REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Seimas antradienį Edmundą Sakalauską paskyrė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininku.

 Seimas antradienį Edmundą Sakalauską paskyrė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už jo kandidatūrą per slaptą balsavimą pasisakė 85 Seimo nariai, 11 buvo „prieš“ ir 6 parlamentarai susilaikė.

REKLAMA

Opoziciniai konservatoriai antradienį reikalavo atidėti balsavimą dėl VTEK vadovo, nes komisija prieš pat jį nutarė netirti aplinkybių dėl premjero Sauliaus Skvernelio nenurodytų sutuoktinės akcijų.

Kaip pranešė naujienų portalas 15min.lt, S. Skvernelis interesų deklaracijoje nenurodė savo sutuoktinės Silvijos Skvernelės turimų „Swedbank“ akcijų. Ji yra šio banko darbuotoja.

Žurnalistams aiškindamas situaciją S. Skvernelis sakė deklaravęs sutuoktinės darbovietę, o akcijų nenurodęs, nes šias ji gavo kaip darbo užmokesčio dalį. Pildydamas turto deklaraciją Valstybinei mokesčių inspekcijai premjeras pažymėjo, kad 2016 metais jo žmonos valdomų akcijų vertė buvo beveik 7 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Seime sulaukęs klausimo dėl šios situacijos E. Sakalauskas teigė nusišalinęs, komisijos nariams svarstant pranešimą apie nedeklaruotas premjero žmonos akcijas.

„Nuo pirmųjų minučių, kai atėjo informacija į VTEK, aš ėmiausi priemonių, oficialiai kreipiausi į komisijos narius, pareikšdamas nusišalinimą“, – antradienį Seime sakė E. Sakalauskas.

Anot jo, VTEK galioja praktika, kad jeigu svarstomas klausimas, susijęs su subjektu, kuris delegavo kurį nors narį į VTEK, tas narys nusišalina. E. Sakalauską į VTEK delegavo premjeras S. Skvernelis. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis savo ruožtu pasiūlė jo kandidatūrą į komisijos vadovus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujojo VTEK vadovo prioritetai: privačių interesų registras, skaidrus lobizmas

Naujasis Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vadovas Edmundas Sakalauskas savo prioritetais laiko privačių interesų registro įsteigimą, skaidraus lobizmo užtikrinimą.

„Pirmiausiai, privačių interesų registras. Čia būtų mano generalinė užduotis, kad tas projektas judėtų į priekį ir būtų įgyvendintas, juo labiau, kad aiškiai nustatyta projekto riba – 2020 metų sausio pirma“, – BNS po balsavimo dėl jo skyrimo į pareigas sakė E. Sakalauskas.

REKLAMA

Seimas antradienį 85 balsais „už“, 11 „prieš“ ir šešiems parlamentarams susilaikius E. Sakalauską paskyrė VTEK pirmininku.

Kalbėdamas dar apie privačių interesų registrą E. Sakalauskas pabrėžė, kad jis turėtų būti funkcionalus, prieinamas, aiškiai veikiantis.

„Daug kalbėsiu su projekto rengėjais, kad minėtas registras būtų funkcionalus, prieinamas, aiškus, kad būtų žmonėms instrumentas, kuris tikrai leistų išvengti tokių situacijų, kad pamiršau deklaruoti sandorį. Komisija turi dirbti daug, kad privačių interesų registras atsirastų ir jis būtų funkcionalus“, – kalbėjo VTEK vadovas.

REKLAMA

Anot jo, kita svarbi užduotis yra neteisėto lobizmo prevencija ir skaidraus lobizmo skatinimas.

„Kita svarbi užduotis – lobizmas, tiek sustiprinti neteisėto lobizmo prevenciją, tiek skatinti, kad valstybėje atsirastų didesnis pasitikėjimas, supratimas apie lobizmą pozityviąja prasme“, – sakė E. Sakalauskas.

Taip pat VTEK pirmininkas ketina skirti daug dėmesio vadinamųjų atitikties pareigūnų, prižiūrinčių interesų deklaravimą, mokymui.

„Dar vienas prioritetas – atitikties pareigūnų mokymas, švietimas, nuolatinis konsultavimas, kad jie nuolat retransliuotų tą informaciją, nes VTEK yra tik 30 žmonių, ji negali aprėpti visos Lietuvos aktyviai konsultuodama“, – sakė naujai paskirtas vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuolatinio vadovo VTEK neturi nuo praėjusių metų kovo, kai gresiant balsavimui dėl nepasitikėjimo iš pareigų pasitraukė tuometinis komisijos pirmininkas Romas Valentukevičius.

Balandį Seimo vadovas į šias pareigas teikė Virginijaus Kanapinsko kandidatūrą, bet parlamentarai jai nepritarė.

VTEK sudaro penki nariai. Po vieną kandidatą į VTEK narius Seimui teikia prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras, du kandidatus – Lietuvos teisininkų draugija.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų