REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Ramutis Jancevičius (nuotr. Fotodiena.lt)

Valstybės saugumo departamentas (VSD) teigia, kad su koncerno „MG Baltic“ vadovais glaudžiai bendradarbiavo buvęs ilgametis Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas Ramutis Jancevičius, šiuo metu dirbantis koncerne.

23

Valstybės saugumo departamentas (VSD) teigia, kad su koncerno „MG Baltic“ vadovais glaudžiai bendradarbiavo buvęs ilgametis Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas Ramutis Jancevičius, šiuo metu dirbantis koncerne.

REKLAMA

Eksprokuroras teigia, kad tai netiesa, ir žvalgybos informaciją vadina „sapnais“.

Anot Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pateiktos papildomos išslaptintos informacijos, „MG Baltic“ nuolat rinko duomenis apie pokyčius teisėsaugoje, palaikė kontaktus su Generalinės prokuratūros atstovais, Vilniaus ir Kauno apygardų prokurorais.

Departamentas nurodo, kad vienas jų – buvęs Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas R. Jancevičius, VSD teigimu, ypač glaudžiai bendradarbiavęs su „MG Baltic“ vadovais.

VSD pateikia informaciją apie 2015 metų „MG Baltic“ prezidento Dariaus Mockaus susitikimą su R. Jancevičiumi.

REKLAMA
REKLAMA

Anot žvalgybos, pagrindinis jo tikslas buvo susijęs su „MG Valdos“ projektu „Užupio krantinės“, kai Užupio bendruomenė kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą dėl sostinėje, Polocko g. 17, vykdytų statybų.

REKLAMA

Konfliktas tarp įmonės ir Užupio gyventojų kilo 2015-ųjų rudenį dėl „MG Valdos“ planuojamo statyti pastato aukščio. Protestuotojai teigė, kad vietoje planuojamų dviaukščių su mansardomis koncerno įmonė rengiasi statyti penkių aukštų gyvenamuosius namus. Prokurorai tuomet atsisakė kreiptis į teismą dėl vykdytų statybų.

Dokumente cituojamas R. Jancevičius neįvardijamo žmogaus prašo, kad šiuo klausimu prokuratūroje sprendimas nebūtų priimamas be jo žinios.

Kalbėdamas su D. Mockumi tuometinis prokuroras sakė: „(...) Paimsim, atmesim, tegu jie skundžia per teismus, teismai mus“.

REKLAMA
REKLAMA

Verslininkas jam padėkoja ir žada padėti, jei reikės.

Žvalgyba teigia, kad šio 2015-ųjų susitikimo metu taip pat aptarinėta tuometinė Generalinės prokuratūros vadovybė.

R. Jancevičius nuo 2016 metų dirba „MG Baltic“ rizikos valdymo vadovu.

„Nebendradarbiavau ir nesiruošiau“

Buvęs prokuroras BNS sakė, kad VSD teiginiai apie jo bendradarbiavimą su koncernu yra absurdiški, ir tikino su D. Mockumi iki darbo „MG Baltic“ susitikęs tris kartus.

„Su „MG Baltic“ nebendradarbiavau ir nesiruošiau. Sužinojau, kur jų ofisas, tik baigęs tarnybą“, – teigė R. Jancevičius.

„Jeigu VSD daro tokias išvadas, tai aš manau, kad jiems būtų laikas šiek tiek pakelti kvalifikaciją. (...) Nesiruošiu komentuoti tų sapnų ir nenoriu aiškinti“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Jancevičius nekomentavo VSD dokumente aprašytų pokalbių, nes sakė abejojantis citatų tikslumu ir kontekstu.

Jis patvirtino norėjęs būti informuotas apie prokuratūros verdiktą dėl „MG Valdos“ projekto Užupyje, tačiau tikino siekęs tiesiog įstatymus atitinkančio sprendimo ir jokio spaudimo nedaręs.

„Saugumiečiai, vietoje to, kad sakytų A, jie turėtų pasižiūrėti ir kitas raides lietuvių kalbos žodyne. Ėjo kalba, kad būtų padaryti teisėti veiksmai, nepažeidžiant Lietuvos galiojančių įstatymų“, – sakė eksprokuroras.

Jis pabrėžė, kad prokuratūros sprendimo dėl „Užupio krantinės“ projekto neatmetė jokie teismai.

„Jeigu čia skaitosi glaudus bendradarbiavimas (su „MG Baltic“ – BNS), tai tada ačiū labai. Esu sužavėtas“, – ironizavo R. Jancevičius.

REKLAMA

„Turėjau dešimt pasiūlymų eiti dirbti ir pasirinkau koncerną ne dėl to, kad labiausiai nusipelniau, o dėl to, kad sąlygos, kurios buvo pasiūlytos dėl mano sveikatos būklės, tiko geriausiai“, – pridūrė jis.

Tarnybą prokuratūroje jis pradėjo 1982 metais, baigęs studijas Vilniaus universiteto Teisės fakultete. Nuo 1983 metų jis dirbo prokuratūros tardytoju, o 1985 metais buvo paskirtas Kupiškio vyriausiuoju prokuroru.

Nuo 1991 metų R.Jancevičius vadovavo Ukmergės rajono prokuratūrai. 1995 metais jis tapo Vilniaus miesto vyriausiuoju prokuroru, nuo 1997 metų vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūrai.

„MG Baltic“ figūruoja Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrime dėl verslo poveikio politiniams procesams. Tyrimą žadama baigti iki birželio.

Birželį Vilniaus apygardos teisme bus pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kur koncernui „MG Baltic“, jo buvusiam viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui, Liberalų sąjūdžiui, Darbo partijai, buvusiems liberalų ir „darbiečių“ lyderiams Eligijui Masiuliui ir Vytautui Gapšiui, buvusiam Seimo nariui Šarūnui Gustainiui ir dabartiniam parlamentarui Gintarui Steponavičiui pateikti kaltinimai politine korupcija. Visi jie savo kaltę neigia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų