REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasibaigus deklaracijų pildymo vajui, pasitikrinkite ar nesate skolingi "Sodrai". Vėliau pinigai gali būti išieškomi priverstine tvarka. Šiuo metu privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokesčio įsiskolinimai siekia apie 100 mln. eurų. 

Pasibaigus deklaracijų pildymo vajui, pasitikrinkite ar nesate skolingi "Sodrai". Vėliau pinigai gali būti išieškomi priverstine tvarka. Šiuo metu privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokesčio įsiskolinimai siekia apie 100 mln. eurų. 

REKLAMA

Gyventojus, turinčius savarankiškai draustis PSD bei ūkininkus, užsiimančius individualia žemės ūkio veikla, „Sodra“ ragina pasitikrinti, ar nėra įsiskolinę šių įmokų. 

Šiuo metu PSD mokesčio įsiskolinimai bent už vieną mėnesį siekia apie 100 mln. eurų, kai praėjusių metų kovą ši suma buvo maždaug 80 mln. eurų.

Apie skolas primenama ne visiems

Vardo ir pavardės skelbti nenorėjusi mergina tikina, kad individualios veiklos pažymėjimą ji išsiėmė rudenį. Tad pildant metinę pajamų deklaraciją kreipėsi pagalbos į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) specialistus.

„Užpildžiusi deklaraciją, specialistė man pasakė kiek turėsiu sumokėti mokesčių VMI ir, kad pateikus deklaraciją su manimi susisieks „Sodros“ atstovai ir pasakys, kiek esu skolinga. Preliminariais skaičiavimais, suma buvo apie 700 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Deklaraciją VMI pildžiau kovo pradžioje, tačiau „Sodros“ skambučio nesulaukiau net ir balandžio viduryje. Nors sistemoje patikrinau ir mačiau, kad mano deklaracija priimta.

REKLAMA

Artėjant gegužės mėnesiui, iki kada yra būtina sumokėti visas įmokas, „Sodrai“ paskambinau pati. Sužinojau, kad konsultantai nebeskambina savarankiškai dirbantiems gyventojams. Skambučio šie neva sulaukia tik tuomet, kai jau skaičiuojami delspinigiai“, - pasakoja mergina.

Tv3.lt „Sodros“ atstovai sakė, jog iš tiesų konsultantai kai kada skambina savarankiškai dirbantiems gyventojams norėdami priminti apie susidariusį įsiskolinimą „Sodrai“ ar pasiūlyti skolą išdėstyti patogiais terminais. Taip esą buvo ir iki šiol, o kai kurie savarankiškai dirbantieji taip pat sulauks skambučių ir šiemet, kai paaiškės, ar jie turi įsiskolinimų.

REKLAMA
REKLAMA

Skolas jau reikėjo padengti

„Deklaravimo laikotarpis ką tik baigėsi, o sumokėti įmokas buvo galima iki gegužės 2 dienos, tad iki šios dienos net ir įsiskolinimas susidaryti negalėjo.

Kita vertus, tikrai neturime galimybių asmeniškai paskambinti visiems savarankiškai dirbantiesiems, kurių yra daugiau nei 100 tūkstančių. Tokios prievolės niekada nebuvo, tad niekas ir nesikeitė, išskyrus tai, kad nuo šių metų pradžios įmokas vėluojantiems sumokėti savarankiškai dirbantiems gyventojams nebeskaičiuojami jokie delspinigiai.

Tad skambučių sulauks tik dalis gyventojų, kurie vėluos mokėti įmokas. Be to, apie prievoles jiems nuolat primenama ir elektroniniu paštu bei per „Sodros“ asmenines paskyras“, - tv3.lt sakė Vita Beržiūnaitė, „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot pašnekovės, kiekvienas savarankiškai dirbantis gyventojas gali nesunkiai sužinoti, kiek turi mokėti įmokų. Tam skirta individualios veiklos skaičiuoklė „Sodros“ svetainėje.

„Gyventojai tai gali padaryti ir prisijungę prie savo asmeninės „Sodros“ paskyros draudėjui ir pasirinkę 38 suvestinę „Informacija apie deklaruotas pajamas ir mokėtinas sumas už nurodytus metus“.

Tai padaryti galima ir prisijungus prie savo asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui, parašius joje žinutę ar net uždavus klausimą virtualaus konsultanto langelyje.

Sužinoti, kiek mokėti, galima ir tiesiog atvykus į bet kurį „Sodros“ skyrių ar paskambinus bendruoju informacijos telefonu 1883“, - aiškino „Sodros“ atstovė.

REKLAMA

Primenama, jog deklaravus pajamas, socialinio draudimo įmokas „Sodrai“ turi mokėti individualių įmonių savininkai; mažųjų bendrijų nariai; tikrųjų ūkinių bendrijų ir komanditinių ūkinių bendrijų tikrieji nariai; žmonės, kurie verčiasi individualia veikla – advokatai, advokatų padėjėjai, notarai, antstoliai, ūkininkai ir jų partneriai, valdantys didesnius nei 4 ekonominio dydžio vienetų ūkius. Mokėti nereikia verslo liudijimus turintiems žmonėms.

Už praėjusius metus įmokos turėjo būti sumokėtos iki 2018 m. gegužės 1 d.

Skola gali būti atidėta

Skolininkams „Sodros“ specialistai primena, kad dirbantieji savarankiškai ir mokantys socialinio draudimo įmokas už save, dėl socialinio draudimo įmokų įsiskolinimo, neviršijančio 1500 eurų, gali kreiptis į „Sodros“ skyrių ir pateikti prašymą atidėti socialinio draudimo įmokų įsiskolinimo sumokėjimą. Dėl įmokų atidėjimo galima kreiptis iškart po gegužės 1 d.

REKLAMA

Socialinio draudimo įmokos skaičiuojamos nuo 50 proc. individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų (neatėmus VSD ir PSD įmokų) sumos. VSD įmokų tarifai: 29,7 proc. arba 31,7 proc., jeigu žmogus kaupia pensijai papildomai, taikomas iki 2017 m. birželio 30 dienos. 28,7 arba 30,7 proc. jeigu žmogus kaupia pensijai papildomai, taikomas nuo 2017 m. liepos 1 d. iki 2017 m. gruodžio 31 dienos.

PSD įmokų tarifas – 9 proc. Žmogus, besiverčiantis individualia veikla, už 2017 metus negali sumokėti VSD ir PSD įmokų nuo didesnės nei 20 753,60 eurų sumos. Jei individuali veikla buvo įregistruota ne visus kalendorinius metus, VSD ir PSD įmokų „lubos“ perskaičiuojamos proporcingai veiklos vykdymo laikotarpiui.

Jeigu individualią veiklą vykdantis gyventojas per metus mokėjo PSD ir (ar) VSD įmokas, tuomet reikia sumokėti mokėtinų ir jau sumokėtų įmokų skirtumą. Mokėtinas VSD ir PSD įmokas galite pasiskaičiuoti individualios veiklos skaičiuokle.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų