REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Karinės pratybos Estijoje (nuotr. SCANPIX)

Estijos užsienio reikalų ministras Svenas Mikseris pareiškė, kad Talinas santykius su Maskva formuos iš jėgos pozicijos. Estų atstovo pozicija yra cituojama leidinyje „Sydney Morning Herald“.

23

Estijos užsienio reikalų ministras Svenas Mikseris pareiškė, kad Talinas santykius su Maskva formuos iš jėgos pozicijos. Estų atstovo pozicija yra cituojama leidinyje „Sydney Morning Herald“.

REKLAMA

S. Mikseris taip pat pažymėjo, kad Rusija dalyvauja karinėje operacijoje Ukrainoje ir dėl šių veiksmų turėtų sulaukti viso demokratinio pasaulio pasmerkimo.

„Mes matėme, kaip Rusija pradėjo dvi karines operacijas prieš kaimynus per pastaruosius 10 metų: 2008-aisiais – prieš Gruziją ir visiškai neseniai prieš Ukrainą. Tai gana gąsdinantis pavyzdys, jeigu susimąstytume. XXI a. Europoje jūs matote valstybę, kuri naudoja karinę jėgą savo politinių tikslų tenkinimui“, – cituojamas estų ministras.

Jo teigimu, su Rusija būtina dialogą kurti remiantis jėgos pozicija. „Kuomet jūs kalbate su tokiu lyderiu, kaip (V. Putinas), o mums būtina vykdyti dialogą su Rusija, tai reikia kalbėti iš jėgos, vienybės ir ryžto pozicijos. Nes bet koks neryžtingumo požymis Kremliuje yra vertinamas kaip silpnybė, kuria galima pasinaudoti“, – pridūrė S. Mikseris.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pažymėjo, kad dabartinėmis sąlygomis yra būtina išsaugoti „situacijos vertinimo sąmoningumą“.

Per didžiules pratybas Estijoje bus imituojamas puolimas iš Rusijos ir Baltarusijos

Estijoje pirmadienį prasidėjo didžiausi per visą šalies istoriją kariniai mokymai „Siil 2018“ („Ežys 2018“), o pagrindinis vaidmuo mokymuose atiteks sukarintai savanorių organizacijai „Kaitseliit“.

REKLAMA

Kaip naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė Estijos gynybos pajėgų spaudos tarnyba, daugiausia pietryčių Estijoje ir šiaurės Latvijoje vyksiančiuose manevruose dalyvaus per 15 tūkst. karių, „Kaitseliit“ narių, policijos pareigūnų ir gelbėtojų.

Mokymuose taip pat dalyvaus apie 2 tūkst. karių iš NATO šalių ir Aljanso valstybių partnerių – Jungtinės Karalystės, JAV, Danijos, Vokietijos, Lenkijos, Prancūzijos, Latvijos, Lietuvos, Belgijos, Kanados, Suomijos, Švedijos, Gruzijos, Ukrainos ir Airijos.

Bus atsiųsta 20 orlaivių, įskaitant britų sraigtasparnius „Lynx Wildcat AH1“, amerikiečių sraigtasparnius „UH-60 Black Hawk“, prancūzų naikintuvus „Mirage 2000“ ir lenkų smogiamuosius lėktuvus „Su-22“. Be to, pratybose dalyvaus sraigtasparnių „R-44 Robinson“ ir Estijos mokomųjų reaktyvinių lėktuvų „L-39“.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Norvegijoje įsikūrusio Jungtinio karybos centro parengtą scenarijų, Estijai ir Latvijai teks atremti išgalvotos priešiškos valstybės Murinijuso (Muriniuso) ir jos vasalų Pliumbėjuso (Plumbeuso), Grisėjuso (Griseuso), Kinėrijuso (Cinereuso) puolimą prieš Baltijos šalis.

Išgalvoti priešininkai, suvienyti paniekos Vakarų kultūrai ir demokratinėms vertybėms, yra Rusijos ir dalies Baltarusijos teritorijoje, ir tai yra pažymėta pratybų žemėlapyje.

Murinijuso prezidentas Marinas Kotumunas, prisidengdamas Estijos ir Latvijos įsikišimu į jo valstybės vidaus reikalus, ruošiasi imtis karinių veiksmų vykstant Murinijuso ir jo sąjungininkų pratyboms. Prieš Estiją ir Latviją prasideda aktyvus hibridinis karas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokymai bus trijų etapų: iki gegužės 4 dienos vyks karinių dalinių ir padalinių kovinis pasirengimas; gegužės 5–7 dienomis vyks „Kaitseliit“ pajėgų, 1-osios ir 2-osios pėstininkų brigadų bei NATO sąjungininkų bendrų operacijų.

Per trečiąjį etapą gegužės 8–12 dienomis vyks mokomosios kovos, per kurias 2-oji pėstininkų brigada kartu su NATO sąjungininkais ir partneriais vykdys operacijų prieš 1-ąją pėstininkų brigadą bei Estijoje dislokuotas NATO pajėgas.

Iki šiol didžiausios karinės pratybos Estijoje buvo „Siil 2015“ manevrai, kuriuose dalyvavo apie 13 tūkst. karių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų