REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
35
Laidotuvės (nuotr. 123rf.com)
35

 

Kėdainiuose esančiame „K2 LT“ krematoriume administratoriumi dirbantis Gražvydas Vaicieka (42) neslepia, kad dauguma žmonių, išgirdę apie jo darbo vietą net aikteli iš nuostabos ir nesivaržydami pažeria begalę klausimų, kaip gi atrodo šis darbas?

Išskirtinai su tv3.lt skaitytojais Gražvydas dalinasi savo darbo užkulisiais bei atskleidžia, kokius jausmus jam pačiam tenka išgyventi kasdien susiduriant su mirtimi.

 

„Krematoriume dirbu nuo pat jo atidarymo – jau šešerius metus. Apie šį darbą sužinojau iš straipsnio laikraštyje, kai buvo pranešta, kad Kėdainiuose planuojamas statyti krematoriumas“, – prisimena vyras.

Kasdien tenka susidurti su mirtimi

Pašnekovas sako, kad šį darbą paskatino pasirinkti tai, kad jis buvo neįprastas ir Lietuvoje tai buvo visiškai nauja sritis.

REKLAMA
REKLAMA

„Mane visada domino tai, kas nauja, perspektyvu, todėl norėjau dalyvauti visame krematoriumo kūrimo ir statymo procese. Taip pat pasirinkdamas šį neįprastą darbą siekiau išbandyti pats save“, – kalba Gražvydas.

REKLAMA

Vis dėlto, dirbant krematoriume kasdien tenka susidurti su netektimi, liūdesio prislėgtais artimaisiais ir šios emocijos natūraliai persiduoda darbuotojams.

Pasiteiravus vyro, kaip jam pavyksta pakelti visą šią naštą ir neparsinešti liūdesio į savo šeimą, jis tikina, kad jam gyvenime svarbiausia jį suprantanti šeima, draugai ir artimi žmonės. Šie padeda atsiriboti nuo neigiamų emocijų, esant būtinybei užjaučia, išreiškia supratingumą bei padeda išgyventi slogius jausmus.

Kremavimo proceso užkulisiai

Gražvydui pradėjus dirbti krematoriume, aplinkiniams nedelsiant tapo smalsu, kaip visgi atrodo darbo užkulisiai bei pats kremavimo procesas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokių klausimų iki pat šiandien susilaukiu nuolatos, tačiau tai komentuoti sudėtinga. Čia susiduriu su įvairiomis gyvenimo istorijomis, todėl darbas nėra lengvas, bet, manau, turintis prasmę. Tai, kad galiu kitiems padėti tokią sunkią akimirką, man labai svarbu“, – atvirauja Gražvydas.

Vis dėlto, apie tai, kaip atrodo darbo užkulisiai, Gražvydas šiek tiek prasitaria. Jis pasakoja, kad krematoriume yra atsisveikinimo salė, kurioje artimieji iki paskutinės akimirkos gali būti su mirusiuoju ir stebėti patį karsto įkėlimą į kremavimo įrenginį.

 

„Ši akimirka ypač jautri ir beveik visada artimieji nori joje dalyvauti. Vėliau, po karsto įkėlimo į kremavimo įrenginį, kremacija užtrunka apie 2,5 – 3 valandas: tiek užtrunka procesas nuo palaikų įkėlimo į įrenginį iki kapsulės ar urnos su kremuotais palaikais atidavimo “, – pasakoja vyras.

Gražvydas atvirauja, kad tokiomis sudėtingomis akimirkomis stengiasi visada su mirusiojo artimaisiais išlikti dėmesingas ir padėti sunkią akimirką, o nuoširdi padėka jį visuomet motyvuoja į darbą žvelgti atsakingai ir likti būti ištikimu darbuotoju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų