REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės saugomo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis Seime stojo atsakyti į parlamentarų klausimus apie saugumo rinktą informaciją dėl „MG Baltic“ veiklos.

Valstybės saugomo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis Seime stojo atsakyti į parlamentarų klausimus apie saugumo rinktą informaciją dėl „MG Baltic“ veiklos.

REKLAMA

Teisėsauga susilaukė kritikos, kad nesiėmė veiksmų, nors daugiau nei dešimtmetį turėjo informacijos apie koncerno„MG Baltic“ valstybėje vykdomą neskaidrią veiklą.

VSD praėjusią savaitę paviešino 2006-2017 m. rinktą informaciją, kurioje pripažįsta „MG Baltic“ grėsme nacionaliniam saugumui ir detaliai aprašo koncerno įtaką atskiriems politikams, politinėms partijoms, valstybės institucijoms ir teisėsaugai.

VSD teigimu, informaciją apie galimas nusikalstamas veikas jie perduodavo ir atitinkamoms teisėsaugos institucijoms – Specialiųjų tyrimų tarnybai ar Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai.

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškino, kodėl informacija paskelbta tik dabar

Atsakydamas į parlamentarų raštu iš anksto pateiktus klausimus D. Jauniškis dėkojo už galimybę akcentuoti keletą svarbių dalykų.

REKLAMA

„VSD vertinimu, visuomenės interesų neatstovaujančių interesų grupių veikla, kai sprendimus priima valstybei neatsakingos asmenų grupės, politinė įtaka ir ekspertizė tampa preke, o žiniasklaida manipuliuoja, o ne užtikrina skaidrumą – silpnina demokratinę santvarka ir mažina piliečių pasitikėjimą valstybe. Todėl tai yra grėsmė mūsų visų saugumui“, - kalbėjo VSD vadas.

Į klausimą, kodėl tyrimo duomenys pateikti tik dabar, praėjus daugiau nei dešimtmečiui, D. Jauniškis atsakė klausimu „O kodėl ne dabar?“

„Geriau vėliau negu niekada. Tik dabar, susisteminus įvairių VSD tyrimų metu gautą informaciją, išryškėjo išbaigtas paveikslas. Informacija įvairiu laiku buvo teikiama ikiteisminio tyrimo institucijoms, sprendimų priėmėjams“, - teigė D. Jauniškis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat sakė norintis išsklaidyti nuomonę, kad ši informacija visuomenę pasiekė po žiniasklaidoje paviešinto Dalios Grybauskaitės ir buvusio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio susirašinėjimo – „rezonansą sukėlusi informacija pateikta Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui 2018 m. kovo 9 d.“.

„Nėra gerai, kad dalis jos buvo paviešinta nepabaigus tyrimo ir nepaskelbus tyrimo išvadų. Vis dar pasigendame atsakingo požiūrio į informacijos naudojimą ir tai yra pamoka visiems mums“, - sakė D. Jauniškis.

Atsakė į parlamentarų klausimus

Į parlamentarų klausimą, ar VSD pažymose pateikta informacija nėra politiškai dozuojama, siekiant apsaugoti konservatorius ir D. Grybauskaitę, D. Jauniškis atsakė „ne ir dar kartą ne“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Informacija buvo teikiama NSGK ir sprendimų priėmėjams pagal suformuluotus poreikius“, - sakė VSD direktorius.

Paklaustas, ar yra tikimybė, kad VSD pareigūnų veiksmams įtaką darė „MG Baltic“, D. Jauniškis patikino, jog akivaizdu, kad VSD pareigūnai nesulaukė koncerno įtakos.

Paklaustas, kas, remiantis jo turima informacija, bylose prieš politines partijas darė spaudimą ikiteisminio tyrimo institucijoms, D. Jauniškis sakė, kad visa VSD informacija pateikta NSGK komitetui, o jie vertina ir surašo išvadas.

Į klausimą, kaip vertintų situaciją, jog verslo grupuočių Lietuvos užvaldymas susiformavo prezidentės D. Grybauskaitės, kaip kovotojos su korupcija, valdymo metais, D. Jauniškis pabrėžė, kad šalies vadovybė neturi įtakos VSD veiklai „ir to nedarys, kol aš būsiu direktoriumi“.

REKLAMA

Paprašytas rekomenduoti, kaip sustabdyti verslo grupių valstybės užvaldymą, VSD direktorius sakė, kad VSD nuolat teikia rekomendacijas daugeliui šalies institucijų, o jas vertina ir sprendimus priima sprendimų priėmėjai.

„Aš šitą situaciją vertinčiau kaip šansą, o ne kaip problemą, tam, kad mes visi galėtume padaryti tam tikras išvadas ir priimti tam tikrus sprendimus, kad ateityje mūsų valstybė ir piliečiai klestėtų“, - kalbą baigė D. Jauniškis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų