REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Bakterijos (nuotr. 123rf.com)

Viena dažniausiai pasitaikančių žarnyno bakterinių infekcijų – salmoneliozė, kurios susirgimų ypač padaugėja prasidėjus šiltajam laikotarpiui. Pagrindiniai salmoneliozės rizikos veiksniai – gyvūninė produkcija, ypač vištiena bei kiaušiniai.

3

Viena dažniausiai pasitaikančių žarnyno bakterinių infekcijų – salmoneliozė, kurios susirgimų ypač padaugėja prasidėjus šiltajam laikotarpiui. Pagrindiniai salmoneliozės rizikos veiksniai – gyvūninė produkcija, ypač vištiena bei kiaušiniai.

REKLAMA

Užsikrėtus salmonelioze pasireiškia viduriavimas, karščiavimas, pilvo bei galvos skausmai ir dažniausiai ši liga trunka 4-7 dienas.

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDC centro (ULAC) Epidemiologinio skyriaus vedėjos Galinos Zagrebnevienės, nors salmonelėmis gali būti užkrėstas bet koks gyvūninis maistas, labiausiai reikėtų būti atsargiems su vištiena, kiaušiniais ir jų gaminiais.

„Yra keli būdai, kaip maistas užkrečiamas salmonelėmis. Vienais atvejais, patys gyvūnai yra iš anksto užsikrėtę ir jau jų organizme, raumenyse yra salmonelių.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat galimas atvejis, kada skerdžiant gyvulį skerdiena užteršiame pastarųjų fekalijomis. Maistas gali būti užkrečiamas ir gamybos proceso metu, tiek maisto įmonėse, tiek virtuvėje, pavyzdžiui, kada žmogus nenusiplauna rankų“, – sako pašnekovė.

REKLAMA

Kiaušinių sukelti salmoneliozės protrūkiai

Šaldytuve laikant galimai salmonelėmis užkrėstą maistą, rekomenduojama jį laikyti sandarioje taroje ir pasirūpinti, kad šis nesiliestų su jau vartojamu maistu.

Galina Zagrebnevienė pataria, kad kiaušinius geriausia laikyti ne šaldytuvo durelėse, kadangi ten yra aukštesnė temperatūra, o pačiame šaldytuve. Taip pat kiaušiniai turėtų būti laikomi pakuotėse ir juos būtina suvartoti per laiką, kurį nurodęs gamintojas.

„Svarbu jokiu būdu neplauti kiaušinių dedant juos į šaldytuvą, kadangi taip yra pažeidžiama apsauginė išorinė plėvelė, lukštas tampa pažeidžiamas ir nuo kiaušinio lukšto salmonelės gali patekti į kiaušinio vidų. Tai galioja tiek naminiams, tiek parduotuvėje pirktiems kiaušiniams“, – atkreipia dėmesį specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Kiaušinis laikomas nerizikingu produktu, jei jį išvirus trynys yra kietas. Tai reiškia, kad kiaušinis pasiekė 70 laipsnių temperatūrą ir kiaušinio trynyje, jei ir buvo salmonelių, jos žuvo.

„Be abejo, žmonės dažnai mėgsta maisto gaminimui naudoti ir žalius kiaušinius, tačiau patarčiau to vengti. Pavyzdžiui, Lietuvoje ne kartą yra kilę salmoneliozės protrūkiai dėl namų gamybos tortų, į kurių sudėtį įeina žalias kiaušinis“, – teigia Epidemiologinio skyriaus vedėja.

Ar galima plauti mėsą po tekančiu vandeniu?

Vištiena – dar vienas produktas, keliantis didelę riziką susirgti salmonelioze. Daugelis įsitikinę, kad prieš gaminant žalią mėsą, ją nuplovus po tekančiu vandeniu galima apsisaugoti nuo bakterijų, tačiau specialistė perspėja, kad tai kaip tik gali pabloginti situaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vištienos nuplovimas yra kiekvienos šeimininkės pasirinkimas, tačiau reikia įsidėmėti, kad plaunant bet kokią mėsą, salmonelės nepasišalina, kadangi šios bakterijos gali būti mėsos viduje.

Be to, plaunant žalią mėsą gali kur nors užtikšti vandens ant kitų virtuvės paviršių ir taip salmonelės gali pasklisti“, – perspėja Galina Zagrebnevienė.

Specialistė įvardina, kad salmonelės pakankamai atsparios išdžiuvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Jos ilgai išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje, o atitirpintame maiste vėl gali daugintis. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo 20 iki 40 laipsnių.

Paklausus, kokia specialistės nuomonė apie patiekalus, kuriuose naudojami termiškai neapdoroti produktai, kaip sušiai, tartarai, steikai, pašnekovė tikina, kad tokių maisto produktų tiekėjai ar gamintojai turėtų turėti tam tikrus įrodymus, pavyzdžiui, dokumentus, kad jų gaminamas produktas saugus ir jame nėra salmonelių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų