyje. 

Pastebima, kad poilsiautojams pagalbos prireikia ne tik darbo valandomis. Atsitikus nelaimei net ir vėlyvu paros metu žmonės kviečia specialiųjų tarnybų pareigūnus. 

Pradėjus birželio 1 d., visuose 17 Palangos pliažų postuose, bus budima iki rugsėjo 1 d., kasdien nuo 9 val. iki 20 val.

REKLAMA
REKLAMA

„Palangoje gelbėtojai jau dirba visą parą, gauname skambučius iš žmonių, pagalbos centro, teritorija yra atidžiai stebima, poilsiautojų saugumu rūpinasi vandens ir sausumos patruliai, reaguojama į kiekvieną nelaimės šauksmą“, – sakė Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas.

Prieš prasidedant sezonui gelbėtojas primena, kad Baltija – klastinga. Todėl į vandenį įlipę plaukti nemokantys asmenys, turėtų laikytis arčiau kitų. Taip pat žmonės raginami nebijoti ir išdrįsti gelbėtojų paprašyti, kad jį prižiūrėtų. Nemokantys gerai plaukti ir net šalia kranto šokinėjantys per bangas, dažnai nė nepastebi, kaip juos į jūros gilumą ima nešti stipri srovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kalbantis“ dronas

Laukiant poilsiautojų antplūdžio, paplūdimiuose gelbėtojai pristato naujienas. Viena jų - garso signalus galintis perduoti dronas. Juo bus galima įspėti poilsiautojus apie pavojų jūroje, sudrausminti neklausančius.

„Dronas su garsu. Jis skraidys ir turės garsą. Per radijo ryšį mes perduosime garsą. Įsivaizduokit, jeigu žmogus nuplakęs toli, už bujų, mums nebereikės siųsti gelbėtojo plaukiko ar motociklo ir taip nedeginti kuro. Mes nusiųsime droną.

Ir jam priartėjus prie žmogaus bus perduota informacija: „Poilsiautojų dėmesiui, jūs per toli nuplaukėte, prašome, grįžti į krantą“, - Tv3.lt sakė J. Pirožnikas.

REKLAMA

Garsinį signalą perduodantis dronas – pirmas Palangos paplūdimiuose. Tačiau gelbėtojai jau ne vieną sezoną naudojasi bepiločiais orlaiviais. Šie esą labai praverčia.

„Šie aparatai mums labai padėjo. Pavyzdžiui, pasiklydo vilnietis berniukas. Žmonių pliaže masė, rasti jį – sunku. Pakėlėm droną, mama jo dairosi po monitorių, ir radome jį nuklydusį jau prie tilto“, – pasakojo Palangos gelbėtojų vadas.

Bepiločiai orlaiviai padeda susekti ir iš paplūdimio nuo pareigūno sprunkančius asmenis, užfiksuoti nelegalius čeburekų prekeivius, girtaujančius poilsiautojus, neklausančius įspėjimų poilsiautojus ar plaukiančius už bujų.

REKLAMA

„Įsivaizduokite – žmogus neklauso įspėjimų, išplaukia pro bujus. Dronas priartėja, ir gelbėtojai jį įspėja apie draudimą. Žmogus visaip mus iškeikia ir toliau neklauso. Dronas visa tai užfiksuoja ir mes turime įrodymų apie taisyklių nepaisymą ir skiriame jam baudą. Dar bandoma ginčytis, bet paplūdimys – vieša vieta ir turime visus leidimus filmuoti“, – aiškino J. Pirožnikas.

Garso signalą perduodantis dronas, poilsiautojus galės įspėti net trejomis kalbomis – lietuvių, rusų, anglų.

Vasaros įkarščiui besiruošiantys gelbėtojai sako, jog jau paruošti ir vandens motociklai, pasirūpinta ir naktinio matymo įranga. Termovizoriai leidžia pastebėti nelaimę net ir nakties metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Zona ekstremalams

Palangos gelbėtojų vadovas sako, jog svarbiausias jo komandos tikslas ne tik gelbėti skęstančiuosius jūroje, o daryti viską, kad žmonės neskęstų.

Baltijos jūra yra pakankamai klastinga, duobėta. Neretai poilsiautojai atsipalaiduoti siekia alkoholio pagalba. Gelbėtojas turi prižiūrėti tvarką, patarti, įspėti, kad pavartoję svaigiųjų gėrimų žmonės nebristų į vandenį, nesimaudytų, o jei reikia, apsisuktų ir keliautų namo.

Paplūdimys kupinas įvairiausių situacijų, būna ir konfliktų, tuomet tenka bendradarbiauti su policijos pareigūnais. Pagrindinis mūsų siekis, kad Palangos paplūdimiai būtų patogūs, patrauklūs visiems, visi atvažiavusieji jaustųsi saugūs, patenkinti, o išvyktų gerai pailsėję“, – tikino pašnekovas.

REKLAMA

Atsižvelgiant į Lietuviškos vasaros permainingus orus, gelbėtojai dažnai sulaukia poilsiautojų nusiskundimų. Esą atvykę į Palangą jie negali išsimaudyti jūroje dėl plevėsuojančios raudonos vėliavos. Šiemet taip nebeturėtų būti: planuojama sudaryti sąlygas maudytis net audringoje jūroje.

Pasak gelbėtojų, bus įrengtos specialios zonas, kuriose bus galima maudytis net esant audringai jūrai. Tokie ekstremalai į jūrą koją kišti galės tik su maudymosi liemenėmis bei bus stebimi ir prižiūrimi Palangos gelbėtojų. Tiesa, kol kas tai tik planai, tačiau jau derinami su miesto savivaldybe, tad tikimasi valdininkų pritarimo.

REKLAMA

Numeris 1509

Poilsiautojams primenama, kad Palangos paplūdimiuose veikia trumpasis gelbėtojų pagalbos telefono numeris – 1509. Taip pat prašoma nelikti abejingiems, jei nelaimė nutiko ne jums, o šalia esančiui.

„Aplinkinių reakcija labai svarbi. Kiekvienas gautas pranešimas padeda išvengti nelaimės. Galima ne tik padėti, bet ir užbėgti nelaimei už akių“, – sakė J. Pirožnikovas.

Pagrindinis pavojus, vasarotojų tykantis Baltijos jūroje tai stiprus bangavimas ir duobės. 

„Šokinėjantys per bangas žmonės nepastebi, kaip juos neša srovė. Gelbėti tenka ir tuos, kurie nuvargsta vandenyje ar supanikuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltijos jūroje daug duobių, kurių gylis gali siekti 3 ar net 4 metrus”, – tikina gelbėtojas.

Patekus į duobę, pašnekovas sako, jog svarbiausia nepanikuoti, giliai įkvėpti ir bandyti išsilaikyti ant vandens, pasiduoti srovei. Nutolus nuo duobės, bandyti iš jos išeiti. Patekus į duobę, galima ir pasiekti saugesnę vietą panėrus.

Vaikų priežiūra

Palangos gelbėtojai primena, kad į vandenį Palangos kurorte vaikai be priežiūros gali lipti tik nuo 12 metų. Tėvai ar mažamečius prižiūrintys asmenys, nuolat privalo saugoti vaikus, jų nepalikti vyresnių vaikų priežiūrai. 

REKLAMA

Taip pat akcentuojama, kad vaikų vandenyje negalima palikti be priežiūros ar su pripučiamais ratais. Tai esą – žaislai, o ne gelbėjimo priemonė. Be to, taisyklės numato, kad jūroje negalima naudoti pripučiamų čiužinių, kamuolių ir kitų nesertifikuotų gelbėjimo bei pramogų priemonių. 

Pasak gelbėtojų, skęstančio vaiko neišgelbės ant rankų uždėto pripučiamos rankovės ar liemenį juosiantis gelbėjimo ratas. Skęstančiajam padėti gali tik geras plaukikas, kuris išmano gelbėjimo būdus ir juos moka pritaikyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų