REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bankų asociacijos vadovas apie „Danske Bank“: skelbiama, kas turėtų keistis

Atnaujinta komentaru 13.00

Šiaurės Europos finansų grupės „Danske Bank“ sprendimas trauktis iš Baltijos šalių, atsisakant iki šiol teiktų privačios bankininkystės ir verslo finansavimo paslaugų, yra apmaudus, tačiau lauktas, sako Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentas Mantas Zalatorius.

Šiaurės Europos finansų grupės „Danske Bank“ sprendimas trauktis iš Baltijos šalių, atsisakant iki šiol teiktų privačios bankininkystės ir verslo finansavimo paslaugų, yra apmaudus, tačiau lauktas, sako Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentas Mantas Zalatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visų pirma, naujiena yra apmaudi, bet jos pavadinti visiškai netikėta nereikėtų. „Danske Bank“ savo veiklos apimtis mažino nuosekliai, ne taip seniai optimizavo veiklą Baltijos šalyse ir susikoncentravo tik į verslo klientus. Mes tai suprantame kaip aiškų ir nuoseklų ėjimą“, – BNS sakė M. Zalatorius.

REKLAMA

„Aišku, tikrai gaila, kad stiprus dalyvis keičia veiklos strategiją mūsų regione ir koncentruojasi tik į Šiaurės šalis kaip savo namų rinką“, – pridūrė jis.

Bankų asociacijos vadovo teigimu, nėra vienos konkrečios priežasties, kodėl „Danske Bank“ nusprendė atsisakyti privačios bankininkystės verslo Baltijos šalyse.

„Natūralu, kad tokie sprendimai nevyksta staiga ar neapgalvotai. Čia turbūt yra aiškus signalas ir užduotis mums visiems, ką turime padaryti mes, kaip valstybės, reguliatoriai, patys rinkos dalyviai, kad tokie scenarijai nepasikartotų, kai stiprus rinkos dalyvis tiesiog pasitraukia iš regiono“, – kalbėjo M. Zalatorius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, tokio „Danske Bank“ sprendimo poveikį privačios bankininkystės rinkai ji pajusti per pusmetį.

„Tendencija, kada mažėja stiprių rinkos dalyvių skaičius, niekada nėra gera. Šioje vietoje tikrai gaila, kad stipris rinkos dalyvis pasitraukia. Kokią tai įtaką turės, nespėliokim, pamatysim per artimiausius 3-6 mėnesius. Tai, kad iš rinkos pasitrakiama „švelniai“, tai rodo, kad visi spėsim prisitaikyti prie pokyčių, kuriuos šis pasitraukimas atneš. Bet tendencija nėra gera“, – sako M. Zalatorius.

Trijose Baltijos šalyse filialus turinti antra pagal turtą Šiaurės Europoje finansų grupė „Danske Bank“ ketvirtadienį pranešė pasitraukianti iš šio regiono – jau anksčiau mažmeninės bankininkystės atsisakiusi grupė dabar atsisako ir privačios bankininkystės bei vietos verslui teikiamų paslaugų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vadovas Vytautas Valvonis teigia, kad reguliavimo ir verslo aplinka Lietuvoje yra pažangios. Todėl galimi kaltinimai, kad banko filialas pasitraukė dėl šių priežasčių yra raganų medžioklė.

„Verslo sprendimai buvo priimti grupės mastu jau seniai ir pagrindinės priežastys susijusios su veiklos optimizavimu. Tiesiog, grupė atsisakė plėtros Baltijos šalių kryptimi“, – sakė V.Valvonis.

Pasak jo, palankią verslui aplinką liudija tai, kad Lietuvoje lieka „Danske Bank“ paslaugų centras, o palankią finansų sektoriaus reguliavimo aplinką rodo, didžiulis susidomėjimas galimybe Lietuvoje steigti specializuotus bankus. Dabar tuo domisi dešimtys bendrovių, o trys jau pateikė paraiškas.

REKLAMA

Manytume, kad tikslinga būtų po šia fraze: „Natūralu, kad tokie sprendimai nevyksta staiga ar neapgalvotai. Čia turbūt yra aiškus signalas ir užduotis mums visiems, ką turime padaryti mes, kaip valstybės, reguliatoriai, patys rinkos dalyviai, kad tokie scenarijai nepasikartotų, kai stiprus rinkos dalyvis tiesiog pasitraukia iš regiono“, – kalbėjo M. Zalatorius.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų