REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aiškėja pirmosios detalės, kaip Lietuva ruošiasi istoriniam popiežiaus Pranciškaus vizitui rugsėjį. Katalikų bažnyčios vadovo atvykimo garbei bus sukurta speciali giesmė, o svečio dar laukiant Vilniaus centre privalės būti baigtos visos statybos. Šventojo Tėvo sulaukus Kaunas ruošiasi uždaryti didžiąją dalį senamiesčio gatvių, tačiau jose įrengti didžiulius ekranus.

Aiškėja pirmosios detalės, kaip Lietuva ruošiasi istoriniam popiežiaus Pranciškaus vizitui rugsėjį. Katalikų bažnyčios vadovo atvykimo garbei bus sukurta speciali giesmė, o svečio dar laukiant Vilniaus centre privalės būti baigtos visos statybos. Šventojo Tėvo sulaukus Kaunas ruošiasi uždaryti didžiąją dalį senamiesčio gatvių, tačiau jose įrengti didžiulius ekranus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, kad vien laikinoji sostinė sulauks penktadalio milijono tikinčiųjų iš viso pasaulio. 

REKLAMA

Sunku patikėti, tačiau nuo popiežiaus Jono Pauliaus antrojo vizito Lietuvoje prabėgo jau 25-eri metai. Gyvai pamatyti popiežiaus rinkosi minios tikinčiųjų tiek iš mūsų, tiek kaimyninių valstybių. Skaičiuojama, kad renginiuose dalyvavo apie pusę milijono žmonių. Specialiai šiai progai Lietuvos jaunimas sukūrė giesmę – „Sveikas, Dievo piligrime".

Po ketvirčio amžiaus Lietuvoje ir vėl laukiamas Romos vyskupas. Popiežiaus Pranciškaus vizitas planuojamas rugsėjo 22–23 dienomis. Ir šį sykį vadinamajam Kristaus vietininkui jaunimas kuria giesmę, tiesa, dabar yra skelbiamas konkursas, kuriame savo kūrinius gali siūlyti visi norintys. Beje, kūrinys turi atitikti vizito šūkį – „Kristus Jėzus – mūsų viltis“, būti parašytas lietuvių kalba, ne ilgesnis nei šešių minučių, tinkamas atlikti gausiems kolektyvams. Įvardijamas ir privalumas – priegiesmis galėtų skambėti ir kitomis kalbomis. Konkursas tęsis iki gegužės 27-osios.

REKLAMA
REKLAMA

„Jaunimas yra įpratęs kurti tas giesmes, tai dabar yra paskelbtas konkursas popiežiaus vizitui. Ir ta giesmė greičiausiai skambės popiežiui susitikus su jaunimu. Tai būtų jaunų žmonių prisidėjimas prie vizito ir įsijungimas tiesiogiai į programą“, - sako popiežiaus vizito komunikatorė Živilė Peluritienė.

Didmiesčių vargai

Planuojama, kad Šventasis Tėvas Vilniuje susitiks su Prezidente, Daukanto aikštėje pasveikins susirinkusiuosius, melsis Aušros Vartų Švenčiausiosios Mergelės Marijos, Gailestingumo Motinos, koplyčioje, aplankys buvusį KGB kalėjimą, susitiks su kunigais, vienuoliais. Sostinės meras Remigijus Šimašius tikina, kad naujų statybų ar dailinimo darbų šiam vizitui sostinė specialiai neplanuoja, taip pat neprireiks ir papildomų lėšų. Visgi kartu su popiežiumi į Lietuvą atvyksta ir kelių šimtų žurnalistų delegacija, tad bent miesto centre esančias statybas bus reikalaujama pabaigti iki numatyto vizito. Dėl gausaus svečių ir tikinčiųjų būrio ruošiasi ir viešbučiai bei kitos apgyvendinimo įstaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Palapinių miestelio poreikio dar nesame sulaukę, bet jei bus, tai reikės ir apie mokyklas, ir palapines galvoti. Nakvynės dar nėra didžiausias reikalas, pirmiausiai tai judėjimas mieste ir infrastruktūros parengimas, kad tuo metu nevyktų darbai ir būtų sklandus judėjimas“, - mano Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Tikslią programą Šventasis Sostas paskelbs liepos pabaigoje–rugpjūčio pradžioje, taigi kol kas dar nėra aišku nei kur popiežius nakvos, nei kur pietaus. Tačiau jau žinoma, kad popiežius Pranciškus papamobiliu važiuos vaizdingiausiomis sostinės vietomis. Taigi  rugsėjo 22-ąją išsijuosę darbuosis ir Vilniaus policijos pareigūnai. 

REKLAMA

„Visos tarnybos kruopščiai ruošiasi šiam vizitui. Turi patirties, jau yra buvęs vienas popiežius Lietuvoje. Daug kitų aukštų asmenų. Ruošiasi ne tik policija, ruošiasi ir Vadovybės apsaugos departamentas, ir visos kitos.  Bus sutelkta daugiau pareigūnų popiežiaus vizito metu, bet detalės toks dalykas, pareigūnų bus tiek, kiek reikia, pinigų bus tiek, kiek reikia, ir viskas bus užtikrinta. Atkreipti dėmesį reikia, kad bus daug masinių susibūrimų, popiežius ketina bendrauti su tikinčiaisiais, tai galbūt čia policijai bus daugiau darbo“, - aiškina ministro patarėjas Karolis Vaitkevičius.

REKLAMA

Sekmadienį, rugsėjo 23 dieną, popiežius viešės Kaune, kur aukos Mišias Lietuvos žmonėms. Manoma, kad laikinojoje sostinėje susiburs 200 tūkstančių minia. Šventojo Tėvo sutikimas planuojamas Santakoje, tad kalbama, kad bus uždarytos visos šalia esančios gatvės, tačiau jose žadama įrengti ekranus į Mišias nepateksiantiems smalsuoliams.

„Kalbame, kad įvairiose vietose būtų ekranai sustatyti, juk jis galbūt negalės visą laiką būti šventose Mišiose ar su mažais vaikais, gal bus per vėlai ar per anksti, tad, kad galėtų pamatyti žmonės. Kur važiuos, dar negalime atskleisti, nes detalės dar yra tikslinamos. Bet, aišku, norėsis, kad kauniečiai, tiek miesto svečiai, galėtų pamatyti ir pasveikinti popiežių“, - tikina darbo grupės pirmininkė Vaida Spangelevičiūtė-Kneižienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno miesto savivaldybė jau dabar koordinuoja darbus su policija, medikais, ugniagesiais. Manoma, jog pareigūnams gali tekti dirbti ir viršvalandžius, taip pat vizito metu dirbs ir Vyriausybės apsauga. Dėl apgyvendinimo deramasi ir su aplinkiniais miestais.

„Kiek reikės transporto, kad žmonės pasiektų iš autobusų stoties, geležinkelio stoties, kur mašinas reikės parkuoti, kaip pasitikti tuos srautus. Galų gale ir paties popiežiaus vizitas, pro kurią gatvę atvyks į Kauną, kur reikės sustatyti mašinas ir žmones, kaip sudėliosime atitvarus. Daug klausimų“, - ypatingą situaciją apibūdina Administracijos direktoriaus pav. Vilius Šiliauskas.

1993-aisiais Popiežius Jonas Paulius antrasis mūsų šalyje viešėjo net penkias dienas ir aplankė Vilnių, Kauną, Šiaulius bei Šiluvą. Taigi Popiežiaus Pranciškaus vizitas truks perpus trumpiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų