REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Disidentu tapęs buvęs Rusijos oligarchas Michailas Chodorkovskis sako, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimo žlugimas įmanomas bet kuriuo metu.

Disidentu tapęs buvęs Rusijos oligarchas Michailas Chodorkovskis sako, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimo žlugimas įmanomas bet kuriuo metu.

REKLAMA

Pirmadienį transliuotame interviu LRT laidai „Dėmesio centre“ M. Chodorkoskis teigė, kad režimo griūtį galėtų paskatinti netikėtas įvykis, kuris sukeltų visuomenės pasipiktinimą – kaip pavyzdį jis pateikė dešimtis gyvybių nusinešusi prekybos centro gaisrą Vakarų Sibire esančio Kemerovo miesto prekybos centre „Žiemos vyšnia“.

„2014 metais baigėsi Rusijai būdingas 15 metų ciklas. Tai nėra prietarai, tai susiję su kartų kaita valstybės valdymo sistemoje. Po šio periodo valdžios sistema tapo nestabili“, – kalbėjo M. Chodorkovskis.

„V. Putinas peržengė tą ribą užgrobdamas Krymą. Visuomenės šokas padėjo kuriam laikui gauti naujos energijos, naują legitimumą. Bet pagrindinė problema niekur nedingo“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot M. Chodorkovskio, senstanti Rusijos valdžia nebegali tinkamai reaguoti į iššūkius.

„Viršūnėlė sensta, o vidutinis valstybės aparato amžius lieka toks pats. Ir šis skirtumas niekur nedingsta. Tai ne tik amžiaus, bet ir garanto problema. 55-metis Putinas 40-mečiam aparato darbuotojui yra garantas, o 66 metų Putinas 40-mečiam aparatui jau menkesnis garantas“, – teigė M. Chodorkovskis.

REKLAMA

„Atsitinka taip, kad atitrūkusi viršūnėlė efektyviai nebereaguoja į iššūkius, ir tie iššūkiai įsisiūbuoja. Neseniai matėme Kemerovo „Žiemos vyšnios“ tragediją. Jie ilgai nesugebėjo tinkamai reaguoti“, – teigė jis.

„Juodoji gulbė, t. y. netikėtas įvykis, gali atsitikti šiandien, rytoj arba niekada. Bet mes turime būti jam pasiruošę“, – teigė M. Chodorkovskis.

„Be natūralaus, neišvengiamo režimo žlugimo dabar bet kuriuo momentu yra įmanomas ir su netikėtais įvykiais susijęs režimo žlugimas. Iki 2014 metų tai vargu ar buvo įmanoma. Dabar – įmanoma bet kuriuo metu“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums, Rusijos opozicijai, labai svarbu, kad taip atsitikus atsinaujintų ne ta pati kriminalinė valdžia, o šalis grįžtų į normalų europietišką plėtros kelią“, – sakė M. Chodorkovskis.

M. Chodorkovskis užsienyje gyvena nuo 2013 gruodžio, kai jam buvo suteikta malonė ir jis po 10 metų įkalinimo išėjo iš kalėjimo. Jo organizacija „Atviroji Rusija“ teikia teisinę pagalbą teisių pažeidimų aukoms ir vykdo žiniasklaidos projektus.

M. Chodorkovskis praeitą savaitę Lietuvoje dalyvavo tradiciniame kasmetiniame Vilniaus Rusijos forume, kuris suburia Rusijos opoziciją ir žmogaus teisių gynėjus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų