REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Ghi sviestas (nuotr. 123rf.com)

Pasaulyje sparčiai populiarėjantis indiškas lydytas sviestas ghi – produktas, kurį šiandien atranda ir dažnas lietuvis. Ghi Indijoje nuo seno vadinamas skystu auksu bei simbolizuoja gerovę, o anksčiau buvo manoma, kad tie, kas namuose turėdavo gausybę šio lydyto sviesto tapdavo turtingi.

30

Pasaulyje sparčiai populiarėjantis indiškas lydytas sviestas ghi – produktas, kurį šiandien atranda ir dažnas lietuvis. Ghi Indijoje nuo seno vadinamas skystu auksu bei simbolizuoja gerovę, o anksčiau buvo manoma, kad tie, kas namuose turėdavo gausybę šio lydyto sviesto tapdavo turtingi.

REKLAMA

Kitose kultūrose ghi buvo vadinamas maistu smegenims ir laikomas tiek fizinės, tiek dvasinės energijos šaltiniu. Mitybos poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, ghi sviestas ne tik naudingas žmonių sveikatai, bet ir turi savitą charakterį.

Populiarėja gyventojų virtuvėse

Kadangi ghi sviesto, kaip ir įprasto sviesto, pagrindą sudaro riebalai, A. Matulevičiūtės teigimu, šis produktas gali būti sėkmingai naudojamas tiek kulinarijoje, tiek ir konditerijoje.

Tiesa, įvertinti kokių patiekalų gamybai ghi sviestas tinka praktiškai neįmanoma, nes jis tinka visur, todėl rinktis reikėtų pagal individualų skonį.

REKLAMA
REKLAMA

„Ghi sviesto nauda slypi jo gaminimo technologijoje, nes šis sviestas yra pritaikytas kaitinimui. Jis pakankamai gerai tirpsta, yra nedegus, nes turi aukštą rūkimo laipsnį bei duoda užtektinai riebumo.

REKLAMA

Patiekalų naudojimui šio sviesto reikia nedaug, netgi šiek tiek mažiau nei įprasto sviesto. Be to, gaminant patiekalą ir naudojanti ghi sviestą, šis išeina liesesnis“, – pasakoja mitybos sveikatai poveikio tyrėja.

Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, prieš kelerius metus prekyboje atsiradusio ghi sviesto paklausa kasmet sparčiai auga.

„Ghi sviestą mūsų pirkėjai į savo krepšelį įsideda vis dažniau. Per pastaruosius kelerius metus jo pardavimai išaugo kone dvigubai. Nenuostabu, nes ghi sviestas yra labai universalus, tačiau žmonės dažniausiai naudoja jį kepimui – sviestas jiems suteikia ypatingą aromatą ir skonį.

REKLAMA
REKLAMA

Pirkėjai renkasi jį ir dėl pastaruoju metu sumažėjusios kainos – populiariausio ghi sviesto kaina pirkėjams nuo šių metų pradžios mažėjo 15 proc., o lyginat su praėjusiais metais net 22 proc.“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Prekybos tinklo atstovės teigimu, augantis susidomėjimas šiuo produktu taip pat susijęs su populiarėjančiomis sveikos gyvensenos tendencijomis ir susidomėjimu alternatyvia mityba.

„Pastaruoju metu sparčiai plėtėme lydytų sūrių asortimentą ir šiuo metu mūsų parduotuvėse galima įsigyti pačių įvairiausių rūšių lydyto ghi sviesto, pavyzdžiui, su kokoso aliejumi bei veganams tinkamo tikrojo ghi pakaitalo – khanum palmių aliejaus gaminio“, – atskleidžia B. Čaikauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ilgo galiojimo produktas, kurio nebūtina laikyti šaldytuve

A. Matulevičiūtė pasakoja, kad ghi sviestas yra kaitintas sviestas, dažniausiai gaminamas iš karvės pieno. Mitybos poveikio sveikatai tyrėjos teigimu, egzistuoja dvi jo rūšys – ghi ir klarifikuotas.

„Ghi yra kaitinamas iki tol, kol pieno baltymas sukyla į viršų, pradeda putoti, o tada sudega ir karamelizuojasi. Jo spalva yra šiek tiek tamsesnė.

Klarifikuotas sviestas yra gaminamas lygiai tokiu pačiu principu, tik viršuje susikaupusi masė yra nugriebiama. Taigi, ghi sviestas yra šiek tiek rusvesnis, o klarifikuota jo atmaina – šviesi ir kreminė“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Jos teigimu, lydytas ghi sviestas gali būti laikomas pranašesniu už riebalų mišinį vien dėl to, jog tai – grynas produktas: „Tiems, kas netoleruoja pieno produktų, klarifikuotas sviestas gali būti ypač tinkamas naudojimui maisto patiekalų gamyboje“.

REKLAMA

Nors Indijoje ghi sviestas gaminamas seniai ir yra ypač vertinamas dėl malonaus riešutinio skonio ir aromato, tačiau tiesa ta, kad ir mūsų senoliai labai panašiu metodu ruošdavo sviesto atsargas.

A. Matulevičiūtės teigimu, jokių ypatingų sąlygų šio produkto gamybai nereikia: „Svarbiausia, kad sviestas, iš kurio gaminsite ghi sviestą, būtų kuo didesnio riebumo. Ypač tinka naminis ir ekologiškas produktas.“

Dar viena, išskirtinė ghi sviesto savybė – ilgas galiojimas. Be to, ghi sviestą galima laikyti kambario temperatūroje – jo nebūtina į šaldytuvą.

„Savo namuose ghi sviestą drąsiai galima laikyti spintelėje, kad, kepant, jis visą laiką būtų minkštos konsistencijos. Tik svarbu į jį merkti labai švarų, nusausintą įrankį, kad į vidų nepatektų vanduo ar kiti maisto komponentai, skatinantys produkto senėjimą“, – sako A. Matulevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų