REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Ugniagesys

Šiandien, gegužės 4-tąją Lietuvos ugniagesiai gelbėtojai mini Šv. Florijono – ugniagesių globėjo dieną. Galima teigti, kad ugniagesio profesija yra viena svarbiausių, siekiant kurti stiprią ir patikimą valstybę.

22

Šiandien, gegužės 4-tąją Lietuvos ugniagesiai gelbėtojai mini Šv. Florijono – ugniagesių globėjo dieną. Galima teigti, kad ugniagesio profesija yra viena svarbiausių, siekiant kurti stiprią ir patikimą valstybę.

REKLAMA

Dešimt metų Vilniuje ugniagesiu dirbantis Justinas Gikas (30) neslepia, jog šis darbas ne kiekvienam ir pasakoja, kokie iššūkiai kasdien laukia šios profesijos atstovų.

„Jau vaikystėje, tikriausiai, kaip dauguma berniukų svajoja, norėjau būti ugniagesiu, policininku arba kosmonautu. Daugiau nei prieš 10 metų atėjau į Lietuvos jaunųjų ugniagesių sąjungą, kuri tuomet buvo visai neseniai įsikūrusi.

Vėliau joje taip įsitraukiau į veiklą, kad pradėjau dirbti šį darbą“, – prisimena ugniagesys Justinas Gikas.

Ugniagesio profesija – ne kiekvienam

Dirbant ugniagesiu, pasak Justino, labai svarbu būti stipriam tiek fiziškai, tiek psichologiškai, galbūt, net pastaroji savybė svarbesnė.

REKLAMA
REKLAMA

„Ne kiekvienas gali dirbti tokį darbą, net ir labai norėdamas. Čia visose situacijose, kad ir kokios tragiškos jos bebūtų, turi išlikti šaltų nervų. Ši savybė svarbi ne tik dėl paties savęs, bet ir visos komandos“, – sako ugniagesys.

REKLAMA

Nors pasiruošti psichologiškai ir emociškai užsigrūdinti, pasak Justino, dalinai galima ir dirbant šį darbą bei pasikliaujant labiau patyrusių kolegų patarimais, vis dėlto, mokėjimas į kritine situacijas žvelgti šaltakraujiškai, geram ugniagesiui turėtų būti įgimta savybė.

Kodėl kartais nespėjama atvykti laiku?

Pašnekovas teigia, kad šiame darbe sunkiausios akimirkos, kuomet ugniagesiai nespėja į gaisro vietą atvykti laiku ir suteikti pagalbos.

„Šis momentas skaudžiausias kiekvienam ugniagesiui, o laikas, per kiek atvažiuojame į iškvietimo vietą, deja, priklauso ne nuo ugniagesių. Gavus iškvietimą visada stengiamės išvykti kuo greičiau, norma yra 1 minutė, per kurią visada spėjame“, – aiškina ugniagesys.

REKLAMA
REKLAMA

Justinas Gikas pasakoja, kad dar šiandien kelių eismo dalyviai nėra įpratę pasitraukti ir kelią užleisti gaisrinės automobiliams. Deja, tačiau pasak jo, šie žmonės ir yra dažniausia priežastis, kodėl ugniagesiai į nelaimės vietą atvyksta ne taip greitai.

„Kad ir kaip bebūtų, dirbdamas šį darbą jaučiuosi darantis gerą ir esantis reikalingas valstybei. Kadangi ugniagesio profesija ne kiekvienam, reikia žmonių, kurie atliktų ir šį purviną, daug pavojų keliantį ir ne itin gerai apmokamą darbą. Kaip dažnai sakau, tokie mes jau esame – tikri patriotai“, – tikina Justinas.

Pašnekovas atskleidžia, kad šiandien, minint ugniagesių profesinę dieną, už drąsą ir nuopelnus tarnyboje jis bus apdovanotas Ugniagesio gelbėtojo žvaigžde, o paprašius pasidalinti patirtimi, apie ugniagesį labiausiai sukrėtusius gaisrus, pašnekovas teigia, kad nei vieno išskirti negalintis.

„Visi gaisrai yra sukrečiantys ir keliantys panašias emocijas, tiek tada, kada dega, pavyzdžiui, dideli angarai ir įsisiautėja milžiniški gaisrai, tiek kada gaisras apima nedidelius žmonių namus“, – sako Justinas Gikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų