REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno viešuoju transportu važiuojantis zuikis ne tik stebino, bet ir priminė vis dar opią problemą. Be bilietų važiuojančius vadinamuosius zuikius sugaudyti sunku. Kauno kontrolieriai jau apsiginklavę ir kameromis. Tačiau tokių keleivių negąsdina nei baudos, nei gėda.

Kauno viešuoju transportu važiuojantis zuikis ne tik stebino, bet ir priminė vis dar opią problemą. Be bilietų važiuojančius vadinamuosius zuikius sugaudyti sunku. Kauno kontrolieriai jau apsiginklavę ir kameromis. Tačiau tokių keleivių negąsdina nei baudos, nei gėda.

REKLAMA

O jei jie visi įsigytų po bilietą - kas dešimtmetį be jokių paskolų įmonė nusipirktų naują troleibusą ar autobusą.

Su morkų puokšte rankose visas išsipustęs zuikis strikinėja Kaune viešojo transporto stotelėje. Kalbina miestiečius ir visiems giriasi vykstąs pas merginą. Visus pradžiugina šokio judesiais, o išvydęs tinkantį troleibusą nuskuodžia jo link ir strykteli vidun, greit pažymi elektroninį bilietą  ir net nepažvelgia kas rašoma komposterio ekrane. O ten šviečia užrašas“ nepakankamas likutis... Tad Ilgaausis važiuoja nelegaliai. O kitoje stotelėje – įlipa kontrolė ir jai padedantis vilkas.

Tad ir šio Zuikio kelionė baigiasi ne pas mylimąją, o kontrolės autobusėlyje. Reputacija sugadinta, bauda garantuota. Baudos vos išvengė ir moteris, kurios kortelėje pristigo pinigų bilietui. Taip kaip šis zuikis elgiasi maždaug vienas procentas visų miesto keleivių, o jų per metus Kauno autobusais ir troleibusais pervežama net 80 milijonų.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano asmeniškai rekordas dešimt protokolų per aštuonias darbo valandas. Tai buvo visai neseniai visiškai“, - pasakoja kontrolierė Sonata Motiejūnienė.

REKLAMA

„Jei jie visi įsigytų pas mus bilietus arba papildytų - tai mes per dešimt metų įsigytume vieną naują transporto priemonę“, - aiškina UAB „Kauno autobusai“ atstovas Mindaugas Klimašauskas.

„Zuikiai“ dažniausiai teisinasi bilietą pamiršę, pametę ar juos neva tik ką apvogę. Kiti ir atvirai pripažįsta –  neturi pinigų. Pasitaiko ir įžūliai meluojančiųjų. Kontrolieriai sako kartais pasijaučiantys it stebukladariai, kai apsimetėliai ligoniai akimirksniu stebuklingai pasveiksta ir deda į kojas.

„Vienas iš nemalonių incidentų buvo - tai moteriškė invalidė su dviem kastiliais, kuri tikrai pateikė blogus, netikslius duomenis. Išsikvietėm pareigūnus, o ji prie mūsų paėmė ir pabėgo. Su dviem kastiliais“, - neįtikėtiną atvejį pasakoja kontrolierė S. Motiejūnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Bandant išgaudyti „zuikius“ Kaune įdiegta daug pokyčių. Keleiviai privalo įlipti tik pro priekines duris. Taip nepatenka dar ir asocialūs ar gerokai išgėrę asmenys. Stebimi ir susirašinėjimai socialiniuose tinkluose bei įvairios programėlės, kur kauniečiai dalijasi informacija apie kontrolės postus. Tad kontrolieriai, išvydę, kad apie vietą jau žinoma – vyksta į kitą stotelę. O visus patikrinimus jau įamžina ir kameros.

„Kurias užsideda kontrolieriai kaip liemenę. Ir fiksuoja kiekvieną veiksmą - tiek drausmina mūsų kontrolierių, tiek drausmina patį zuikį - tai tikrai įdiegus va šitą naujovę labai sumažėjo skundų“, - tikina UAB „Kauno autobusai“ atstovas M.Klimašauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Deja, agresyviems keleiviams tai nė motais.

„Jeigu keleiviai agresyvūs, tai jie ir liko tie patys agresyvūs . O šiaip kurie geri žmonės tai tie supranta. Incidentų vis tiek yra“, - atsidūsta kontrolierė Sonata.

Kauno rekordininkas į kontrolierių spąstus yra patekęs bemaž 120 kartų, tačiau jam dar toli iki Vilniaus mieste pričiupto zuikio - šis už važiavimą be bilieto jau baustas maždaug 400 kartų.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų