REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiedadulkių sezonas dėl klimato kaitos prasideda vis anksčiau, o jų kiekis ore kiekvieną pavasarį didėja. Tačiau kaip anksti beprasidėtų sezonas ir kiek žiedadulkių vėjai beatneštų, mes patys galime pagerinti savo gyvenimo kokybę, kad kelis artimiausius mėnesius pavasarinė alergija kamuotų kuo mažiau.

Žiedadulkių sezonas dėl klimato kaitos prasideda vis anksčiau, o jų kiekis ore kiekvieną pavasarį didėja. Tačiau kaip anksti beprasidėtų sezonas ir kiek žiedadulkių vėjai beatneštų, mes patys galime pagerinti savo gyvenimo kokybę, kad kelis artimiausius mėnesius pavasarinė alergija kamuotų kuo mažiau.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad laiku pasitarę su gydytoju pavasarinę alergiją ištversite lengviau.

Kas yra alergija ir kodėl ji kyla

Imuninė sistema saugo mūsų organizmą nuo aplinkoje esančių infekcijų sukėlėjų ir organizme esančių piktybinių ląstelių, kurios jam kenkia ir sukelia ligas.

„Alergija – tai liga, pasireiškianti imuninės sistemos reakcija į alergenus, nes žmogaus organizmas ypač jautriai reaguoja į kai kuriuos aplinkos faktorius, chemines medžiagas, mikrobus bei jų veiklos produktus, maisto produktus.

REKLAMA
REKLAMA

Alergenai yra medžiagos, kurias palietus, įkvėpus ar suvalgius, žmogui pasireiškia alerginė reakcija, bet dažnai žmogus iki to laiko, kai pirmą kartą pajunta jos požymius, net nežino, kad yra kam nors alergiškas“, – sako Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Rizikos sveikatai valdymo skyriaus vedėja Rita Valentukevičienė.

REKLAMA

Pradėkime gerti vaistus nuo alergijos

Lietuvoje pavasaris paprastai prasideda balandį arba gegužę, tačiau pavasarinės alergijos simptomai gali pasireikšti anksčiau, nes ją gali sukelti iš kitų, labiau į pietus nuo Lietuvos esančių šalių, kartu su vėju šimtus kilometrų atkeliavusios žiedadulkės.

Todėl R. Valentukevičienė pataria iš anksto pasitarti su gydytoju ir „gali būti, kad jis rekomenduos pradėti vartoti vaistus nuo alergijos 2–3 savaitėmis anksčiau – nelaukiant, kol pajusite pirmuosius simptomus”. O štai keletas Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokyklos visuomenės sveikatos specialistės Virginijos Rudaminienės patarimų, kurie padės lengviau ištverti pavasarinės alergijos laikotarpį.

REKLAMA
REKLAMA

Patikėkite namų valymo darbus kitam

Nevalytos patalpos – didžiausias alergenų šaltinis. Jei turite galimybę, namų valymo darbus perleiskite nealergiškiems šeimos nariams, O jeigu tokios galimybės neturite, dirbdami dėvėkite respiratorių.

Kasdien keiskime drabužius

Žiedadulkių sezono metu atlikti tyrimai rodo, kad ant lauke dėvimų marškinėlių per vieną dieną nusėda septyni milijonai žiedadulkių.

Tai gali būti viena iš priežasčių, dėl kurios alergenai patenka į mūsų aplinką, o labiausiai užterštos yra viešosios patalpos, kur lankosi daug žmonių.

Dažniau skalbdami ir keisdami drabužius, sumažinsite alergenų kiekį jus supančioje aplinkoje, mat skalbiant nuo audinių pašalinama 99,9 proc. žiedadulkių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš miegą – po dušu ir išsiplaukite plaukus

Mūsų naudojamos kosmetinės odos ir plaukų priežiūros priemonės tarsi magnetas pritraukia žiedadulkes, todėl ant mūsų odos ir plaukų nusėda alergenai, kuriuos parsinešame į namus ir kurie mums sukelia ligą, apie kurią kalbame - alergiją. Jei eidami miegoti juos nuo savęs nuplausite, miegosite saugiau.

Nevartokime alkoholio

Vyno taurė nepadės susidoroti su sloga – ji gali tik pabloginti padėtį. Tyrimas, kuriame dalyvavo beveik 6 tūkst. moterų, atskleidė, kad išgėrus daugiau kaip dvi taures vyno per dieną, alergijos simptomai sustiprėja dvigubai net toms moterims, kurioms alergija nebuvo diagnozuota, nes fermentacijos metu gaminasi histaminas – cheminė medžiaga, kuri sukelia alergijos simptomus. Nevartokite vyno, ypač to, kuriame yra sulfitų.

REKLAMA

Papildykime savo maisto racioną omega-3 riebalų rūgštimis

Suvalgę žuvies vakarienei, nepasveiksime, bet ji gali padėti imuninei sistemai, mažinti uždegimą ir jautrumą alergijai. Omega-3 riebalų rūgščių yra riebioje žuvyje, graikiniuose riešutuose, taip pat sėmenų aliejuje ir žuvų taukų papilduose.

Pasirūpinkite savo žarnynu

Didžiąją dalį fermentų gamina žarnyno bakterijos, o kai pakinta žarnyno aplinka ir ima vešėti žalingos bakterijos, fermentų gamyba sutrinka. Dėl to nusilpsta imunitetas, kamuoja alergijos, trūksta energijos.

Organizmo veiklą galima sureguliuoti vartojant daugiau fermentuoto maisto (vaisių ir daržovių), o fermentai bus aktyvesni, jei retkarčiais praalksite ar tiesiog saikingai valgysite ir atsisakysite užkandžiavimų – pajutę alkį, nevalgykite bet ko, bet palaukite, kol bus pagamintas šviežias ir visavertis maistas.

REKLAMA

Kenčiantiems nuo alergijos – unikali asmeninė prognozė

Norėdami padėti kenčiantiems nuo alergijos žmonėms, Šiaulių universiteto mokslininkai, bendradarbiaudami su Suomijos meteorologijos tarnyba, Vienos medicinos bei Latvijos universitetų mokslininkais, kuria unikalų produktą – personalinę alergijos simptomų prognozavimo sistemą (angl. Personal Allergy Symptoms Forecasting System (PASYFO).

Tai pirma tokio pobūdžio sistema pasaulyje, leidžianti gauti asmeninę alergijos prognozę – simptomų pasireiškimo tikimybę – artimiausioms dienoms. Šis inovatyvus įrankis skirtas gydytojams-praktikams ir alergijos pažeistiems asmenims bei jų artimiesiems.

Nemokamą programėlę, kuria patogu naudotis, galima lengvai įdiegti telefone, planšetėje ar kompiuteryje. Paslaugai gauti yra sukurtos dvi sąsajos: tinklalapis (http://pasyfo.lt) ir mobilioji programėlė (galima siųstis iš „Google Play“ ar „Apple store“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų