REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
Nekilnojamasis turtas Lietuvos pajūryje (nuotr.: ober-haus)

Nekilnojamojo turto ekspertai pastebi, jog pastaruoju metu, Lietuvos pajūrio būsto rinkoje pasiūla didėja. Ji daugiausiai orientuota į aukštas pajamas gaunančius pirkėjus. Paklausiausias turtas yra šiuolaikiškai įrengtas ir prabangus. Na, o sandorių kiekiui didelę įtaką daro sezoniškumas.

34

Nekilnojamojo turto ekspertai pastebi, jog pastaruoju metu, Lietuvos pajūrio būsto rinkoje pasiūla didėja. Ji daugiausiai orientuota į aukštas pajamas gaunančius pirkėjus. Paklausiausias turtas yra šiuolaikiškai įrengtas ir prabangus. Na, o sandorių kiekiui didelę įtaką daro sezoniškumas.

REKLAMA

Taip pat pastebima, kad lietuviai vis dažiau įsigyja poilsio būstus užsienyje. Kai kurie jų daug pigesni, nei Lietuvos pajūryje.

Nekilojamojo turto ekspertai pastebi, kad vis aktyviau būsto ieškoma ne tik gimtinėje, bet ir užsienyje. Tai esą lemia kelios priežastys.

„Ekonominiai šalies rodikliai yra teigiami, augimo perspektyvos, darbo rinkos stabilumas, atlyginimų kilimas ir kitos ekonominės prielaidos leidžia gyventojams plėsti investavimo geografiją ir alternatyvų vietiniam nekilnojamajam turtui ieškoti tiek Lietuvos, tiek užsienio kurortuose. Panaši tendencija jau buvo matoma ir prieš gerą dešimtmetį, kuomet investavimo alternatyvų lietuviai taip pat ieškojo užsienyje”, - Tv3.lt teigė Aurimas Petrikas, „Ober-Haus“ Klaipėdos biuro vadovas. Svečioje šalyje būstą perka namus Lietuvoje jau turintys asmenys. Užsienyje įsigytas nekilnojamas turtas skiriamas poilsiui.

„Dažniausiai antras būstas perkamas asmeniniams poreikiams, t. y. naudojamas kaip atostogų rezidencija arba kaip investicija – tokį turtą išnuomojant. Tokiu atveju populiaru įsigyto turto administravimą ir priežiūrą perduoti vietiniams būsto administratoriams, kurie užtikrina ir tolygų nuomininkų srautą, ir būsto priežiūrą (smulkių gedimų šalinimą ir pan.)”, - sako A. Petrikas.

REKLAMA
REKLAMA

Antri namai - kur šilčiau

Susidomėjimas nekilnojamuoju turtu užsienyje – auga. Būsto poilsiui lietuviai dairosi šalyse, kur ištisus metus vyrauja šiltas klimatas.

REKLAMA

„Pastaruosius 2–3 metus lietuvių dėmesys užsienyje esančiam gyvenamajam nekilnojamajam turtui nuosaikiai augo. Aktyviausiu ir populiariausiu būsto segmentu tapo 2–3 kambarių apartamentai pietų Europos šalyse: Ispanijoje, Graikijoje, taip pat Bulgarijoje ar Turkijoje, kur ne tik patrauklus klimatas, bet ir patogus, dažniausiai tiesioginiais skrydžiais, susisiekimas.

Matyt, esminis užsienio kurortuose esančio turto privalumas yra geografinis pranašumas: praktiškai visus metus vyraujantis šiltas ir saulėtas oras leidžia džiaugtis tiek asmeninėmis atostogomis, tiek, be abejonės, tokį turtą lengva išnuomoti turistams”, - tikina A. Petrikas.

REKLAMA
REKLAMA

Aktyviai perkami ir atostogų būstai Lietuvos pajūryje. Populiariausi 2-3 kambarių, naujos statybos butai, kurių kaina vyrauja tarp 100 000 – 120 000 Eur.

„Bendra būsto rinkos situacija Lietuvos pajūryje yra gera – pirkėjai yra aktyvūs, nors projektų apimtys, galbūt jau nebe tokios didelės apimties, kaip prieš gerą dešimtmetį, bet projektų yra tikrai daug ir gana skirtingų lokacijos, kainų, kokybės ar architektūros atžvilgiu. Visa tai liudija, kad pajūris – gyvas regionas.

Daugiausia sandorių vyksta parduodant naują statybą arba renovuotus butus, kurie telpa į 100.000–120.000 eurų biudžetą. Investicijos yra skiriamos poilsiui pajūryje, ateičiai su perspektyva perparduoti. Populiariausias pirkinys yra 2–3 kambarių gyvenamas, poilsio paskirties būstas. Paklausiausi yra 30–70 m² butai, kurie yra naujos statybos arba ką tik renovuoti. Tikslinis klientas yra šeima, turinti nuolatinį gyvenamą būstą Vilniuje arba Kaune. Šis klientų segmentas yra pasiruošęs aukštos vertės sandoriams”, - sako nekilnojamojo turto ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek kainuoja būstas pajūryje?

Anot pašnekovo, Lietuvos pajūrio regiono dinamiška ir įvairiapusė NT rinka pasižymi gan plačiomis būsto kainų žirklėmis: Palangoje 1-3 kambarių butų kainos siekia 800–4.500 Eur/m², Šventojoje 600–1.600 Eur/m². Tuo metu Kuršių Nerijoje tokių butų kainos už kvadratinį metrą svyruoja nuo 1.600 iki 5.500 eurų.

„Galėčiau išskirti, kad didesnę paklausą turintis turtas yra pilnai įrengtas, pasižymintis moderniomis technologijomis, pasyvia būsto priežiūra, renovuotas, su atliktu euro standartus atitinkančiu remontu. Taip pat išskirtinį dėmesį prikausto būstas, kuris yra vidutinės klasės kainų lygmenyje su terasomis, balkonais ir, žinoma, pritaikytas poilsiui.

REKLAMA

Didelę įtaką sandorių kiekiui turi sezoniškumas, daugiau sandorių vyksta vėlyvą pavasarį ir ankstyvą rudenį. Aukštesnes pajamas gaunantys Lietuvos piliečiai labiau orientuojasi į būstą, kuris privalo būti pilnai įrengtas, su vaizdu į jūrą ar Kuršių marias, vaizdingose vietovėse, kvartaluose su suformuota šiuolaikine infrastruktūra, moderniais inžineriniais sprendimais, yra aukštos energetinės klasės, su automobilių stovėjimo vietomis, vaikų žaidimo aikštelėmis ir pan.”, - sako A. Petrikas.

Užsienyje pigiau

Tuo metu, nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius atstovai sako, jog įsigyti nekilnojamąjį turtą užsienyje galima daug pigiau nei Lietuvos pajūryje.

REKLAMA

„Domoplius.lt portale siūloma įsigyti būstą šiose šalyse: Ispanijoje, Kipre, Gruzijoje, Turkijoje, Graikijoje, Latvijoje ir Bulgarijoje. Daugiausiai nekilnojamojo turto siūloma Ispanijoje, antrojoje vietoje Kipre.

Ispanijoje pigiausias parduodamas butas kainuoja - 28 000 Eur. Skelbime nurodyta, kad reikalingas buto remontas. Brangiausio buto Ispanijoje kaina - 396 000 Eur. Tai naujas, dar statomas projektas, su tiesioginiu išėjimu į paplūdimį.

Turkijoje pigiausias butas kainuoja - 35 000 Eur., brangiausias - 60 000 Eur. Pigiausias butas Kipre kainuoja - 34 000 Eur, brangiausias - 135 000 Eur”, - tv3.lt komentavo Aistė Minkauskaitė, domoplius.lt vadybininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų