REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukštutiniame Tagile (Rusija) nuo insulto mirė penktokė – skaudi nelaimė įvyko nepaisant vietos medikų pastangų išgelbėti mergaitę, rašoma „ura.ru“. Į ligoninę buvo išsiųsti tyrėjai, jiems dabar teks nustatyti dėl kokių priežasčių nesugebėta laiku nustatyti diagnozės ir užkirsti kelią tragiškam įvykiui.

Aukštutiniame Tagile (Rusija) nuo insulto mirė penktokė – skaudi nelaimė įvyko nepaisant vietos medikų pastangų išgelbėti mergaitę, rašoma „ura.ru“. Į ligoninę buvo išsiųsti tyrėjai, jiems dabar teks nustatyti dėl kokių priežasčių nesugebėta laiku nustatyti diagnozės ir užkirsti kelią tragiškam įvykiui.

REKLAMA

Šaltiniai teisėsaugoje „ura.ru“ papasakojo, kad mergaitė paskutinius du mėnesius skundėsi stipriais galvos skausmais. Kai tėvai pamatė, kad mergaitė nebegali miegoti, nuvežė ją į ligoninę. Netrukus vienuolikmetę ištiko koma, o Aukštutinio Tagilo medikai suprato, kad patys su šia situacija nesusitvarkys ir iškvietė rajono centro Jekaterinburgo sraigtasparnį. Artimųjų siaubui buvo jau vėlu – prieš atskrendant medikams vaikas mirė.

Medikų teigimu, pervežti moksleivės į Jekaterinburgo ligoninę nebuvo galimybių, nes jos būklė buvo itin prasta.

Kas yra insultas?

Insultas (lot. insulto – šokinėju) – ūmus smegenų kraujotakos sutrikimas (kraujo išsiliejimas smegenis ir kt.), sukeliantis smegenų audinio žūtį. Žinoma, kad normaliai smegenų veiklai būtina pastovi kraujotaka. Jei smegenys ilgesnį laiką negauna pakankamai kraujo, pirmiausiai sutrinka smegenų ląstelių veikla. Nenormalizavus smegenų kraujo apytakos, ląstelės pradeda irti ir miršta. Pavėlavus imtis veiksmų, žmogaus išgelbėti gali būti nebeįmanoma. Kuo anksčiau pradedamas gydyti insultas, tuo mažiau pažeidžiamos smegenys. Tai sunkus ir labai pavojingas kraujagyslinis centrinės nervų sistemos pažeidimas.

REKLAMA
REKLAMA

Insultas turi įtakos visam organizmui: gali sukelti ilgalaikį paralyžių, kalbos problemas, skausmą, sutrikdyti protines ir emocines funkcijas, sutrikdyti daugelį kasdieninio gyvenimo funkcijų, sąlygoti kraujagyslinės dimensijos vystymąsi. Be to, insultas yra linkęs kartotis (apie 65 proc. insultų pasikartoja). Kiekvienąkart pasikartojant insultui, sunkios negalios ir mirties rizika vis didėja.

REKLAMA

Kaip atpažinti insultą?

Insulto požymiai skiriasi, priklausomai nuo to, kuri smegenų dalis yra pažeista. Tačiau yra tam tikri simptomai, kurie pasireiškia dažniausiai. Tai gali būti vienos kūno pusės silpnumas, veido, rankų, kojų tirpimas ir (ar) kalbos, jutimų sutrikimas, netikslūs judesiai, staiga susilpnėjęs, neryškus ar prarastas vienos akies regėjimas, sąmonės sutrikimas, stiprus galvos skausmas, svaigimas, netvirta eisena ar staigus pusiausvyros sutrikimas (ligonis gali nukristi). Jei pastebimi nors keli iš minėtų simptomų, reikia kuo greičiau kviesti greitąją medicinos pagalbą. Pasak medikų, dažna problema, kad dauguma ligonių, kuriuos ištinka išeminis insultas, neskuba važiuoti į ligoninę, o insulto atveju kiekviena minutė labai svarbi.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmuosius insulto požymius lengvai gali atpažinti netgi neturintis specialaus medicininio išsilavinimo žmogus, tereikia žinoti keletą paprastų dalykų. Reikia paprašyti ligonio:

1. Nusišypsoti. Jeigu ligonį tikrai ištiko insultas, įvykdyti net ir tokią paprastą užduotį dažniausiai jam būna gana sudėtinga.

2. Pakelti aukštyn abi rankas.

3. Aiškiai pasakyti kokius nors paprasčiausius sakinius. Pavyzdžiui: „Šiandien lauke lyja“, arba: „Paduok man tą knygą“.

4. Iškišti liežuvį. Ligonio, kurį ištiko insultas, liežuvis bus persikreipęs ir užkritęs į vieną pusę.

Jeigu nors viena iš aukščiau įvardytų užduočių ligoniui kelia sunkumų, būtina nedelsiant kviesti greitąją medicinos pagalbą ir telefonu papasakoti medikams apie visus pastebėtus simptomus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų