REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos ir Norvegijos gynybos ministrai antradienį Vilniuje aptarė šalių bendradarbiavimą stiprinant gynybos pajėgumus, augančią Rusijos grėsmę.

Lietuvos ir Norvegijos gynybos ministrai antradienį Vilniuje aptarė šalių bendradarbiavimą stiprinant gynybos pajėgumus, augančią Rusijos grėsmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis su Lietuvoje viešinčiu Norvegijos kolega Franku Bakke-Jensenu taip pat kalbėjo apie šalių siekius artėjančiame NATO viršūnių susitikime, NATO priešakinių pajėgų dislokavimą Baltijos šalyse ir Lenkijoje, saugumo situaciją regione.

REKLAMA

„Tiek Lietuva, tiek Norvegija yra nedidelės šalys, abi turinčios sienas su Rusija, tačiau mūsų valstybių istorija susiklostė skirtingai, todėl Lietuvos patirtis kovojant su Rusijos keliama grėsme yra labai vertinga“, – sakė Norvegijos gynybos ministras.

R. Karoblis, pristatydamas Rusijos keliamas grėsmes, pabrėžė, jog saugumo situacija negerėja, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

„Rusija ir toliau siekia didinti įtaką regione, todėl būtinas oro gynybos stiprinimas bei tolimesnis NATO atgrasymo priemonių užtikrinimas, įskaitant NATO priešakinių pajėgų bataliono dislokavimą regione, kurio kovinėje grupėje Lietuvoje tarnauja ir Norvegijos kariai“, – pažymėjo R. Karoblis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Norvegijos gynybos ministro F. Bakke-Jenseno, tarptautinis bendradarbiavimas prasideda nuo kaimynų, ir tai yra geras būdas užtikrinti stabilumą regione. „NATO priešakinių pajėgų batalionas yra puikus kolektyvinės gynybos pavyzdys“, – pranešime cituojamas Norvegijos gynybos ministras.

Kalbėdami apie artėjantį NATO viršūnių susitikimą, Lietuvos ir Norvegijos ministrai sutarė, jog svarbiausia – užtikrinti greitą NATO vadovavimo struktūros pertvarką, tarpusavio sąveikumo gerinimą ir karinio mobilumo supaprastinimą, teigia ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigiama pranešime, Lietuvos ir Norvegijos bendradarbiavimas gynybos srityje vyksta įvairiose srityse – gynybos politikos planavimo, mokymų. Vyksta nuolatiniai ministrų, kariuomenių vadų, politikos direktorių ir kitų susitikimai daugiašaliuose formatuose: Šiaurės-Baltijos šalių (Nordic-Baltic), Šiaurės šalių, Jungtinės Karalystės Jungtinių ekspedicijų pajėgų (JEF), prisidedančiuose prie bendradarbiavimo saugumo srityje stiprinimo.

Norvegija taip pat dalyvauja NATO Baltijos oro policijos misijoje ir tris kartus buvo atsiuntusi karius bei naikintuvus į Šiaulius (2005, 2007 ir 2015 metais).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų