REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministras nebėra tikras, kad siūlymas keisti „Sodros“ finansavimą, sumažinant įmokos tarifą 2 proc., liks po svarstymų Seime.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras nebėra tikras, kad siūlymas keisti „Sodros“ finansavimą, sumažinant įmokos tarifą 2 proc., liks po svarstymų Seime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Linas Kukuraitis pripažįsta neturintis atsarginio plano B, kurį pasiūlytų Seimui, jeigu jis atmestų idėją nebefinansuoti privačių pensijų fondų, iš „Sodros“ pervedant į juos 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio.

REKLAMA

„Negalima sakyti, kad taip ir bus („Sodros“ įmokų tarifo mažinimas 2 proc. – BNS ) nuo sausio ar nuo 2020 metų“, – ketvirtadienį po susitikimo su Seimo socialdemokratais žurnalistams sakė ministras.

„Tiek ir viešumoje, ir labai aiškiai jaučiasi ir ta politinė nuotaika, kad tas 2 proc. „Sodros“ įmokų sumažinimas yra labai smarkiai diskutuojamas. Ir jeigu surasime kompromisą Seime, dar pavasario sesijoje tas kompromisas turėtų praeiti“, – pridūrė L. Kukuraitis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jis teigė negalintis pasakyti, koks tas kompromisas ar planas B galėtų būti, jeigu Seimas pasipriešintų siūlymui 2 proc. „Sodros“ įmokų nebepervesti antros pakopos pensijų fondams.

„Sakyti, kad vienas aspektas iš visos reformos netinka... Labai svarbu išgirsti Seimo siūlymą, kas vietoje to, ir pradėti derybas“, – pareiškė ministras.

L. Kukuraitis mano, kad siūlymas atsisakyti 2 proc. pervedimų į pensijų fondus būtų „neteisingas dabartinių kaupiančiųjų atžvilgiu“.

„Tas variantas, kad tik 2 proc. nesumažiname, o visa kita lieka, jis greičiausiai būtų neteisingas dabartinių kaupiančiųjų ir tų, kurie nori dalyvauti sistemoje, atžvilgiu“, – teigė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras pabrėžė, kad diskusijų su verslo atstovais, rengiant pensijų reformą, nebuvo, nes „taip siekta išvengti įtakų“. L. Kukuraičio teigimu, rimtų verslo bandymų susisiekti su juo ir aptarti rengiamas permainas jis nejautė.

„Mes iš tiesų ką jautėme, tai kritiką viešumoje, kad su jais nederinama. Tokių rimtų bandymų, kad bandytų patekti į ministro kabinetą, tikrai ne ne“, – aiškino ministras.

Socialdemokratų frakcijoje ministras tikino, kad rengiant pensijų reformą, vienintelis žmogus iš šalies buvo ekonomistas Teodoras Medaiskis.

REKLAMA

L. Kukuraičio teigimu, verslo atstovų, kurių pavardės viešoje erdvėje minimos kaip prisidėjusių prie reformos rengimo, jis nėra matęs jokiuose pasitarimuose. Jis taip pat tikino jokio verslo spaudimo nejautęs.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstiečių“ frakcijos narys Stasys Jakeliūnas praėjusią savaitę pareiškė, kad Vyriausybės pasiūlymą 2 punktais mažinti „Sodros“ tarifą pateikė verslas.

L. Kukuraitis įsitikinęs, kad su Konstituciniu Teismu „įmanomos diskusijos“ dėl teisėtų lūkesčių, kai į antros pakopos fondus valstybė nuo 2020 metų nebeperves pažadėtų 3,5 proc.

REKLAMA

„Mano galva, koks reformos variantas bebūtų pasiūlytas, be Konstitucinio Teismo neapsieisime, jo neišvengsime, nes viena ar kita verslo grupė kreipsis išsiaiškinti, ar ta reforma (teisėta)“, – sakė ministras.

Vyriausybė siūlo nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus, o juose norintis kaupti darbuotojas turėtų mokėti 4 proc. atlyginimo, o valstybė ir toliau prisidės 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Dabar antros pakopos fonduose kaupiantieji pagal schemą 2+2+2.

Premjeras Saulius Skvernelis jau gerokai anksčiau yra pripažinęs, jog daugiausiai diskusijų tarp Vyriausybės siūlomų mokesčių pokyčių kelia pasiūlymai keisti „Sodrai“ finansavimą ir 2 proc. mažinti tarifą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų