REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Lenkijos siekiai nepatiks Rusijai: amerikiečių tankus vilioja investicijomis (nuotr. SCANPIX)

Lenkija yra pasirengusi užmokėti iki dviejų milijardų dolerių už nuolatinę JAV karinę bazę šalies teritorijoje. Apie tai skelbia didžiausias lenkų naujienų portalas „Onet“, remiantis paviešintais Gynybos ministerijos dokumentais.

19

Lenkija yra pasirengusi užmokėti iki dviejų milijardų dolerių už nuolatinę JAV karinę bazę šalies teritorijoje. Apie tai skelbia didžiausias lenkų naujienų portalas „Onet“, remiantis paviešintais Gynybos ministerijos dokumentais.

REKLAMA

Rusija nuolat tvirtina, kad JAV karinis dalyvavimas Rytų Europos šalyse kelia grėsmę regiono saugumui. Iš dalies ir dėl šios priežasties JAV Baltijos šalyse ir Lenkijoje dar neturi nuolatinės karinės bazės, kariai atvyksta rotaciniu principu.

„Šis siūlymas reiškia aiškią ir greitai įgyvendinamą būtinybę nuolatiniam JAV karinės divizijos dislokavimui Lenkijoje“, – rašoma dokumente. Šalis įsipareigoja į naujus karinius objektus ir JAV kariuomenės transportavimui reikalingos infrastruktūros gerinimą investuoti 1,5-2 mlrd. dolerių.

Lenkijos gynybos ministerijos dokumente pažymima, kad Lenkija yra pasirengusi pasidalinti gynybos išlaidų našta ir pateikti šį projektą rentabilesniu JAV valdžiai.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies gynybos struktūros „Onet“ patvirtino apie tokio dokumento egzistavimą. Taip pat tikinama, kad nuolatinio JAV kariuomenės dalyvavimo Lenkijoje planas buvo sukurtas bendrų veiklų, įskaitant ir šiais metais rengiamas karines pratybas, metu.

REKLAMA

Dokumente yra nurodytos galimų karinių objektų ir ligoninių, taip pat mokyklų, sporto salių personalui ir jų šeimoms, galimos vietos. Straipsnyje pažymima, kad siūlymas buvo pateiktas Baltiesiems rūmams, JAV Kongresui, kitoms valdžios struktūroms ir analitiniams centrams, įskaitant Atlanto Tarybą.

Lenkijos gynybos ministerija pažymi, kad nuolatinis JAV kariuomenės divizijos dalyvavimas yra „būtinas siekiant sulaikyti stiprėjančią ir pavojingą Rusijos, kuri grasina Europai, poziciją“. Kuriant nuolatinę JAV karinę bazę Lenkijoje būtų apsaugoti ne tik lenkų interesai, tačiau tai atitiktų ir JAV gynybos doktriną, kuri „mato Rusijos agresiją kaip pagrindinę grėsmę Jungtinėms Valstijoms ir globaliam stabilumui“.

REKLAMA
REKLAMA

Varšuvos atstovų manymu, investicinis JAV tankų divizijos dislokavimo šalyje projektas galėtų būti iš dalies padengiamas iš atitinkamos infrastruktūros įrengimo lėšų. Maža to, amerikiečių kariams būtų galima perduoti dalį Gynybos ministerijos objektų.

Putinas: stebim ir kontroliuojam

Anksčiau Lenkijos užsienio reikalų ministerija yra paskelbusi, kad amerikiečių pajėgų dislokavimas Europoje yra Varšuvos plėtojamos politikos fundamentas. Rusijos atstovai nėra patenkinti augančiu JAV vaidmeniu Europoje, tačiau šią savaitę Vladimiras Putinas jau nebuvo toks kategoriškas. Jis pareiškė, kad Maskvos nejaudina tai, kad Šiaurės Atlanto aljansas ir JAV augina pajėgas prie Rusijos sienų. Šalies vadovas pažymėjo, kad Rusija analizuoja NATO veiksmus ir „įdėmiai stebi“. Jo teigimu, „kiekvienas žingsnis mums yra žinomas“.

„Mūsų tai nejaudina. Tegul jie treniruojasi. Viskas kontroliuojama“, – aiškino Rusijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų