REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant metams Lietuvos ekonomiką paralyžiavusios krizės dešimtosioms metinėms, Seime imtas rutulioti tyrimas dėl to, kaip tuometinė Vyriausybė skolinosi lėšas. Vis dėlto tyrimui, kaip teigia parlamentarai, koją kišą institucijų nenoras bendradarbiauti.

Artėjant metams Lietuvos ekonomiką paralyžiavusios krizės dešimtosioms metinėms, Seime imtas rutulioti tyrimas dėl to, kaip tuometinė Vyriausybė skolinosi lėšas. Vis dėlto tyrimui, kaip teigia parlamentarai, koją kišą institucijų nenoras bendradarbiauti.

REKLAMA

Seimas ėmėsi parlamentinio tyrimo dėl 2009–2010 metų krizės ir viešųjų finansų būklės Lietuvoje. Šį tyrimą per metus pavesta atlikti Seimo Biudžeto ir finansų komitetui. Pirmajame posėdyje komitetas lygino krizės pasekmės Baltijos šalims ir kitoms Europos valstybėms.

Ekonominis nuosmukis palietė visus

Kaip rodo statistika, 2008 m. Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) buvo 2,9 proc., tačiau 2009 m. neįtikėtinai krito iki neigiamo lygio ir pasiekė -14,8 proc. 2010 m. metais ekonomika ėmė atsigauti ir BVP kilo iki 1,4 proc.

Palyginimui, Latvijos BVP 2008 m. buvo -3,3 proc., 2009 m. -17,7 proc., 2010 m. -0,3 proc. Estijos BVS 2008 m. buvo -3,7 proc., 2009 m. -14,3 proc., 2010 – m. 2,3 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Anot krizės laikotarpiu Vyriausybei vadovavusio Andriaus Kubiliaus, visos Baltijos šalys patyrė problemų ir jų BVP krito apie 15–16 proc.

„Jeigu pažiūrėtume į BVP kritimą, visi trys mes kritome į 2005–2006 metų lygį. Jei paimtume kitas valstybes, kurios krito žymiai mažiau, jos irgi nusileido į tų metų lygį. Tai rodo, kad mes po 2005–2006 metų tą „burbulą“ užsiauginome didesnį, bet Europoje vyravo iliuzinės nuotaikos ir „burbulai“ kūrėsi“, – posėdyje sakė A. Kubilius.

REKLAMA

Taip pat ekspremjeras pabrėžė, kad Lietuva nuo kitų Baltijos šalių labiausiai skyrėsi savo biudžeto politika, todėl „estams skolintis tiek, kiek mums, nereikėjo“.

Pažėrė kritikos Lietuvos bankui

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas Lietuvos banko paprašė atsakyti į klausimus, susijusius su komiteto tyrimu. Gautame atsakyme Lietuvos bankas paprašė sukonkretinti klausimus bei skirti daugiau laiko atsakymams.

Be to, Lietuvos bankas nukreipė į 2010 m. Seime vykusius klausymus, kur buvo pateikta pakankamai informacijos tiriamu klausimu. Anot Lietuvos banko, jie pateiktų analogišką informaciją, todėl nereikia kartotis.

REKLAMA
REKLAMA

Į tokį Lietuvos banko atsakymą komiteto pirmininkas valstietis Stasys Jakeliūnas reagavo skeptiškai, pridurdamas, kad tai panašu į Lietuvos banko vengimą bendradarbiauti.

„Lietuvos bankas, pateikdamas tokį atsakymą, pademonstravo nenorą bendradarbiauti su parlamentinį tyrimą atliekančiu komitetu“, – konstatavo S. Jakeliūnas.

Jam antrino ir bendrapartietis Valius Ąžuolas.

„Man susidaro nuomonė, kad nelabai yra noras bendradarbiauti. Klausimas, kokie bus tolesni mūsų žinginiai. Nes jeigu ir daugiau atsiras tokių institucijų...“, – posėdyje sakė V. Ąžuolas.

Nori išvengti krizių ateityje

Komitetas tirs, kokią įtaką 2009–2010 metų krizei Lietuvoje turėjo Lietuvoje veikiančių stambiųjų komercinių bankų skolinimo politika ir sprendimai. Tyrimo objektas bus ir tai, ar Lietuvos bankas tinkamai vykdė Lietuvoje veikiančių stambiųjų komercinių bankų priežiūrą 2005–2008 metais.

Po tyrimo Seimo Biudžeto ir finansų komitetas turės pateikti rekomendacijas Seimui, Vyriausybei ir Lietuvos bankui, kad būtų išvengta finansų ir ekonomikos krizių ateityje ar sumažinta jų įtaka šalies ekonomikai, finansų sektoriui ir viešiesiems finansams. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų