REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
45
Mokytojų piketas (nuotr. Fotodiena.lt)

Pedagogų su nerimu laukiamo etatinio apmokėjimo modelio įsiteisinimo dar teks palaukti – jo pateikimas Seime nukeltas, argumentuojant, kad pataisos vis dar kelia per daug klausimų.

45

Pedagogų su nerimu laukiamo etatinio apmokėjimo modelio įsiteisinimo dar teks palaukti – jo pateikimas Seime nukeltas, argumentuojant, kad pataisos vis dar kelia per daug klausimų.

REKLAMA

Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša ketvirtadienį Seime turėjo pristatyti įstatymo pakeitimus, reglamentuojančius naująją pedagogų apmokėjimo tvarką.

Nutarė atidėti

Tačiau parlamentarams ėmus tvirtinti posėdžio darbotvarkę, konservatorius Mykolas Majauskas paprašė šį klausimą išbraukti iš darbotvarkės, argumentuodamas tuo, kad klausimas – per daug neišdiskutuotas.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad prieš šio klausimo užsiregistravo daugiau nei 20 Seimo narių paklausti, tarp jų 16 valdančiosios daugumos. Akivaizdu, kad klausimas yra neišdiskutuotas, labai daug norinčių paklausti, klausimams laikas skirtas ribotas. Prašau išbraukti šį klausimą iš darbotvarkės ir diskutuoti taip, kad visi Seimo nariai galėtų užduoti klausimus ir gauti atsakymus“, – posėdyje sakė M. Majauskas.

REKLAMA
REKLAMA

57 parlamentarai šiam prašymui pritarė, 43 – nepritarė, 8 susilaikė.

Siūlo ryžtis įteisinti

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius mano, kad etatinį mokytojų apmokėjimo modelį reikia ryžtis įteisinti, o ne siūlyti atidėti dėl įvairių priežasčių.

REKLAMA

„Man pačiam, kaip mokytojui, kaip profesinės sąjungos žmogui, atrodo, kad šitas sprendimas etatinio įvedimo turėjo būti seniai padarytas, o siūlymai jį atidėti dėl įvairiausių priežasčių – siūlymas dar metus mokytojams palikti tą chaosą, susijusį su jų pamokų skirstymų. Tai yra, kada nėra jokio reglamento, jokių taisyklių, kam kiek skiria vadovas pamokų, kokie yra kiti darbai mokytojui, kaip šitie darbai apmokami“, – tv3.lt sakė A. Jurgelevičius.

Tiesa, dalis mokytojų išreiškia nepasitenkinimą, kad įvedus naująjį modelį išaugs jų darbo krūvis ir sumažės atlyginimas, tačiau A. Jurgelevičius teigia, kad prasmingų argumentų dėl šių skundų nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Pokyčiams prireiks 95 mln. eurų

Etatinis mokytojų darbo apmokėjimas įvedamas mokytojams, dirbantiems pagal bendrojo ugdymo, profesinio mokymo ir neformaliojo švietimo programas. Mokytojų, dirbančių pagal ikimokyklinio ugdymo ir priešmokyklinio ugdymo programas, esminės darbo apmokėjimo sąlygos nekeičiamos.

Nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. atlyginimai mokytojams bus pradėti skaičiuoti už etatą, o ne už atskiras valandas. Tai leis mokytojams atlyginti už visus mokyklos bendruomenei atliekamus darbus, ne tik pamokas ir su jomis susijusią veiklą.

Etatą sudarys 36 val. per savaitę (1512 val. per metus). Pamokoms bus skiriama iki 1008 val. per metus, pradedantiesiems – iki 756 val. per metus. Kitas laikas skiriamas nekontaktinėms valandoms: su pamokomis susijusioms veikloms, papildomai veiklai mokyklos bendruomenei. Visos valandos bus apmokamos vienodu tarifu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokytojams taip pat suteikiama galimybė skaidyti etatą arba dirbti daugiau nei vienu etatu. Kiekvieno mokytojo atlyginimas bus skaičiuojamas individualiai.

Preliminariais skaičiavimais, šiam modeliui įgyvendinti iš valstybės biudžeto metams iš viso reikia 95 mln. Eur. Nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. (4 mėnesiams) šiam tikslui yra numatyta 17,4 mln. Eur; 2019 m. papildomų lėšų poreikis – 49 mln. Eur; 2020 m. papildomų lėšų poreikis – 28,6 mln. Eur. Pokyčiai pilna apimtimi bus įgyvendinami nuo 2019 m. rugsėjo 1 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų