REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Ekonomikos komitetas siūlo netirti situacijos žemės ūkyje. Tokį sprendimą komitetas priėmė trečiadienį.

Seimo Ekonomikos komitetas siūlo netirti situacijos žemės ūkyje. Tokį sprendimą komitetas priėmė trečiadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už komisijos sudarymą balsavo šeši nariai iš opozicijos, tiek pat valdančiųjų balsavo prieš, o „valstiečių“ deleguotas ūkio ministras Virginijus Sinkevičius susilaikė. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narys Zbignevas Jedinskis balsavo prieš tyrimą.

REKLAMA

„Sudarykite tą komisiją, bet ne Ekonomikos komitetui reikia permesti tą karštą bulvę“, – teisinosi ūkio ministras.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis įsitikinęs, kad pradėdamas tyrimą, parlamentas parodytų, kad „apsiima tirti tai, kas aktualu“. Politikas taip pat tikisi, kad tokia komisija, kuri tirtų ir opozicijos, ir valdančiųjų pasiūlytus klausimus, suvienytų Seimą.

Konservatorius Dainius Kreivys siūlo situaciją žemės ūkyje analizuoti Ekonomikos komitete: „Jeigu tirtume, išlaikytume aukštą korektiškumą“.

REKLAMA
REKLAMA

Besitaukiantis žemės ūkio ministras Bronius Markauskas prognozavo, kad komisija „tik sugaiš laiką“.

Pasak jo, dabar aktualiausias dirbamos žemės ūkio koncentracijos klausimas, tačiau jis priminė, kad tuo pačiu klausimu tyrimą atlieka prokurorai.

„Sunkiai įsivaizduoju, ką komisija daugiau padarytų, nei padarys prokuratūra“, – komiteto posėdyje teigė B. Markauskas.

V. Sinkevičius komitete pranešė, kad trąšų įvežimą į Lietuvą reglamentuosiančio įstatymo projektas jau yra parengtas, pateiktas derinti institucijoms ir „atėjęs į Seimą, bus nušlifuotas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, projektas yra parengtas „labai griežtas ir bus daug nepatenkintų importuotojų“.

Trąšų įvežimą į Lietuvą reglamentuojantį įstatymo projektą yra pateikę konservatoriai.

Teisės ir teisėtvarkos bei Kaimo reikalų komitetai anksčiau nepritarė siūlymui analizuoti situaciją dėl dirbamos žemės įsigijimo ir padėties žemės ūkyje. Tačiau Seimas jų išvadoms nepritarė ir nurodė klausimą spręsti Ekonomikos komitetui. Dabar Seimas vėl balsuos, ar pritarti pastarojo sprendimui. Jeigu jis nepritars, skirs kitą komitetą svarstyti šį klausimą.

REKLAMA

Imtis žemės ūkio situacijos tyrimo reikalavo konservatoriai paaiškėjus, kad „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ naudojosi politiko sūnų, sesers, brolio, tėvo valdoma žeme ir galbūt nepaiso tvarkos, kad vienas fizinis arba juridinis asmuo gali valdyti ne daugiau kaip 500 hektarų.

Tyrimo iniciatoriai siūlo rasti atsakymus į tris dešimtis klausimų dėl dirbamos žemės įsigijimų, į Lietuvą iš trečiųjų šalių įvežamų trąšų, augalų apsaugos priemonių, žemės ūkio technikos pardavimų, grūdų ir aliejinių augalų, sėklų rinkų pasidalinimą, grūdų elevatorių valdymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų