REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Dizainerio J. Statkevičiaus kurti tautiniai kostiumai Panevėžio darželius pasiekė paslapčia (nuotr. JP)

Kad valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio idėja kiekvienam Lietuvos vaikui padovanoti tautinį kostiumą nežlugo, gali patvirtinti Aukštaitijos sostinės vaikų darželių-lopšelių vaikai – jie prieš gerą mėnesį jais galėjo pasipuošti.

15

Kad valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio idėja kiekvienam Lietuvos vaikui padovanoti tautinį kostiumą nežlugo, gali patvirtinti Aukštaitijos sostinės vaikų darželių-lopšelių vaikai – jie prieš gerą mėnesį jais galėjo pasipuošti.

REKLAMA

Tačiau apie tai, kad miesto ugdymo įstaigų mažyliai jau galės pasipuošti tautiniais kostiumais, Panevėžio miesto savivaldybės administracijos valdininkai nieko nežino. Tautiniai kostiumai Panevėžyje buvo išdalinti kone slapta.

Buvo planuota, kad ikimokyklines įstaigas tautiniai kostiumai pasieks iki Vasario 16-osios, vėliau data buvo perkelta iki Kovo 11-osios, bet tautiniai rūbeliai 29 Panevėžio lopšelius-darželius pasiekė balandžio antroje pusėje.

Nieko nežino

Labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ direktorė Vaida Mandrijauskaitė naujienų portalui JP teigė nežinanti, ar tautiniai kostiumai pasiekė Panevėžio lopšelius-darželius. Ji teigė pasidomėsianti, ar fondo savanoriai išdalino rūbelius.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tautinius kostiumus nieko nežinojo ir Panevėžio miesto savivaldybės Švietimo ir jaunimo skyriaus vyriausioji specialistė Ramunė Šileikienė.

Valdininkė naujienų portalui JP aiškino, esą prašiusi Labdaros ir paramos fondo informuoti, kada bus dalinami tautiniai kostiumai Panevėžio miesto lopšeliams-daželiams.

REKLAMA

„Jokios informacijos nesu gavusi, nors prašiau fondo, kad mums praneštų. Žadėjo, bet kol kas jokios žinios nesulaukiau“, – sakė R. Šileikienė.

Dalino politikas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkas Deividas Labanavičius naujienų portalą JP patikino, kad tautiniai kostiumai Aukštaitijos sostinės lopšelius-darželius jau pasiekė.

„Visi 29 darželiai gavo rūbelius. Dalinau pats, o Švietimo ir jaunimo skyriaus tarpininkavimo dalinimui nereikėjo“, – tvirtino D. Labanavičius ir sakė, kad tautiniai kostiumai išdalinti prieš mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Nežino rūbelių patvarumo

Panevėžio lopšelio-darželio „Puriena“ vadovė Zita Kuncienė portalui JP patvirtino, kad tautiniai kostiumai ikimokyklinę švietimo įstaigą jau pasiekė.

„Gal prieš mėnesį atvežė. 20 komplektų – po dešimt mergaitėms ir berniukams. Jau buvome apsirengę jais. Nesu dizainerė, tai negaliu pasakyti, ar rūbeliai atitinka Aukštaitijos regiono tautinių rūbų spalvas. Tvarkingi rūbeliai, bet neaišku kaip jie skalbsis ir, ar ilgai vaikai juos nešios“, – sakė Z. Kuncienė.

Siuvyklos neišdavė

Kodėl taip užsitęsė tautinių kostiumų siuvimas prieš daugiau kaip porą mėnesių portalui JP aiškino labdaros ir paramos fondo vadovė V. Mandrijauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Siuvykla laiku negavo Aukštaitijos etniniam regionui pritaikytų audinių, todėl tautiniai kostiumai nebuvo pasiūti ir jų negalėjome išdalinti iki Vasario 16-osios ir net iki Kovo 11-osios“, – aiškino V. Mandrijauskaitė, tačiau kokia siuvykla siuvo tautinius kostiumus, fondo „Švieskime vaikus“ direktorė įstaigos pavadinimo neišdavė.

Kostiumai kiekvienam regionui

Dizainerio Juozo Statkevičiaus sukurtais kostiumais pasipuoš net 18 tūkst. mažylių iš 887 valstybinių vaikų darželių.

Panevėžyje yra 29 lopšeliai-darželiai, o juose veikia 273 grupės. Kiekvieną įstaigą pasieks po 20 kostiumų vaikučiams. Jais pasipuoš dešimt berniukų ir dešimt mergaičių.

REKLAMA

Dizaineris kostiumus kūrė atsižvelgdamas į kiekvieno Lietuvos etninio regiono unikalumą, spalvas, audinių ir juostų raštus.

Todėl drabužių komplektai pasiūti specialiai aukštaičiams, žemaičiams, suvalkiečiams ir dzūkams.

Aukštaitijos darželiams bus pagaminti 6592, Dzūkijos – 5132 Suvalkijos – 1172, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos – 5104 kostiumai.

Vieno tautinio drabužio savikaina siekia per 29 eurus.

Raimonda MIKUČIONYTĖ / JP, Gedimino BALČIŪNO, Vitos GERULIENĖS, Tomo KAUNECKO nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų