REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Konkurencingą rinktinę su Neymaru priešakyje į Rusiją atsivežantis komandos treneris Tite sieks padovanoti savo šaliai jau 6-ąjį pasaulio čempionų titulą. Šio futbolo specialisto ir jo auklėtinių laukia didžiulis iššūkis, tačiau prisiminti turtingą istoriją bei papildyti trofėjų lentyną dar vienu apdovanojimu šiemet kaip niekada realu.

Konkurencingą rinktinę su Neymaru priešakyje į Rusiją atsivežantis komandos treneris Tite sieks padovanoti savo šaliai jau 6-ąjį pasaulio čempionų titulą. Šio futbolo specialisto ir jo auklėtinių laukia didžiulis iššūkis, tačiau prisiminti turtingą istoriją bei papildyti trofėjų lentyną dar vienu apdovanojimu šiemet kaip niekada realu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerai pasirodyti pasaulio čempionate Titei bei jo kariaunai privalu ir dėl to, kad komandos gerbėjai dar mena itin skaudų pralaimėjimą prieš ketverius metus Brazilijoje vykusiame čempionate. Šeimininkai šio turnyro pusfinalyje net 1:7 buvo sutriuškinti vokiečių, o kovoje dėl trečiosios vietos patyrė dar vieną pažeminimą – 0:3 pralaimėta Nyderlandams.

REKLAMA

Tačiau nuotaikos likus itin mažai laiko iki pasaulio čempionato gana pozityvios – komanda, patyrusi vos vieną pralaimėjimą, įveikė atranką į pasaulio čempionatą, gerai sužaidė ne vienas draugiškas rungtynes. Tai leido komandos sirgaliams vėl pagalvoti apie šlovę bei prisiminti turtingą komandos istoriją. O ir turnyro grupė, kurioje žais brazilai, nėra jau tokia grėsminga – E grupėje jie susitiks su Šveicarijos, Kosta Rikos ir Serbijos komandomis.

REKLAMA
REKLAMA

Tad ne veltui brazilams prognozuojama aukšta vieta čempionate. Anot „Betsafe“ futbolo lažybų ekspertų, tikimybė, kad Brazilijos rinktinė užims pirmą vietą grupėje, siekia beveik 80 proc., kai kitos stipriausios grupės komandos šansai tai padaryti vertinami vos 11 proc. O galimybė, kad Brazilija gali triumfuoti čempionate, yra taip pat aukščiausia – net 25 proc.

Futbolo ekspertai taip pat prognozuoja brazilams aukštą vietą čempionate. Vienas jų – dainininkas ir televizijos laidų vedėjas Marijonas Mikutavičius, kuris turnyre ne tik sirgs už brazilus, bet ir laiko juos vienais iš favoritų. Anot jo, priežasčių, kaip ši Pietų Amerikos tauta tapo viena lyderiaujančių jėgų futbolo pasaulyje, yra ne viena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gatvės futbolo populiarumas

Futbolas į Braziliją atkeliavo 19 amžiaus pabaigoje kartu su anglų darbininkais, kurie turėjo misiją išvystyti šalies pramonę. Greito ir didžiulio populiarumo žaidimas susilaukė visų pirma dėl to, nes jį galima žaisti praktiškai bet kur – tereikia tik kamuolio, kas tiko pramogų didžiuliais turtais negalėjusiai pasigirti šaliai.

Tačiau tokia pasaulėžiūra sukūrė ir dar vieną priežastį, kodėl Brazilija tapo viena galingiausių futbolo jėgų pasaulyje. Dėl žaliųjų erdvių trūkumo, vienas prie kito esančių namų futbolas buvo pradėtas žaisti tiesiog gatvėse – taip pat pradėjo populiarėti ir gatvės futbolas. Vargingiau gyvenantys vaikai kartais net neturėdavo kamuolio ir žaisdavo iš kojinių pagamintu ritiniu. Be to, viską dar apsunkina daug kur esančios kalvos, tad sąlygos žaisti futbolą – vienos sunkiausių, kokias tik įmanoma sugalvoti.

REKLAMA

Tačiau žaidimas ant asfalto ar tiesiog žvyro, daugybės vietos neturėjimas bei neprognozuojamas kamuolio judėjimas, kai šio judėjimo kryptį keičia įvairios briaunos bei kieti paviršiai, privertė brazilus išmokti puikiai valdyti kamuolį. Taip pat itin svarbiu tapo ir savo kūno valdymas, nes kiekvienas nukritimas galėjo baigtis didelėmis traumomis. Tokių savybių reikėjo ir norint žaisti futbolą paplūdimiuose, kurių Brazilija turi itin daug.

Lyderiai, į kuriuos galima lygiuotis

Toks susidomėjimas futbolu išaugino ir daugybę puikių futbolo žaidėjų, kurie arti tikslo buvo jau 1950 metais, kai pasaulio futbolo čempionatas buvo surengtas pačioje Brazilijoje. Tuo metu čempionato formatas buvo kitoks – grupių varžybose nugalėjusios ekipos patekdavo į kitą etapą, kur sužaisdavo vienerias rungtynes tarpusavyje. Deja, jau prieš paskutines rungtynes su Urugvajumi čempionais tituluoti brazilai neišlaikė taip titului iškovoti reikalingų lygiųjų bei čempionate užėmė antrąją vietą. Tokį netikėtumą futbolu apkerėti brazilai prilygino nacionalinei tragedijai.

REKLAMA

Tačiau laukti išsvajoto titulo nereikėjo jau taip ilgai – 1958 metais galingai žaidusi ir varžovus stebinusi brazilų vienuolikė iškovojo pirmąjį pasaulio čempionų titulą. Čia spindėjo ir 6 įvarčius pelnęs Pele, su kuriuo siejama visas iki 1970 metų besitęsęs auksinis brazilų rinktinės laikotarpis.

1962 metais spindėjo jau keturis kartus varžovus baudęs Garrincha, o brazilai džiaugėsi antruoju čempionų titulu. Nors dar po ketverių metų brazilai patyrė fiasko neįveikę grupės etapo, 1970 metais džiaugėsi jau trečiu triumfu vos per 12 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sužavėti tokios svaiginančios sėkmės, į pergales lėmusius herojus pradėjo lygiuotis vis daugiau jaunuolių visoje šalyje.

„Brazilijoje yra pakankamai skurdžių regionų, kur vaikams futbolas yra savaime labai svarbus socialinis reiškinys – jie turi daugybę herojų, į kuriuos gali lygiuotis. Tai taip pat – galimybė išlipti iš skurdo, pasigerinti savo materialinę padėtį ir daugybė vaikų, neturėdami galimybės tapti bankininkais, svajoja, kad viena diena taps Ronaldinho, Neymaru ar Ronaldo“, – pasakoja laisvalaikiu pats futbolą žaidžiantis Marijonas Mikutavičius.

REKLAMA

Nors po itin sėkmingo periodo daugybę metų po to brazilams nepavyko pasiekti puikių rezultatų svarbiausiame pasaulyje futbolo turnyre, jų vargai baigėsi 1994 metais JAV. Po ketverių metų titulą ginantys brazilai nukeliavo iki finalo, o dar po ketverių – pakartojo triumfą jau 5-ąjį kartą.

Tai, kad brazilai sugeba išugdyti daugybę skirtingų, bet labai pajėgių rinktinių, susiję ir su tuo, kad ši šalis yra didžiulė ne tik plotu, bet ir su gyventojų skaičiumi – su 210 mln. Žmonių Brazilija yra penkta pagal dydį pasaulyje. Pagal plotą ji taip pat penkta, tačiau didelę dalį šalies užima atogrąžų miškai. Taip glaudžiai nuolat gyveno ir vietiniai, ir atėjūnai – daugybė tautų bei kultūrų. Tokia maišalynė daug įtakos davė ir Brazilijos futbolui.

REKLAMA

„Pirmiausia – tai didelė šalis, tad futbolo treneriams yra iš ko rinktis. Kitas dalykas – aplinka, genetika, idėjų maišymasis tarp įvairiausių rasių, kultūrų. Didelę įtaką šaliai ir jos kultūrai padarė ir kolonistai. (...) Matyt, tokį futbolo populiarumą bei profesionalumą Brazilijoje lėmė įvairių dalykų kompleksas“, – mano M. Mikutavičius.

Kaip šis mišinys suveiks šiemet Rusijoje, bus galima pamatyti jau greitai, o ir žvaigždžių, į kurias gali lygiuotis jaunieji brazilai, netrūksta. Vien ko vertas brangiausias pasaulio futbolininkas Neymaras...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų