REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
94
Kauno „Žalgirio“ triumfas (nuotr. Fotodiena.lt)

Madrido „Real“, Maskvos CSKA ir Stambulo „Fenerbahce“. Nebloga kompanija, kurioje būti negėda bet kuriai Europos krepšinio komandai. Tarp grandų šį sezoną įsiveržė Kauno „Žalgiris“, po 19 metų pertraukos patekęs į Eurolygos finalo ketverto varžybas.

94

Madrido „Real“, Maskvos CSKA ir Stambulo „Fenerbahce“. Nebloga kompanija, kurioje būti negėda bet kuriai Europos krepšinio komandai. Tarp grandų šį sezoną įsiveržė Kauno „Žalgiris“, po 19 metų pertraukos patekęs į Eurolygos finalo ketverto varžybas.

REKLAMA

Gegužės 18-20 dienomis Belgrade kauniečiai sieks pratęsti savo pasaką ir pamėginti parvežti čempionų taurę į Lietuvą.

Iš pradžių tam reikės pusfinalyje įveikti dabartinius čempionus – „Fenerbahce“ klubą. Kitame pusfinalyje kausis reguliariojo sezono nugalėtoja Maskvos CSKA ir Madrido „Real“.

Tv3.lt siūlo pažvelgti į iššūkius, kurie laukia Lietuvos čempionų, atsidūrusių didžiojoje krepšinio šventėje.

Pinigai

„Žalgiris“ bus kukliausius piniginius resursus turinti komanda finalo ketverte. 8,5 mln. eurų biudžetą deklaravę kauniečiai apskritai yra antra neturtingiausia Eurolygos komanda. Panašų, bet kiek mažesnį biudžetą turėjo Belgrado „Crvena Zvezda“.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu kitos pusfinalio dalyvės yra 4-6 kartus turtingesnės už „Žalgirį“. Štai Maskvos CSKA disponuoja įspūdinga 45 mln. eurų suma. Šiuos skaičius sezono pradžioje paskelbė italų dienraštis „La Gazzetta dello Sport“.

REKLAMA

Panašius pinigus turi ir Stambulo „Fenerbahce“. Praėjusį sezoną skelbta, kad komandos biudžetas yra 25 mln. eurų, bet po jo buvo sudaryta rėmimo sutartis su „Dogus“ grupe, kuri kasmet turkams skiria 15 mln. Senų rėmėjų nepraradusi „Fenerbahce“ turėjo savo biudžetą išpūsti iki 40 mln. eurų.

Madrido „Real“ piniginės storis kiekvienais metais išlieka panašus. Krepšinio komandai yra skiriama apie 30 mln. eurų.

Teisėjai

Atėnų „Panathinaikos“ bosas Dimitrios Giannokopoulos pradėjo šį karą su Eurolyga ir nors veiksmai, kuriais jis kovoja, nesulaukia daug pritarimo, bet pats faktas gauna nemažai palaikymo.

REKLAMA
REKLAMA

Eurolyga nuo seno turi vieną ryškią problemą – teisėjavimas ir turtingųjų klubų protegavimas.

D.Giannokopoulo ataskaitose „Fenerbahce“ yra vadinama komanda, kuriai teisėjai nuolaidžiauja bene labiausiai.

Komentatorius Vaidas Čeponis kiek anksčiau taip pat yra sakęs, kad Eurolygos teisėjų klausimas yra ganėtinai aštrus ir net pateikė kontroversišką pavyzdį apie CSKA ekipą.

„Žinau, kaip jie „dirba“ su teisėjais. Jie žino kaip prieiti prie teisėjų. Pavyzdžiui praėjusį sezoną matėme tendencingą teisėjavimą ketvirtfinalio serijoje su Vitorijos „Baskonia“. Teisėjai tada darė daug klaidų, galbūt – sąmoningai.

CSKA vadovai prieš sezoną dažnai kviečia teisėjus, organizuoja draugišką turnyrą, čia jie vaišinami, apdovanojimi. Apie tai man pasakojo vienas lietuvių treneris, dirbęs Rusijoje“, –tada tv3.lt pasakojo V.Čeponis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gana skandalingas teisėjų darbas buvo ir „Real“ – „Panathinaikos“ serijos metu, ypač trečiose rungtynėse, kai grubios teisėjų klaidos įtempto mačo pabaigoje galiausiai leido Madrido krepšininkams išsiveržti į priekį. Po šio mačo D.Giannokopoulos net žadėjo, kad „Panathinaikos“ krepšininkai ketvirtose serijos rungtynėse paliks aikštę, jei teisėjai vėl dirbs tendencingai.

Eurolygoje nuo seno mažesnės ir neturtingesnės komandos susidurdavo su teisėjų nemalonia, tad „Žalgiriui“ gali tekti apsikaustyti kantrybe finalo ketverto metu.

Varžovai

Prieš finalinio ketverto ekipas „Žalgiris“ šį sezoną pasiekė dvi pergales ir patyrė keturis pralaimėjimus.

REKLAMA

Su pusfinalio varžove „Fenerbahce“ „Žalgiris“ pasidalino po pergalę – išvykoje laimėjo 90:89, bet namie pralaimėjo 78:85.

Su CSKA taip pat pasidalinta po pergalę. Maskvoje nusileista 91:94, bet namie pasiektas revanšas 85:73.

Žymiai sunkiau sekėsi kovoti su „Real“ – karališkajam klubui nusileista dukart. 66:87 namie ir 81:88 Madride.

„Fenerbahce“ klubui vadovauja buvęs Šarūno Jasikevičiaus treneris Željko Obradovičius. Šiuos du vyrus sieja itin artimas ryšys.

CSKA vyrus į priekį veda Dimitris Itoudis, kadaise taip pat dirbęs su Šaru Atėnų „Panathinaikos“ komandoje, kai užėmė Ž.Obradovičiaus asistento kėdę.

„Žalgirio“ trenerio iš esmės niekas nesieja tik su „Real“ vairininku Pablo Laso. Bet Šaras apskritai nemėgsta „Real“ komandos, nes praeityje vilkėjo „Barcelona“ klubo marškinėlius ir yra aistringas šios organizacijos futbolo ekipos gerbėjas.

REKLAMA

Šiais metais viename interviu Šaras net pasakė, kad niekada nedirbtų „Real“ klube.

Patirtis

Kauno „Žalgirio“ varžovei „Fenerbahce“ tai bus jau ketvirtasis finalo ketverto turnyras iš eilės ir apskritai ketvirtasis per klubo gyvavimo laikotarpį. Per pirmus tris „Fenerbahce“ kartą tapo čempione – praėjusiais metais.

Šiuolaikinės Eurolygos istorijoje Maskvos CSKA yra žaidusi net 14 finalo ketverto turnyrų. Tiesa, maskviečiai dažnai suklumpa lemiamoje stadijoje ir čempionais tapo vos tris kartus.

Pastarąjį kartą CSKA stipriausia Europos komanda buvo 2015-2016 metais.

„Real“ į finalo ketvertą prasibrovė šeštą kartą. Per pirmus penkis bandymus čempionų taurę jie kėlė kartą, 2014-2015 metų sezone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad kauniečiai Belgrade susitiks su pastarųjų trejų Eurolygos sezonų čempionais. Galima ilgai kalbėti apie tai, kas ir taip visiems aišku – varžovai bus žymiai labiau patyrę, bet tą patį visi kalbėjo ir prieš ketvirtfinalio seriją su Pirėjo „Olympiakos“.

„Žalgiris“ šį sezoną jau ne kartą įrodė, kad entuziazmas ir tikėjimas savimi gali būti svarbesnis ginklas nei sukaupta patirtis.

Pelenės istorija

Paskutinė tikra pelenės istorija Eurolygoje nutiko 2009-2010 metais, kai į finalo ketvertą prasibrovė Belgrado „Partizan“. Galiausiai serbai pusfinalį ir kovoje dėl trečios vietos atitinkamai nusileido Pirėjo „Olympiakos“ ir CSKA komandoms. Abu kartus „Partizan“ varžovams pralaimėjo po pratęsimo.

REKLAMA

Nuo to laiko didesnių sensacijų Eurolygoje išvengta, kol jos šiais metais nesukūrė Lietuvos čempionai.

„Partizan“ tada dar žaidė vienoje grupėje su Vilniaus „Lietuvos rytu“, o iki finalinio ketverto turnyre spėjo pasiekti 11 pergalių ir patirti 9 nesėkmes.

Į lemiamą turnyro stadiją žengęs „Žalgiris| šiame Eurolygos sezone jau pasiekė 21 pergalę per 34 rungtynes.

Apskritai, visos šiais metais į finalo ketvertą patekusios ekipos sužaidė po 34 rungtynes. CSKA turi geriausią pergalių ir pralaimėjimų santykį (27-7), už jos žengia „Fenerbahce“ (24-10), treti – „Real“ (22-12)

Lažybininkai ketverto favorite laiko CSKA (2,1 koeficientas). Kiek prasčiau vertinami „Fenerbahce“ (3,2) ir „Real“ (4) šansai. Tuo tarpu „Žalgirio“ pergalei skirtas 10 koeficientas. Tad pastatę 100 eurų, kauniečių sėkmės atveju laimėtume tūkstantį.

Visi šie skaičiai ir prognozės neteks prasmės, kai komandos žengs ant parketo. O čia „Žalgiriui“ ir vėl reikės įrodyti, kad yra vertas visos Europos pagarbos. Žaliai balti stebukladariai misijos dar nebaigė ir patys klausia: kodėl nepabandyti eiti iki galo?

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų