REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Havajai (nuotr. SCANPIX)

Havajuose dėl naujo ugnikalnio plyšio, pro kurį triukšmingai veržiasi garai ir lava, sekmadienį turėjo evakuotis dar daugiau žmonių.

10

Havajuose dėl naujo ugnikalnio plyšio, pro kurį triukšmingai veržiasi garai ir lava, sekmadienį turėjo evakuotis dar daugiau žmonių.

REKLAMA

Gyventojams rengiantis prognozuojamam Havajo (Didžiojoje) saloje esančio Kilauėjos ugnikalnio išsiveržimui, Havajų apygardos civilinės gynybos departamentas paskelbė, kad prie kelio į vakarus nuo svarbaus greitkelio buvo pastebėta jau 18-a stemplė.

Žmonėms, gyvenantiems prie to kelio, buvo nurodyta evakuotis; žmonės su savo augintiniais gali prisiglausti dviejuose netoli esančiuose bendruomenės centruose.

Iš naujos stemplės besiveržiant garams ir tyškant lavai, pokšėjimas, sproginėjimas ir teškėjimas girdisi 1,4 km spinduliu.

Atsiveriančios stemplės, grunto deformacija ir vulkaninės dujos rodo, kad išsiveržimai rytiniame Kilauėjos šone tikriausiai tęsis.

REKLAMA
REKLAMA

Naujausias plyšys atsirado kitą rytą po to, kai šeštadienį atsivėrė dvi kitos stemplės. Lava veržiasi daugiausia bendruomenėje „Leilani Estates“ ir aplink ją, kur sunaikino daugiau kaip dvi dešimtis namų ir privertė evakuoti beveik 2 tūkst. gyventojų.

REKLAMA

JAV Geologijos tarnyba (USGS) pranešė, kad iš šeštadienį vakare atsivėrusios 17-tosios stemplės lava tyška, bet srautas nesusidarė. Anksčiau šeštadienį iš 16-osios stemplės lava išsiliejo į vieną lauką.

Havajų ugnikalnių observatorija pranešė, kad stemplės atsivėrė netoli nuo Punos geoterminės jėgainės, į rytus nuo jos. Elektrinės darbuotojai praėjusią savaitę atsargumo sumetimais išvežė elektrinėje laikytus 50 tūkst. galonų (189 tūkst. litrų) degių dujų.

Geologai perspėja, kad Kilauėjos viršūnėje gali įvykti sprogstamasis išsiveržimas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų