REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviška vasara yra tokia trumpa, kad kiekviena jos diena – šventė. Kad ir kurioje vietoje būtumėme, kiekvieną savaitgalį galime užuosti su dūmais sumišusį kepamos mėsos kvapą, išgirsti, kaip klega ežerų, upių pakrantės bei lietuviškas pajūris. O per tiltus kiekvieną savaitgalį nešamos baltasuknės nuotakos − vasarą prasideda tikrasis vestuvių sezonas.

Lietuviška vasara yra tokia trumpa, kad kiekviena jos diena – šventė. Kad ir kurioje vietoje būtumėme, kiekvieną savaitgalį galime užuosti su dūmais sumišusį kepamos mėsos kvapą, išgirsti, kaip klega ežerų, upių pakrantės bei lietuviškas pajūris. O per tiltus kiekvieną savaitgalį nešamos baltasuknės nuotakos − vasarą prasideda tikrasis vestuvių sezonas.

REKLAMA

Jūratė Cvilikienė, „Swedbank“ Finansų instituto vadovė savo komentare pateikia įžvalgas, kad pernai ėmė ryškėti tendencija dovanoti 200 eurų nuo poros. Tačiau reikėtų įskaičiuoti ne tik pačią dovaną. Plačiau, jos komentare. 

Kiek vasarą būna švenčių?

Jei savo draugų paklausite, kiek laisvų savaitgalių vasarą jie dar turi, tikėtina, tokių jau likę nedaug. Vardinti galima ilgai: gimtadieniai, susitikimai su iš užsienio grįžusiais draugais, darbo šventės, plaukimas baidarėmis, iškylos į sodybą ar prie jūros, krikštynos ir, žinoma, vasaros švenčių čempionės – vestuvės.

REKLAMA
REKLAMA

Paskaičiuokite ir jūs, kiek švęsite švenčių, kurioms reikės įnešti savo dalį už pramogas, maistą, dovanas, galbūt net nuomotis ar pirkti naujus drabužius. Išlaidos susidaro nemenkos, tad tikrai ramiau būtų, jei švenčių maratonui ruoštumėmės visus metus, pavyzdžiui, suskaičiuotume visas jau žinomų švenčių išlaidas, ir kas mėnesį atsidėtume tam tikrą pinigų sumą. Tokiu būdu visada turėsime finansinį rezervą švenčių išlaidoms ir būsime ramūs.

REKLAMA

Kiek kainuoja vestuvės?

Poros, uždirbančios vidutinius ar truputį didesnius atlyginimus, sutaria, kad vestuves tikėtųsi iškelti už 7-8 tūkst. eurų. 10 tūkst. eurų reikėtų skirti, jei būtų samdomas vestuvių planuotojas, būtų organizuojama brangesnė pramoginė dalis ar ruošiamos ypatingos kulinarinės staigmenos.

Pernai vestuves šventusi bičiulė paskaičiavo, kad maistas ir nakvynė atsiėjo po maždaug 100 eurų vienam svečiui. Kita bičiulė, rengianti šventę šiemet, nakvynę suteiks tik atvykstantiems iš užsienio, ir ketina įsitekti į 80 eurų biudžetą vienam svečiui. Tačiau tikroji vestuvių kaina nelabai priklauso nuo jose dalyvaujančių svečių skaičiaus, nes didesnę biudžeto dalį sudaro fiksuotos išlaidos: šventės vietos nuoma, suknelė ir kostiumas, pramoginė dalis, fotografas, video gamyba. Tad išbraukę kelis svečius iš sąrašo, vargu ar daug sutaupysite.

REKLAMA
REKLAMA

Dovanos jaunavedžiams – daugiau išradingumo

Neseniai susituokusieji sako, kad svečių dovanoti pinigai vokeliuose nepadengia ir pusės vestuvių išlaidų, tačiau gali padengti povestuvinę kelionę. Tad dalis jaunavedžių pinigų labai tikisi ir nori juos gauti. Kitiems pakankamai vertingi būtų ir reikalingi daiktai ar paslaugos, tad tokios poros sudaro pageidaujamų vestuvinių dovanų sąrašus.

Esama ir tokių išradingų porų, kurios dovanas skiria nesavanaudiškam tikslui. Štai vieni bičiuliai prašė svečių dovanoti gyvūnams skirto maisto, o jį vėliau paaukojo keturkojų prieglaudoms. Toks sąrašas ir pasirinkimo laisvė gali padėti tiems svečiams, kurių biudžete laisvų lėšų nėra daug, tad jie gali išrinkti ne tokią brangią dovaną ar tiesiog pasisiūlyti jaunavedžiams padėti įsirengti naują būstą, ar pavyzdžiui, pabūti su mažu vaiku ir išleisti tėvus romantiškos vakarienės. Juk svarbiausia yra dėmesys ir gera nuotaika, o ne „atitikimas vokelio sumos standartui“. Juolab, beveik niekas nežino, koks jis yra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek dėti į vestuvių vokelį?

Pasak vestuvių planuotojų, jau pernai ėmė ryškėti tendencija dovanoti 200 eurų nuo poros – tai yra, beveik trečdalį vidutinio atlyginimo. Tačiau daugelis jaunų porų draugams įdeda po 100 eurų, ir tai taip pat yra normalu. Žinoma, jei esate jaunavedžių broliai, seserys ar tėvai, suma tikriausiai bus didesnė. Štai vienas mano draugas eidamas į vestuves skaičiuoja taip: jis įvertina jaunavedžių išlaidas vienam svečiui ir prie tos sumos prideda dar tiek, kokios vertės dovaną jaučiasi norįs padovanoti.

Ir 100, ir juolab 200 eurų daugeliui yra nemaži pinigai. Todėl būna situacijų, kai besituokiantiems draugai asmeniškai pasako: atsiprašome, bet mes negalime sau leisti dalyvauti vestuvėse.

REKLAMA

„Pernai patekome į tokią situaciją. Buvome finansinėje duobėje, o draugai pakvietė į vestuves. Tada labai nuoširdžiai pasikalbėjome, papasakojome, kokia mūsų padėtis. O jie sako –suprantam, tikrai labai jūsų lauksime ir be dovanų!“ – pasakojo vienas mano bičiulis. Ir iš tiesų – jie atėjo į vestuves tuščiomis, bet asmeninę dovaną paruošė vėliau ir išlaikė puikius santykius.

Tamsioji pusė: tuščias vokas

Pasikalbėjusi su žmonėmis, neseniai atšokusiais vestuves, sužinojau, kad kartais atsiranda ir mėginančių apgaudinėti svečių. Būna, kad jaunavedžiai po šventės tarp dovanų randa ir tuščių vokų. Jei vestuvėse dalyvauja bent 50 žmonių, tarp jų tokiems svečiams nesunku likti nepastebėtiems. Gal tai nėra didelis praradimas finansiškai, bet sutiksite, kad gerų emocijų tai nesuteikia. Todėl besituokiantiems rekomenduotume kviesti tik tuos žmones, kuriems patys esate brangūs. O svečiams – tiesiog pasirašinėti įteikiamus vokus, įdėti ir trumpą linkėjimą. Juk niekas nenorėtų būti įtariamas padovanojęs tuščią voką.

REKLAMA

Skaičiuokime pilną kainą

Ir pabaigai atminkime, kad svečiams vestuvės kainuoja ne tik dovaną. Artimesni jaunavedžių draugai ir šeimos nariai planuodami turėtų įskaičiuoti ir šventinę aprangą, šukuosenas ar makiažą, gėles, taip pat išlaidas mergvakariui ar bernvakariui. Tad gavę kvietimą į vestuves įsivertinkite, kiek išlaidų teks patirti. Pasitelkę draugiškumą, kūrybišką požiūrį ir atsimindami, kad smagi patirtis bei geros emocijos yra ne mažiau svarbu nei pinigai, tapsite puikiais ir draugiškais svečiais. O planuodami vasaros švenčių išlaidas iš anksto apsaugosite save nuo liūdnų netikėtumų banko sąskaitoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų