REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) čempionate nieko naujo – finale ketvirtus metus iš eilės stebėsime Oklando „Golden State Warriors“ ir Klivlando „Cavaliers“ akistatą.

Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) čempionate nieko naujo – finale ketvirtus metus iš eilės stebėsime Oklando „Golden State Warriors“ ir Klivlando „Cavaliers“ akistatą.

REKLAMA

Pajėgiausia pasaulio krepšinio lyga dar niekada nebuvo mačiusi tokio dviejų komandų dominavimo.

Net ir legendinių Bostono „Celtics“ ir Los Andželo „Lakers“ akistatų laikais šios dvi ekipos niekada nebuvo susidūrusios finaluose keturis metus iš eilės.

Portalas tv3.lt ir krepšinio ekspertas Rytis Vyšniauskas siūlo prisiminti abiejų komandų kelią finalo link ir paanalizuoti galimą lemiamų sezono kovų baigtį.

LeBrono fenomenas

Kai antroje sezono pusėje Klivlando „Cavaliers“ klubas išmainė kone pusę savo komandos, mažai kas tikėjosi išvysti 2016 metų NBA čempionus finale.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vienas žmogus mąstė kitaip ir šiandien apie jį kalba visas pasaulis.

Aštuntą sezoną iš eilės NBA lygos finale žaisiantis LeBronas Jamesas šiemet atkrintamose varžybose vidutiniškai pelno po 34 taškus, atkovoja 9,2 atšokusio kamuolio ir atlieka 8,8 rezultatyvaus perdavimo.

REKLAMA

34-us metus įpusėjantis krepšininkas svarbiausiose sezono kovose ant parketo praleidžia net 41,3 min. ir kyla pagrįstų abejonių, ar jo kūne dar liko pakankamai energijos akistatai prieš neabejotinai pajėgiausią lygos komandą „Golden State Warriors“.

„8 LeBrono Jameso finalai paeiliui skamba beprotiškai, bet 7-is kartus nelabai galėjo būti kitaip. Karaliui vilkinti „Heat“ ir „Cavs“ aprangas, pastaruosius 7-is sezonus į NBA finalą patekdavo akivaizdžiai stipriausia komanda, gana silpnoje Rytų konferencijoje, su minimalia konkurencija.

REKLAMA
REKLAMA

Per šiuos aštuonerius metus pirmą kartą LeBrono komanda nebuvo laikoma favorite laimėti Rytus. Tačiau Karalius ant savo pečių nešė ne tik Marcusą Morrisą pelnydamas taškus, bet ir visą „Cavs“ vidutinybių kratinį iki pat finalo per dvi sudėtingas septynerių rungtynių serijas.

Dėl savo fenomenalaus pasirodymo šio sezono NBA atkrintamose varžybose jis dar labiau sustiprino savo kaip geriausio lygos krepšininko statusą“, – apie Karaliaus 8-ą iš eilės finalą kalbėjo Rytis Vyšniauskas.

Faktą, kad šiame sezone LeBronas vienas atvedė „Cavs“ į finalą bene geriausiai iliustruoja Klivlando ekipos žaidėjų šventinės nuotaikos rūbinėje po septintųjų serijos prieš „Celtics“ rungtynių:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol visi „Cavaliers“ žaidėjai šokinėjo iš laimės, LeBronas šaltame lede „skandino“ savo pervargusias kojas ir kartu su ekipos draugas traukė pergalės dainas.

Prarado favorito statusą

Nuo 2014-2015 m. sezono, kai L.Jamesas sugrįžo į Klivlandą, „Cavs“ žaidėjams Rytų konferencijos atkrintamose varžybose niekada nebuvo tekę žaisti lemiamų septintųjų serijos rungtynių.

Apskritai, vos du kartus jiems teko stipriau paplušėti, kai seriją laimėdavo rezultatu 4:2, vieną – 4:1, ir net 6 sykius „Cavaliers“ Rytuose „nupūsdavo“ varžovus sausu rezultatu 4:0.

Tačiau šiemet vaizdas kardinaliai pasikeitė ir nedaug trūko, jog LeBrono kariauna neperžengtų jau pirmoje atkrintamųjų varžybų barjero.

REKLAMA

Serijoje prieš Domanto Sabonio Indianos „Pacers“ „Cavs“ prireikė visų septynerių rungtynių įrodyti savo pranašumą.

Jiems prireikė ir sėkmės, nes paskutiniame serijos mače viskas galėjo pasibaigti ir labai liūdna gaida.

Konferencijos pusfinalyje „Cavaliers“ dar kartą pažemino Toronto „Raptors“ – 4:0.

Jono Valančiūno komanda pirmą kartą klubo istorijoje tapo stipriausia reguliaraus sezono ekipa Rytuose, tačiau išaušus lemiamų kovų metui eilinį kartą neperžengė LeBrono barjero.

Rytų konferencijos finale „Cavs“ klubui dar kartą teko žaisti septintąsias serijos rungtynes.

Ir sėkmė, o gal geriau sakyti LeBronas, buvo jų pusėje. Lemiamoje akistatoje Bostone 87:79 priešininkus palaužę „Cavaliers“ eilinį kartą tapo Rytų karaliais.

REKLAMA

Paskutinėse serijos rungtynėse net 46 taškus surinkęs Jamesas šioje serijoje buvo tiesiog fenomenalus: 42 ir daugiau taškų jis surinko net trijose akistatose!

„Sunku pasakyti, kaip būtų susiklosčiusi ši serija, jei Bostono klubas savo gretose būtų turėjęs du pagrindinius vasaros pirkinius – Kyrie Irvingą ir Gordoną Haywardą. Tačiau net ir be jų „keltai“ turėjo pakankamai realius šansus prasibrauti į finalą. Veikiausiai patirties stoka daugeliui žaidėjų sutrukdė geriau pasirodyti lemiamose Rytų konferencijos finalo rungtynėse, nors prieš tai jie ir žaidė pagirtinai.

Žinoma, LeBrono Jameso faktorius šioje serijoje buvo pats svarbiausias. Stebint jį kartais užduodu sau klausimą, kur yra žmogaus galimybių riba ir kada Karaliaus organizmas pasakys „ne“. Bostono komandai tik pirmose serijos rungtynėse pavyko kiek pristabdyti LeBroną, o vėliau stebėjome nuostabų geriausio pasaulio krepšininko žaidimą. Kai kurie jo pasirodymai tiesiog priversdavo griebtis už galvos“, – apie „Celtics“ ir „Cavs“ kaktomušą Rytuose kalbėjo žinomas krepšinio ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išsklaidytas mitas

Šiemet NBA atkrintamose varžybose teko pasijaudinti ir „Golden State Warriors“ gerbėjams.

2015-2016 m. sezone „kariai“ Vakarų konferencijos finale 4:3 palaužė Oklahomos „Thunder“, tačiau vėliau tokiu pačiu serijos rezultatu pralaimėjo NBA finalą „Cavaliers“ klubui.

Pasibaigus minėtam sezonui daugelis krepšinio gerbėjų liko šokiruoti buvusio „Thunder“ lyderio Kevino Duranto perėjimo į „Warriors“ klubą.

Nieko keisto, jog 2016-2017 m. sezone dabartiniai NBA čempionai visas Vakarų konferencijos atkrintamųjų varžybų serijas laimėjo daugiau nei užtikrintai (4:0), o finale prieš „Cavs“ suklupo vos kartą – 4:1.

REKLAMA

Nuo to laiko daugelis pradėjo garsiai kalbėti apie tariamą Oklando komandos nenugalimumą, tačiau šiame sezone realybė buvo kitokia.

Visų pirma „Warriors“ užleido reguliaraus sezono nugalėtojų vardą ir aikštelės pranašumą Hiustono „Rockets“ ekipai.

Tiesa, pirmuose dviejuose atkrintamųjų varžybų etapuose Steve‘o Kerro auklėtiniai palyginti nesunkiai (abi serijas laimėjo 4:1) nugalėjo San Antonio „Spurs“ ir Naujojo Orleano „Pelicans“ klubus.

Tačiau Vakarų finale jų laukė tie patys Hiustono „Rockets“ krepšininkai ir vienu metu „Warriors“ buvo įsprausti į kampą, kai pralaiminėjo seriją 2:3.

Vis tik, čempionams eilinį kartą pavyko išlipti iš duobės sausiems ir penktadienio naktį Lietuvos laiku (3 val.) mes juos pamatysime pradedančius lemiamas šio NBA sezono kovas.

REKLAMA

„Manyčiau, jog Hiustono komandai šiek tiek pristigo sėkmės septintose serijos rungtynėse. Kažkokiu mistiniu būdu jie sugebėjo pramesti net 27 tritaškius iš eilės, kas praktiškai paskandino jų viltis laimėti lemiamą Vakarų akistatą. Žinoma, prie to daug prisidėjo ir puikus varžovų lyderio S.Curry žaidimas po ilgosios pertraukos.

Apskritai, Hiustono „Rockets“ pasirodymą šioje serijoje vertinčiau gerai. Ypač jų žaidimą gynyboje, kuris dažnai vesdavo iš proto pajėgiausią lygos komandą. Tiesa, jei kalbėtume apie „Rockets“ puolimą, jam pritrūko „aštresnės“ minties ir dažnai atrodydavo, jog komandos lyderiai pernelyg dažnai bandė viską išspręsti pavieniui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu „Warriors“ liko ištikimi savo žaidimui ir pelnytai laimėjo šią seriją, kaip ir daugelis to tikėjosi. Manyčiau, jog čempionams trūko traumą patyrusio Andre Iguodala, kuris yra labai naudingas komandai abiejose aikštelės pusėse. Žinoma, tą patį būtų galima pasakyti ir apie „Raketų“ įžaidėją Chrisą Paulą“, – mintimis apie Vakarų konferencijos finalą dalinosi R.Vyšniauskas.

Nurašo „Cavaliers“ galimybes finale

Daugelis krepšinio ekspertų mėgsta pajuokauti, jog pastarąją naktį įvykusi septintoji Vakarų konferencijos ryklių akistata buvo tikrasis šio sezono NBA finalas.

Šiai nuomonei pritaria ir lažybininkai, kurie „Warriors“ šansus laimėti finalą vertina niekingai atrodančiu koeficientu 1,10, kai „Cavs“ – net 7,5.

REKLAMA

Paskutinį kartą taip prastai vertinama komanda NBA finaluose buvo 2001-ųjų Filadelfijos „76ers”.

Tada Alleno Iversono vedami „76ers” krepšininkai netikėtai laimėjo pirmąsias serijos rungtynes prieš galingai sukomplektuotą Los Andželo „Lakers“, tačiau vėliau pralaimėjo visas keturias akistatas.

LeBrono kariaunos galimybėmis netiki ir Rytis Vyšniauskas, kuris spėja, jog serija gali baigtis net ir sausu rezultatu 4:0 „Warriors“ naudai.

„Eilinį kartą mūsų laukia NBA finalas, kuriame susitiks neabejotinai geriausia komanda prieš geriausią pasaulio žaidėją. Būsiu atviras: „Cavaliers“ bus labai sunku laimėti net ir vienerias serijos rungtynes. Manyčiau, jog praėjusiame sezone jie turėjo geresnę sudėti nei šiemet, o juk tada jiems vos kartą pavyko įveikti „Warriors“, kurie nuo to laiko tikrai netapo silpnesni.

REKLAMA

Apie mūsų laukiančią finalo seriją daug ką pasako faktas, kaip skirtingai abi komandos džiaugėsi laimėjusios lemiamas konferencijos finalo rungtynes. Jeigu „Cavs“ žaidėjai šokinėjo iš laimės, tai „Warriors“ krepšininkai tiesiog lengviau atsiduso išvengę jiems nemalonios sensacijos.

Nuo to laiko, kai K.Durantas tapo Oklando komandos nariu, Steve‘o Kerro auklėtiniai patys supranta, jog bet kuriuo atveju privalo laimėti NBA finalą. Bet koks kitas scenarijus jiems prilygtų fiasko ir dėl to sunkiai įsivaizduoju „Cavs“ tampančius čempionais“, – savo pasirinkimą argumentavo Rytis Vyšniauskas.

O kaip viskas bus paaiškės per artimiausias kelias savaites.

Primename, jog pirmosios NBA finalo serijos rungtynės Lietuvos laiku naktį iš ketvirtadienio į penktadienį prasidės 3.00 val.

REKLAMA
REKLAMA

Iki tol LeBronas turės bent šiek tiek laiko suteikti poilsio savo išvargusioms kojoms ir stoti į mūšį prieš „Warriors“ žvaigždyną.

Visi sutinka, jog „Cavaliers“ laimėti šią seriją šansų yra labai nedaug.

Tačiau galbūt, kas yra sunkiai tikėtina, Karalius dar ne viską mums parodė. O gal netyčia prabils ir LeBrono šešėlyje užsidarę kiti „Cavs“ žaidėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų