REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
100
Paauglys su antrankiais. Asociatyvi nuotrauka (nuotr. 123rf.com)

Plungės rajono apylinkės teisme 2001-siais buvo nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje 17-metis Ernestas su bendrininkais buvo teisiamas už vagystę iš Plungės gydytojų buto, turto prievartavimą ir kitus nusikaltimus.

100

Plungės rajono apylinkės teisme 2001-siais buvo nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje 17-metis Ernestas su bendrininkais buvo teisiamas už vagystę iš Plungės gydytojų buto, turto prievartavimą ir kitus nusikaltimus.

REKLAMA

Tačiau nuosprendžio 17-metis nesulaukė ir vėl įvykdė nusikaltimą, sukrėtusį ne tik Plungę. Jis pagrobė tų pačių gydytojų trylikametį sūnų Marių (vardas pakeistas) ir pareikalavo iš jo tėvų 10 tūkst. JAV dolerių išpirkos.

Laimei, pagrobtas berniukas buvo rastas gyvas ir sveikas apleistos sodybos griuvėsiuose miške. Šį nusikaltimą Ernestui įgyvendinti padėjo 17 metų ir 21-erių bendrininkai. Šie įvykiai aprašomi kriminalinių naujienų laikraštyje „Akistata“.

Mandagus vagis

Į gydytojų butą Ernestas pateko netikėtomis aplinkybėmis. Jis draugavo su šeimos jaunėliu Mariumi. 13-mečio tėvams Ernestas paliko gerą įspūdį, jis buvo mandagus ir paslaugus paauglys.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau 1999-aisiais Ernestas parodė tai, kas slepiasi po išorinio mandagumo kauke – apvogė gydytojų butą, kažkokiu būdu sugebėjęs sužinoti, kur slepiami pinigai.

REKLAMA

Vagišiaus tėvai buvo tvarkingi žmonės, todėl puolė gelbėti į bėdą pakliuvusį sūnų: atlygino padarytą žalą ir paprašė apvogtųjų nesikreipti į policiją. Gydytojai nusprendė dovanoti Ernestui, teisėsaugininkai taip nieko ir nesužinojo.

Tačiau per tų pačių metų Kalėdas jis suorganizavo kitą vagystę iš to paties buto. Mariaus bendraklasis, dvylikametis T. M. (dėl per jauno amžiaus jis į teisiamųjų suolą nepateko) pavogė iš Mariaus buto raktą.

Vėliau Marius susirgo, tad tėvai, iš pradžių dėl prarasto rakto ketinę pakeisti durų spynas, to nepadarė – manė, kad jei vagys neapsilankė per tas dvi savaites, kol vaikas sirgo ir buvo namuose, tai ir vėliau nepasirodys.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vieną dieną butas buvo apvogtas. Vagys išnešė juvelyrinius dirbinius ir auksą (iš viso 13 000 litų nuostolis). Šį kartą šeima jau nedvejodami kreipėsi į policiją. Visi vagys buvo nustatyti, tarp jų – ir Ernestas.

Marius buvo reketuojamas

Ernesto tėvai ir vėl atlygino gydytojų šeimai padarytą žalą. Tiriant vagystės bylą, prie jos prijungti ir kiti epizodai. Pasirodė, kad Ernestas, grasindamas smurtu, laišku reikalavo iš vienos kavinės savininkų 5 tūkst. JAV dolerių išpirkos ir buvo demaskuotas.

Taip pat paaiškėjo, kad Ernestas terorizavo Marių – reikalaudavo iš jo pinigų. Trylikametis turėjo pirkti Ernestui įvairias smulkmenas, mokėti už jį kompiuterinių žaidimų salėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ilgainiui Ernesto apetitas didėjo ir jis reikalavo iš Mariaus vis daugiau pinigų, prigąsdinęs, kad šis nieko nesakytų tėvams. Marius tylėjo, tik prašė motinos, kad nekviestų jo prie telefono, kai kas nors skambina. Kodėl – nesakė, viskas paaiškėjo vėliau.

Sūnaus pasigedo iškart

Praėjusį pirmadienį Marius su tėvais papietavo ir šie išėjo pasivaikščioti į miestą. Kartu pasivadino ir sūnų, tačiau šis atsisakė – jį labiau viliojo kompiuteriniai žaidimai, kurių salė įsikūrusi visai netoli namų.

Kai apie 18 valandą Mariaus vis dar nebuvo namuose, motina sunerimo. Sūnus vakarais niekur nevaikščiodavo, neturėjo jokių interesų ne namuose tamsiu paros metu. Širdį persmelkė nelaimės nuojauta.

REKLAMA

Tėvas iškart nuėjo ten, kur sūnus žaisdavo kompiuteriais, tačiau darbuotojai Mariaus neįsidėmėjo ir sako, kad jis jei ir buvo čia, tai išėjo. Tėvai, pasiėmę prožektorių, apvaikščiojo apylinkes, Babrungo tvenkinio krantus, garažus, tačiau nieko nerado.

Visi Mariaus bendraklasiai ir draugai jau buvo namuose, niekas berniuko nematė. Ilgai nelaukę tėvai kreipėsi į policiją. Pareigūnams gal ir pasirodė keista, kad 19 valandą namuose nesulaukę trylikamečio sūnaus, tėvai kreipiasi dėl jo dingimo, tačiau to neparodė – tik paklausė, ar taip atsitinka pirmą kartą.

Pagrobėjas skambino tik sykį

Didžiąją nakties dalį Mariaus tėvai savo automobiliu, lydimi policijos inspektoriaus, važinėjo po nuošalias Plungės vietas, apsilankė kai kuriuose kaimuose, bet sūnaus pėdsakų niekur nebuvo matyti.

REKLAMA

Paieškų pradžioje aplink maišėsi ir paslaugusis Ernestas – nuolat siūlėsi padėti. Kitą dieną jau nuo ryto prasidėjo intensyvus policijos darbas. Be to, nuo pat pradžių buvo keliama versija, kad berniukas gali būti pagrobtas, o pagrobėjai pareikalaus išpirkos.

Kitą dieną, apie 11 valandą, gydytojų bute suskambo telefonas. Motina išgirdo ragelyje jaunuolio balsą (jį buvo bandoma pakeisti). Pagrobėjas liepė jo klausytis ir nepertraukinėti, nesikreipti į policiją. Marius esąs gyvas ir sveikas, o tėvams bus grąžintas už 10 000 JAV dolerių išpirką.

Kokiu būdu perduoti pinigus, vyrukas žadėjo pasakyti vėliau. Policininkai prie telefono prijungė pasiklausymo aparatūrą, tačiau daugiau niekas nebeskambino. Nerimo valandos slinko toliau, galvon lindo visokios mintys: gal pagrobėjai sužinojo, kad policija apie įvykį jau informuota, ir vaiką nužudė?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sušalęs, bet gyvas“

Tuo tarpu kriminalistai intensyviai apklausinėjo visus Mariaus bendraklasius ir pažįstamus. Visi dar puikiai prisimena prieš porą metų miesto parke išžagintą ir nužudytą penkiolikametę.

Nusikaltėlio iki šiol nepavyko nustatyti. Tad pareigūnai baiminosi, kad ir šio nusikaltimo baigtis gali būti tokia pat tragiška. Tarp apklausiamų vaikų, be abejo, buvo ir Ernestas, tačiau pirmas pokalbis su juo nesuteikė jokios bylai naudingos informacijos.

Be to, 17-metis turėjo alibi – tą vakarą buvęs namuose. Dar kitą dieną, apie pietus, Mariaus motina paskambino į policiją, norėdama pasidalinti mintimis, ir išgirdo džiugią žinią – kriminalinės policijos komisaras inspektorius pavargusiu balsu pasakė: „Jūsų sūnus gyvas. Sušalęs, bet gyvas“.

REKLAMA

Vaiko ranka šiukšlių krūvoje

Tėvas sužinojo apie sūnaus suradimą būdamas darbe, ligoninėje. Įvykio vieton išvažiavo greitoji, paskui – ir tėvas. Vaiką Plungės kriminalistai aptiko gretimame, Klaipėdos, rajone.

Trumpiausias kelias iš Plungės į uostamiestį veda per Kulius, Vėžaičių link. Šio kelio 30-ajame kilometre, miško laukymėje, stūkso senos sodybos griuvėsiai. Iš gyvenamojo namo likusios tik dvi sienos, stogo jau seniai nėra.

Kriminalistai atvyko čia pagal Ernesto nuorodą – Marius paslėptas būtent šioje sodyboje. Ernestas konkrečios vietos neparodė ir neigė pats dalyvavęs pagrobime. Griuvėsiai buvo apžiūrėti, tačiau jokie požymiai nerodė, kad čia kas nors būtų neseniai vaikščiojęs.

REKLAMA

Pareigūnai jau ėmė manyti, kad Ernestas meluoja, kai jaunesnysis inspektorius pastebėjo iš šiukšlių krūvos kyšančią vaiko ranką. Numetus lentgalius į šalį, Marius sujudėjo ir kažką pasakė.

Visiems lyg akmuo nuo širdies nusirito – gyvas. Trylikametis buvo virvėmis pririštas prie senos sijos. Kadaise toje namo vietoje, matyt, buvęs įėjimas į rūsį. Išvaduotas berniukas sunkiai pastovėjo ant kojų. Jis buvo visas murzinas ir sustingęs, nes surištas ir užkastas visokiu šlamštu praleido pusantros paros.

Prisipažino ne iš karto

Į vaiko radimo vietą skubiai atvyko Plungės policijos ir prokuratūros vadovai, Mariaus tėvas. Ten buvo atvežtas bei viską šaltai stebėjo ir Ernestas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Marius buvo nuvežtas į Klaipėdos vaikų ligoninę ir paguldytas į Reanimacijos skyrių. Medikai jo būklę apibūdino kaip ne itin sunkią.

Ernestas buvo sulaikytas. Jis ilgai melavo, kūrė įvairias versijas, sakė iš pradžių su kažkokiais nepažįstamais jaunuoliais susitaręs pagrobti Marių, tačiau vėliau savo ketinimų atsisakęs ir nieko nepadaręs.

Galop jis prisipažino, savo kaltės neneigė ir kiti du įtariamieji. Manoma, kad būtent Ernestas išviliojo iš kompiuterinių žaidimų namo sugrįžusį Marių pasakęs, kad prie netoliese esančios mokyklos jo laukia draugai.

Mariui jau namo laiptinėje ar tik išėjus iš jos Ernesto bendrininkai užmaukšlino ant akių megztą kepuraitę, kad nieko nematytų, užlaužė rankas ir įsodino į automobilį. Plungės rajono prokuratūroje iškelta baudžiamoji byla dėl neteisėto laisvės atėmimo, tačiau kaltinimai sulaikytiesiems gali būti pateikti ir pagal kitus baudžiamojo kodekso straipsnius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų