REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Patikrinimas „Maironio“ progimnazijoje (nuotr. Eimanto Genio)

Vertingiausią moksleivių mitybą užtikrina mokyklos, kurios maisto gaminimu rūpinasi pačios, prastesnės kokybės ir brangesnis maistas tiekiamas per išorės tiekėjus, teigia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

21

Vertingiausią moksleivių mitybą užtikrina mokyklos, kurios maisto gaminimu rūpinasi pačios, prastesnės kokybės ir brangesnis maistas tiekiamas per išorės tiekėjus, teigia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SAM su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) baigė maisto kokybės tikrinimus ugdymo įstaigose – iš 30 patikrintų įstaigų 7 buvo įvertintos aukščiausiu balu, informavo ministerija.

REKLAMA

Mobiliosios ekspertų komandos pirmininko, SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjo Almanto Kranausko teigimu, vaikų maitinimo situacija ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose yra ganėtinai gera, o tam įtakos turėjo 2011-aisiais nustatyti ir kasmet tobulinami sveikos mitybos reikalavimai, padedantys įgyvendinti sveikos mitybos principus.

„Visgi didelį nerimą kelia kai kurios šalies gimnazijos, kuriose maitinimo kokybė yra gerokai prastesnė“, – sako A. Kranauskas.

REKLAMA
REKLAMA

„Komisija atkreipė dėmesį, kad tos ugdymo įstaigos, kurios maitinimą organizuojančios per išorinį paslaugos teikėją, vaikams dažniau pateikia mažiau vertingą maistą, o jo kaina būna didesnė. Tuo tarpu tų įstaigų, kurios pačios gamina, maisto kokybė yra geresnė ir lengviau valdoma“, – teigiama pranešime.

Taip pat, pasak A. Kranausko, dažnai vaikams tiekiama per mažai vaisių ir daržovių, retai būna viso grūdo duonos, sveikų aliejų, maistinių skaidulų, trūksta pieno produktų (varškės, sūrio, jogurto), tuo tarpu – daug cukrų, bulvinių patiekalų, sočiųjų riebalų (t. y. sviesto bei mėsos riebalų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriausiai įvertintos įstaigos – Trakų rajono Lentvario lopšelis-darželis „Šilas“, Lentvario lopšelis-darželis „Svajonėlė“, Alytaus šv. Benedikto gimnazija, Širvintų „Atžalyno“ progimnazija, Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazija, Kėdainių rajono Vilainių mokykla-darželis „Obelėlė“ bei Kėdainių lopšelis-darželis „Pasaka“.

Iš 30 patikrintų ugdymo įstaigų 7 buvo įvertintos aukščiausiu balu – dešimtuku. Tai Trakų rajono Lentvario lopšelis-darželis „Šilas“, Lentvario lopšelis-darželis „Svajonėlė“, Alytaus šv. Benedikto gimnazija, Širvintų „Atžalyno“ progimnazija, Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazija, Kėdainių r. Vilainių mokykla-darželis „Obelėlė“ bei Kėdainių lopšelis-darželis ,,Pasaka“.

REKLAMA

Anot SAM, buvo ir tokių įstaigų, kurios surinko vos 3 ar 5 balus iš dešimties galimų. Tarp prasčiausiai įvertintų – Panevėžio „Aušros“ gimnazija, Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazija, Vilniaus Trakų Vokės darželis, Alytaus rajono Miroslavo gimnazija.

Naujas SAM patvirtintas vaikų maitinimo tvarkos aprašas įpareigoja įstaigas tiekti daugiau vertingo maisto, pasirūpinti jo patiekimo estetika, atnaujinti indus, tiekti daugiau daržovių, vaisių ir pieno produktų, viso grūdo duonos, riboti cukraus, druskos bei riebalų kiekius, taip pat yra daug kitų naujų nuostatų.

REKLAMA

Ministerija informavo pasirašiusi susitarimą su Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija dėl naujų, sveikų ir įdomių patiekalų bei valgiaraščių vaikų įstaigoms sukūrimo. Taip pat rengiami privalomieji kokybės kriterijai maisto produktams, perkamiems ugdymo įstaigoms viešųjų konkursų būdu.

Naujus tikrinimus planuojama vykdyti rudenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų