REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokesčių reforma vėžlio greičiu juda link Seimo

S. Skvernelis ir V. Šapoka ramina

Visuomenei pristatyta mokesčių reforma viešojoje erdvėje jau išdiskutuota iš visų pusių, tačiau dar ne Seimo salėje. Tačiau tiek premjeras, tiek finansų ministras tikisi, kad reformai pavasario sesijoje bus pritarta. Iki jos pabaigos liko tik kiek mažiau nei mėnesis.

Visuomenei pristatyta mokesčių reforma viešojoje erdvėje jau išdiskutuota iš visų pusių, tačiau dar ne Seimo salėje. Tačiau tiek premjeras, tiek finansų ministras tikisi, kad reformai pavasario sesijoje bus pritarta. Iki jos pabaigos liko tik kiek mažiau nei mėnesis.

REKLAMA

Premjeras Saulius Skvernelis nurodė, kad šiuo metu struktūrinių reformų paketai guli Vyriausybėje.

„Stadija tokia, kad šiandien turėsime Vyriausybės pasitarimą. Trečiadienį Vyriausybės posėdį. Tikiuosi, kad bus patvirtinti visi įstatymų projektai, kurie susiję su visomis šešiomis struktūrinėmis reformomis. (...) Tikimės taip, pavasario sesijoje“, – nurodė S. Skvernelis.

Pvasario sesija baigiasi birželio 30 dieną. Premjeras tikisi ir tolimesnio šešėlio mažinimo, mat net trečdalis reformų finansavimo būtent ir ateitų iš geresnio mokesčių surinkimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Šių metų mūsų prioritetas yra struktūrinės reformos ir jų įgyvendinimas trečdaliu susijęs su pajamomis iš geresnio mokesčių administravimo ir šešėlio mažinimo. Jei mums tai pavyks padaryti, o kito kelio nėra, tuomet praktiškai 33 proc. bus prafinansuoti iš šešėlio mažinimo.

REKLAMA

Kadangi mes planuodami sekančių metų biudžetą iš mokesčių efektyvinimo ir šešėlio nebegalime tikėtis tokių sumų, kokias planavome pernai, kadangi šešėlis natūraliai traukiasi. Manau, kad mokesčių darbuotojo ir darbdavio sujungimas padėtų ištraukti šešėlinę darbo rinką. Taip pat mokesčių inspekcijos vykdomi informacinių technologijų plėtros etapai, tiesiog įrankis, kuris neleis naudoti fiktyvių PVM sąskaitų faktūrų. Aišku turime tvarkyti naftos rinką, akcizinių prekių rinką ir pagrindinis dalykas – pilietinė visuomenė. Imkim čekį, kur reikia“, – kalbėjo S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministras: priėmus tik dalį, reforma būtų sužlugdyta

Viešojoje erdvėje vis daugiau abejojama, ar pavyks per kiek daugiau nei mėnesį numatytas reformas patvirtinti Seime. Mat kritikos pasigirdo iš kiekvienos partijos. Bet ir iš valdančiųjų „valstiečių. Štai Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas teigė, kad pensijų reformą pasiūlė verslininkai ir dalis valdančiųjų Seime tikrai nepritars dviem procentais mažinti „Sodros“ mokestį.

Kritikos susilaukta ir iš visuomeninių organizacijų, kurios teigė, kad teikti pasiūlymus buvo skirta tik savaitė laiko.

Nepaisant to, finansų ministras Vilius Šapoka naujienų portalui tv3.lt sako, kad po sulauktų siūlymų reformos esmė nesikeis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esminiai pasiūlymai tie patys. Norėtųsi didžiajai visuomenės daliai padėkoti už palaikymą, nes iš įvairių visuomenės grupių gavome pritarimą. Žinoma, kad dėl jautrių klausimų, kaip nekilnojamojo turto mokestis gavome labai skirtingų siūlymų. Vieni siūlo nustatyti visuotinį ir gan didelį tą mokestį. Kitos grupės visiškai neįvedinėti. Tai Vyriausybės nuomone, dabartinis variantas tinkamai subalansuotas. Galima kalbėti apie bendrą mokesčių mažinimą, nes su darbo santykiais susijusių pokyčių srityje tai iš ties gavome daugelio visuomenės grupių palaikymą šiam siūlymui.

Pagrindiniai pasiūlymai tie patys išliko, konsultavomės plačiai su visuomene iki pateikiant galutinį variantą. Dėl to manome, kad jis subalansuotas ir atitinka Lietuvos prioritetus“, – tv3.lt teigė finansų ministras.

REKLAMA

Pasak jo, mėnuo – pakankamas laiko tarpas spėti išdiskutuoti siūlymus Seime.

„Esu įsitikinęs, kad mėnuo laiko yra pakankamas terminas. Nes žymiai išmintingiau priimti reforminius įstatymus dabar, tam kad pusė metų būtų laiko tiek verslui, tiek gyventojams, tiek valstybinėms institucijoms pasiruošti“, – mano V. Šapoka.

Paklaustas, kas būtų, jeigu visgi reforma būtų nukelta į rudens sesiją, V. Šapoka teigia, kad tuomet reikėtų peržiūrėti visus pakeitimus, nes kai kurie jų negali įsigalioti metų viduryje ar po pirmo ketvirčio. O jeigu būti pavasario sesijoje priimta tik dalis pakeitimų, reforma tiesiog žlugtų.

„Visi šie pakeitimai tarpusavyje susiję. Sunku spėlioti, kas būtų jeigu būtų, bet tikiu, kad Seimo gera valia, atsižvelgs į argumentus ir priims. Kiekvienas Seimo narys yra laisvas reikšti savo nuomonę pagal savo įsitikinimus. Manau, kad šiuo atveju argumentai vyriausybės pusėje“, – patikino finansų ministras V. Šapoka.

 Naujienų portalas tv3.lt primena, kad numatomi pagrindiniai pakeitimai sujungiant darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas, didinant neapmokestinamąjį pajamų dydį, mažinant socialinio draudimo įmokas ir įvedant „Sodros“ lubas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų