REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Mokytojų piketas (nuotr. Fotodiena.lt)

Metų metus lauktas etatinio apmokėjimo modelis pedagogus, panašu, nelabai džiugina. Mokytojų bendruomenė piktinasi, kad švietimo ir mokslo ministerija modelį pateikė skubotai ir nesirūpina atsakyti į visus jų klausimus, jiems vis dar neaišku, kaip keisis jų užmokestis.

6

Metų metus lauktas etatinio apmokėjimo modelis pedagogus, panašu, nelabai džiugina. Mokytojų bendruomenė piktinasi, kad švietimo ir mokslo ministerija modelį pateikė skubotai ir nesirūpina atsakyti į visus jų klausimus, jiems vis dar neaišku, kaip keisis jų užmokestis.

REKLAMA

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto nariai kartu su Švietimo ir mokslo ministerijos atstovais trečiadienį surengė diskusiją apie etatinį mokytojų apmokėjimą.

Maži atlyginimai – mažai mokytojų

Pristatydamas Seimui siūlomą etatinio apmokėjimo projektą, švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas sakė, kad keičiant mokytojų apmokėjimą svarbu įvesti ne tik etatinį užmokestį, bet ir mokyklos tinklo efektyvinimą bei mokyklų finansavimą.

„Jauni mokytojai neateina į mokyklas, netolygūs mokytojų krūviai – didžiosios dalies mokytojų krūvis menkas, tai pagrindinė priežastis, kodėl mokytojų atlyginimai maži“, - priežastis, kodėl nuspręsta į vesti etatinį apmokėjimą vardino ministrės patarėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Bet to mokytojams neatlyginama už darbą su tėvais, ekskursijas, popamokinę veiklą ir kt.

2001-2018 m. Lietuvoje sumažėjo 51 proc. mokyklų, 46 proc. mokinių, 71 proc. mokytojų iki 25 m., o mokytojų virš 55 metų išaugo 48 proc. Apie 30 proc. mokytojų uždirba tik iki 420 eurų „į rankas“.

REKLAMA

ŠMM numatomi finansavimo pokyčiai – ne mokinio ir ne klasės, bet bazinių ugdymo reikmių krepšelis, 100 proc. ugdymo reikmėms, įskaitant lėšas kiekvieno mokinio reikmėms, su galimybe steigėjui prisidėti. Tikslinis finansavimas – „kokybės“ krepšelis mokykloms, kurioms reikia pasitempti ir „savarankiškoms“ mokykloms.

Mokytojai baiminasi permainų

Nepaisant to, kad pedagogai etatinio apmokėjimo laukė ne vienerius metus, dabar pristatytam modeliui kritikos jie negaili. Vilniaus Daukanto gimnazijos direktorė Jolanta Knyvienė diskusijos metu sakė, kad naujasis modelis pedagogams kelia stresą, nes laiko iki jo įgyvendinimo liko nedaug.

REKLAMA
REKLAMA

„Nepykite, aš draugiškai sakau, bet mes girdime daug tų agitacinių kalbų, noriu, kad jūs suprastumėte, kad Vilniaus mokyklų vadovai, mes nesame priešai, mes esame strese dėl kito dalyko – mus šitie terminai gąsdina, mums nejuokinga. Mes, vadovai, kurie dirbame 20-30 metų, suprantame, kad tai yra gera proga atsikratyti mūsų. Aš būnu atvira, nes nematau, čia ko slėpti“, - piktinosi direktorė.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Andrius Navickas stebėjosi, kur ŠMM ketina išleisti 95 mln. eurų.

„Pakalbėkime apie 95 mln. eurų, kurie yra piešiami. Labai nesunku dailės mokytojui prisipiešti papildomų valandų, nes jis toks gabus. Ar užteks valandų etatui? Ar dabar kas nors draudžia dailės mokytojui tarifikuoti 36 valandas? Jeigu ne, tai ten ir nesusidaro etatas. 95 mln. eurų, kur jie nueis? Prie ko jie bus pridėti? Ar prie dabartinės sumos?“, - klausė A. Navickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos viceprezidentė Rūta Krasauskienė taip pat kritikavo naująjį apmokėjimo modelį, sakydama, kad jis iškels daugiau kliūčių nei naudos.

„Ši nežinomybė kelia baimę, kad bus daugiau popierizmo, o apie švietimo kokybę nebus ko kalbėti. Iki šiol neaišku, kaip reikės dirbti didžiųjų miestų mokykloms, kurios turi pilnai sukomplektuotas klases“, - baiminosi R. Krasauskienė.

Ji pateikė siūlymą etatinio apmokėjimo modelį atidėti iki 2019 m. rugsėjo 1 d. ir tinkamai jam pasiruošti.

Mokės ne už valandas, o už etatą

Nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. atlyginimai mokytojams bus pradėti skaičiuoti už etatą, o ne už atskiras valandas. Tai leis mokytojams atlyginti už visus mokyklos bendruomenei atliekamus darbus, ne tik pamokas ir su jomis susijusią veiklą.

REKLAMA

Etatą sudarys 36 val. per savaitę (1512 val. per metus). Pamokoms bus skiriama iki 1008 val. per metus, pradedantiesiems – iki 756 val. per metus. Kitas laikas skiriamas nekontaktinėms valandoms: su pamokomis susijusioms veikloms, papildomai veiklai mokyklos bendruomenei. Visos valandos bus apmokamos vienodu tarifu.

Mokytojams taip pat suteikiama galimybė skaidyti etatą arba dirbti daugiau nei vienu etatu. Kiekvieno mokytojo atlyginimas bus skaičiuojamas individualiai.

Iš viso etatinio darbo apmokėjimo modeliui įvesti bus skirti 95 mln. ir jis galutinai bus įvestas 2019 m. rugsėjo 1 d. Nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. įvedant šį modelį mokytojų atlyginimams iš valstybės biudžeto skiriama 17,4 mln. Eur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų