REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sostinė ir toliau stebina nekilnojamojo turto rinkos analitikus. Tačiau šį kartą ne kainų augimu, o stabilumu. Tuo tarpu kituose miestuose kainos auga. 

Sostinė ir toliau stebina nekilnojamojo turto rinkos analitikus. Tačiau šį kartą ne kainų augimu, o stabilumu. Tuo tarpu kituose miestuose kainos auga. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ober-Haus“ Lietuvos butų kainų indekso (OHBI), fiksuojančio butų kainų pokyčius penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje), 2018 metų balandžio mėnesio reikšmė išaugo 0,2 proc. Bendras butų kainų lygis Lietuvos didmiesčiuose per pastaruosius 12 mėnesių augo 2,9 proc. (2018 metų kovą metinis augimas sudarė 2,8 proc.).

REKLAMA

2018 metų balandžio mėnesį didžiausias butų kainų augimas užfiksuotas Šiauliuose ir Panevėžyje, čia kainos atitinkamai ūgtelėjo 0,7 proc. ir 0,8 proc. ir vidutinė kvadratinio metro kaina atitinkamai pakilo iki 624 Eur (+5 Eur/m²) ir iki 588 Eur (+5 Eur/m²). Tuo tarpu Kaune ir Klaipėdoje šių metų balandį užfiksuotas vienodas butų kainų augimas, kuris sudarė 0,5 proc. ir vidutinė kvadratinio metro kaina atitinkamai pakilo iki 1.042 Eur (+5 Eur/m²) ir 1.045 Eur (+5 Eur/m²). 2018 metų balandžio mėnesį Vilniuje butų kainų pokyčių nebuvo užfiksuota ir vidutinė kvadratinio metro kaina išliko tokia pati kaip ir 2018 metų kovą – 1.469 Eur.

REKLAMA
REKLAMA

Per metus (2018 metų balandžio mėnesį, palyginti su 2017 metų balandžio mėnesiu) butų kainos augo visuose šalies didmiesčiuose: Kaune ir Panevėžyje – 4,8 proc., Šiauliuose – 3,8 proc., Klaipėdoje – 2,3 proc. ir Vilniuje – 2,2 proc.

„Šiais metais ir toliau fiksuojamas savotiškas butų kainų štilis šalies sostinėje. Nuo 2018 metų pradžios butų kainos Vilniuje iš esmės nesikeitė. Tuo tarpu likusiuose šalies didmiesčiuose ir toliau stebimas nedidelis, bet stabilus kainų augimas.

Tačiau skirtingai nuo butų kainų pokyčių, Vilniuje fiksuojamas toliau augantis butų rinkos aktyvumo lygis, kuris jau viršijo praėjusių metų pradžios rodiklius. Remiantis VĮ Registrų centro duomenimis, šių metų balandžio mėnesį sudaryti 946 butų pirkimo-pardavimo sandoriai, 1 proc. daugiau, palyginti su šių metų kovu, ir tai yra geriausias mėnesio rezultatas šiais metais. Vertinant šių metų pirmųjų keturių mėnesių aktyvumo rodiklius, taip pat matomas 1 proc. sandorių augimas, palyginti su tuo pačiu 2017 metų laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panašios tendencijos stebimos Klaipėdoje ir Panevėžyje, kur, palyginti su šių metų kovu, atitinkamai fiksuojamas 7 proc. ir 12 proc. butų sandorių skaičiaus augimas. Šiuose miestuose balandis taip pat yra rezultatyviausias mėnuo šiemet. Tuo metu Šiauliuose ir Kaune šių metų balandis, palyginti su šių metų kovu, buvo prastesnis. Čia atitinkamai fiksuojamas 4 proc. ir 12 proc. butų sandorių kiekio sumažėjimas.

Iš esmės būsto rinkoje ir toliau vyrauja pavasarinės nuotaikos, išlaikydamos 2016–2017 metų pradžios aktyvumo lygį bei nedidelį kainų augimą“, – teigia Raimondas Reginis, „Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų