REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turizmo specialistai pastebi, kad vaikų vasaros stovyklų pasiūla šiemet kaip mat tirpsta. Populiariausios esą 7 dienų trukmės stovyklos su nakvyne. Pigiausia jų kainuoja 100 eurų, brangiausia 380 eurų. Vidutinė stovyklos kaina yra apie 200 eurų.

Turizmo specialistai pastebi, kad vaikų vasaros stovyklų pasiūla šiemet kaip mat tirpsta. Populiariausios esą 7 dienų trukmės stovyklos su nakvyne. Pigiausia jų kainuoja 100 eurų, brangiausia 380 eurų. Vidutinė stovyklos kaina yra apie 200 eurų.

REKLAMA

Turizmo specialistai teigia, kad vaikų vasaros stovyklos kaina priklauso nuo to, ar ji dieninė, stacionari ar su nakvyne. Taip pat kokia veikla siūloma stovykloje, kurioje vietoje ji vyksta bei kiek trunka. Šiuo metu vaikams siūlomos 5, 7, 10 ir 14 dienų stovyklos. Pigiausios – 5 dienų.

„Sparčiai populiarėja sukarintos bei išgyvenimo gamtoje stovyklos. Taip pat labai noriai vaikai užrašomi į šokių, jodinėjimo stovyklas. Šios stovyklas trunka visą savaitę, vaikai gyvena kažkur gamtoje įsikūrusioje sodyboje, džiaugiasi ne tik stovyklos programa, bet ir grynu oru.

Iš dienos stovyklų, dažnai pasirenkamos kūrybinės, sportinės (vandens parko), ar kalbų stovyklos. Tačiau vasarą didesnė paklausa būna stovyklų su nakvyne”, - tv3.lt teigė Rasa Povilaikė, UAB ZigzagTravel rinkodaros vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Populiariausios stovyklos

Dieninio tipo stovyklų daugiausiai siūloma miestuose. Tuo tarpu poilsis gamtoje siūlomas toliau nuo miestų: sodybose, stovyklavietėse. Populiariausios – Trakų r., Molėtų r., pajūryje.

REKLAMA

„Šiuo metu siūlome rinktis iš 93 stovyklų. Daugelis jų dar turi ir nuo 2 iki 8 pamainų, t.y. tėveliai gali rinktis jiems patogų laiką birželio-rugpjūčio mėnesiais. Stovyklų turime pačių įvairiausių: išgyvenimo: karinės, išgyvenimo gamtoje, skautų neskautams, saviugdos per patirtį gamtoje ir pan.

Poilsio - stovyklos prie jūros, aktyvaus poilsio gamtoje - lipimas laipynių trąsomis, jodinėjimas, plaukimas laivu ar baidarėmis, lauko judrieji žaidimai, orientacinio sporto užduotys. Kūrybinės - dailė, keramika, dekupažas, tapymas ant šilko, muilų, žvakių gamyba, aktorystės menas, danavimas ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA

Sportinės – šokių, buriavimo, nardymo, kaitavimo, riedlenčių ir snieglenčių, jodinėjimo žirgais ir pan. Saviugdos: karjeros, emocinių kompetencijų ugdymo, svorios korekcijos, asmenybės augimo-patyriminės, robotikos. Kalbų stovyklos bei stovyklos Europoje”, - dėstė R. Povilaikė.

Turėtų suskubti

Stovyklos kelialapių užsakymai pradedami dar žiemą, tačiau aktyviausi pardavimai vyksta nuo gegužės mėnesio.

„Susidomėjimas stovyklomis šiemet dar didesnis negu praeitais metais. Kaip visada, išlieka populiarios stovyklos prie jūros, į kai kurias jų jau nebeturime vietų”, - tikino R. Povilaikė.

Stovyklos organizuojamos ir užsienyje. Tokia 8 dienų stovykla tėvams atsieina apie 500 eurų. Tačiau stovyklos užsienyje, pasak kelionių organizatorių taip pat populiarios. 8 dienų kelialapio (lėktuvu) kaina į Bulgariją šiuo metu yra 530 eurų, o 11 dienų kelialapio (autobusu) į Italiją kaina yra 535 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Brangiausia iš šiuo metu siūlomų (jei kalbame apie kelialapio kainą, bet ne apie kainą dienai) yra 13 dienų Estijoje vykstanti Tarptautinė anglų kalbos stovykla, tačiau kaina dienai išeina tikrai nedidelė - 55 eurai, į juos įeina anglų kalbos pamokos, maitinimas ir apgyvendinimas puikia infrastruktūra pasižyminčioje vietoje”, - sakė R. Povilaikė.

Kaip išrinkti stovyklą?

Tėveliams patarima stovyklas rinktis labai atsakingai, kad tiek vaikams būtų įdomu, tiek jie būtų ramūs dėl to, kaip vaikas jausis pasirinktoje stovykloje.

„Svarbu atkreipti dėmesį į vaiko amžių, emocinį, socialinį subrendimą - ar jis gali vienas važiuoti į stovyklą, kur nebus pažįstamų žmonių, ar sugebės užmegzti kontaktą su kitais vaikais. Jei vaikas pirmokas ar antrokas, patartume į stovyklą leisti kartu su draugu/klasioku.

REKLAMA

Reikėtų įvertinti vaiko sugebėjimą savarankiškai tvarkytis su kasdieniniais darbais: nusiprausti, apsirengti, susitvarkyti rūbus, norą užsiimti veikla, kurią siūlo stovykla, pasiruošimą miegoti ne namuose - ar jis galės miegoti svetimoje aplinkoje be artimųjų, taip pat įvertinti ir sveikatos būklę.

Taip pat patartume paskubėti su stovyklos pasirinkimu, nes šiemet pamainos pildosi kaip niekad greitai, tad kasdien stovyklų pasirinkimas mažės.

Ir paskutinis, bet ne menkiausias patarimas - jei greitu laiku planuojate su vaiku keliauti pas šeimos gydytoją - pasiimkite sveikatos pažymą, nes jos prašo beveik kiekviena stovykla, tad geriau ja pasirūpinti iš anksto”, - patarė R. Povilaikė.

REKLAMA

Nemokamos stovyklos

Anot Švietimo ir mokslo ministrės patarėjo Armino Varanausko, kaip ir ankstesniais metais, ES lėšomis bus remiamos vaikų vasaros stovyklų edukacinės programos. 2018 m. skiriama tam 400 083 Eur eurų ES fondų lėšų – tai 100 tūkst. Eur daugiau nei pernai.

„Biudžeto lėšomis Švietimo ir mokslo ministerija finansuos neformaliojo vaikų švietimo projektus, kurie vykdomi ir vasaros atostogų metu. Neformaliojo švietimo projektams remti Švietimo ir mokslo ministerija numačiusi 150 tūkst. Eur, artimiausiu metu bus skelbiamas konkursas pareiškėjams. Vaikų dalyvavimas tokiose veiklose – nemokamas”, - tv3.lt teigė A. Varanauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiąją dalį stovyklų finansuoja savivaldybės, bendras savivaldybių įnašas į vaikų vasaros poilsį šiemet numatomas apie 700 tūkst. Eur. Tad bendrai sudėjus ES, valstybės biudžeto ir savivaldybių lėšas vaikų vasaros poilsiui teks per 1 mln. Eur.

„Švietimo ir mokslo ministerija 3 metus inicijuoja akciją „Atverk duris vasarai“. Jos esmė – priimti vaikus į įvairių švietimo, kultūros, sporto institucijų organizuojamas veiklas nemokamai.

Stovyklos, kurios finansuojamos Švietimo ir mokslo ministerijos ar savivaldybių lėšomis vaikams yra nemokamos, kai kuriais atvejais gali kainuoti tik maitinimas ar kitos ne ugdymo paslaugos.

ES lėšomis remiamose stovyklose socialinę paramą gaunančių šeimų vaikams kompensuojama 95 proc. stovyklos kainos. Kitiems gali būti kompensuojama 30 proc. stovyklos kainos – jiems nėra jokių specialių sąlygų, dėl kompensacijos tėvams reikėtų teirautis konkrečioje stovykloje. Jų sąrašas bus paskelbtas vėliau”, - tikino ministrės patarėjas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų