REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Malaizijoje pirmadienį savaitei kalėti buvo nuteistas danas, kuris pripažino pažeidęs kovos su netikromis naujienomis įstatymą.

Malaizijoje pirmadienį savaitei kalėti buvo nuteistas danas, kuris pripažino pažeidęs kovos su netikromis naujienomis įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis yra pirmas žmogus, šioje šalyje nuteistas kalėti pagal balandžio pradžioje priimtą ir prieštaringai vertinamą įstatymą.

REKLAMA

Šiuo įstatymu, numatančiu įkalinimo iki šešerių metų bausmes ir dideles baudas už tyčinį neteisingos informacijos skleidimą, piktinosi teisių gynimo grupės, kurios mano, kad juo siekiama slopinti kitokią nuomonę.

46 metų jemeniečių kilmės Salahas Salemas Salehas Sulaimanas pripažino, kad sukūrė ir socialiniame tinkle „YouTube“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame gelbėjimo tarnybos kaltinamos lėta reakcija į palestiniečių judėjimo „Hamas“ nario nužudymą Kvala Lumpūre.

REKLAMA
REKLAMA

Raketų gamybos ekspertu laikomas Fadi al Batshas balandžio 21 dieną buvo nušautas pėsčiomis einantis dalyvauti musulmonų ryto maldose. Du užpuolikai važiavo motociklu. Jo šeima nužudymu apkaltino Izraelio žvalgybos agentūrą, bet žydų valstybė neigia, kad yra su tuo susijusi.

Danas S. S. S. Sulaimanas, kuris neturėjo advokato, o per teismo posėdį sostinėje vilkėjo baltus drabužius ir buvo užsidėjęs žalią kepurėlę, sakė nežinojęs Malaizijos įstatymų.

„Sutinku, kad padariau klaidą, nes nepasidomėjau, kokie šios šalies įstatymai“, – angliškai pasakė jis. Jo rankos drebėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisme parodytoje vaizdo įrašo ištraukoje jis arabiškai skundžiasi dėl esą lėto policijos ir greitosios pagalbos atsako po F. al Batsho nužudymo. Pareigūnai jo teiginius ginčijo.

Teisėjas Zamanas Mohamadas Nooras (Zamanas Mohamadas Nuras) skyrė jam įkalinimą savaitei ir įskaičiavo laiką nuo jo arešto balandžio 23-iąją, be to, skyrė 10 tūkst. ringitų (2 tūkst. eurų) baudą. Jei jis negalės sumokėti baudos, kalėjime turės praleisti dar mėnesį.

S. S. S. Sulaimanas, kuris nusikaltimo metu buvo 10-čiai dienų atvykęs į Malaiziją, sakė neturintis pakankamai pinigų baudai sumokėti. Jis teigė turintis tris žmonas ir šešis vaikus.

REKLAMA

Įstatymas, kuriuo draudžiamos netikros naujienos, išprovokavo susirūpinimą, kad vyriausybė galbūt nori užgniaužti kritiką, ypač prieš gegužės 9 dieną įvyksiančius visuotinius rinkimus.

Nepriklausomas naujienų portalas „Malaysiakini“ praėjusią savaitę pateikė pirmą teisinį įstatymo užginčijimą ir teigia, kad juo pažeidžiama konstitucinė žodžio laisvė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų