REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Rebecca Hiles susirgo bronchitu ir plaučių uždegimu (nuotr. asm. archyvo)

Būdama 17-kos, Rebecca Hiles susirgo bronchitu ir plaučių uždegimu. Net praėjus 3 metams, moteris vis dar kasdien kosėja, rašoma cosmopolitan.com.

12

Būdama 17-kos, Rebecca Hiles susirgo bronchitu ir plaučių uždegimu. Net praėjus 3 metams, moteris vis dar kasdien kosėja, rašoma cosmopolitan.com.

REKLAMA

„Gydytojai sakė, jog šie kosulio protrūkiai prisloptų atsikračius antsvorio“, - pasakojo Rebecca.

Vieną naktį ji pradėjo kosėti krauju. Nieko nelaukdama moteris nuvyko į ligoninės priimamąjį. Ten jai buvo diagnozuota trūkusi kraujagyslė, todėl su inhaliatoriumi rankose Rebecca buvo išsiųsta namo.

„Tada pirmą kartą ėmiau galvoti, kad tai tikriausiai nėra susiję tik su mano svoriu“, - sakė ji.

Gyveno aktyviai

Pirmaisiais dviem metais, kuomet mergina mokėsi koledže, porą kartų per savaitę Rebecca lankė šokių pamokas ir eidama į paskaitas kasdien kopdavo į aukštą kalną, studentų vadinamą Kardio kalnu.

„Buvau labai aktyvi, tačiau svoris nekrito, o kvėpavimo problemos vis stiprėjo. Kaskart dėl peršalimo apsilankius pas gydytojus jie man paskirdavo antibiotikų ir liepdavo sulieknėti“, - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau sulaukus 23-ejų, merginos kosulys tapo toks stiprus, jog sutriko jos šlapimo sulaikymas. Kiekvieno kosulio protrūkio metu ji šiek tiek prisišlapindavo, todėl galiausiai jai teko įsigyti suaugusiems skirtas sauskelnes. Tiesa, po intensyvių kosulio protrūkių mergina retkarčiais net apsivemdavo.

REKLAMA

Nemažai naktų Rebbeca praleido sėdėdama karštame duše apsikabinusi kibirą ir vemdama. Ji tikėjosi, kad karšto vandens garai palengvins jos kvėpavimą.

Atlikus daugybę kraujo tyrimų, jų rezultatai neparodydavo nieko rimto, todėl gydytojai, nežinodami, nuo ko gydyti merginą, šiuos košmariškus simptomus priskirdavo svoriui.

Kitoks požiūris į apkūnius žmones

Tiesa, kad, kalbant tiek iš medicininės, tiek iš socialinės pusės, žmogaus svoris turi labai daug įtakos bendram požiūriui į jį. Gydytojai prisipažįsta ne kartą iš anksto teisę savo antsvorį turinčius pacientus.

REKLAMA
REKLAMA

2003-aisiais metais atlikta apklausa parodė, jog iš 620 pirminės priežiūros gydytojų, daugiau nei pusė jų nutukusius pacientus laikė nepatraukliais, netinkamais ir nepatogiais. Taigi, nuo išvaizdos priklauso ne tik aptarnavimo restorane kokybė, karjeros galimybės, bet ir gydytojų požiūris į sveikatą.

Merginos situacijai tapus nebekontroliuojamai, Rebecca, kuriai dabar 28-eri, vartojo tiek daug vaistų, kad kasdienė jų norma stebino daugelį.

Sirupai nuo kosulio, antacidai, steroidai – niekas nepadėjo, todėl ji ėmė manyti esanti hipochondrikė. Beviltiškai ieškodama bet kokios pagalbos, Rebecca ėmė domėtis protinės sveikatos sutrikimus gydančiomis įstaigomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galvojau, kad aš tuoj išprotėsiu“, - sakė Rebecca.

Kaltino antsvorį

2014-aisiais metais atlikti tyrimai atskleidė, jog net 53% visų moterų ir net 38%vyrų buvo apšmeižti kokio nors gydytojo. Didžiausiomis to priežastimis buvo įvardinti jų kūno svoriai ir lytinis gyvenimas.

Nėra jokių įrodymų, kad savo pacientų svorį kritikuojantys ar dėl jo tam tikrų tyrimų, gydymo ar vaistų nepaskiriantys medicinos darbuotojai tokiu savo elgesiu privertė žmones sulieknėti, tačiau aišku viena – toks gydytojų elgesys atgraso nuo pakartotinių apsilankymų ligoninėse ar poliklinikose.

Prieš 2 metus atlikta apklausa nustebino savo rezultatais. Net 45% joje dalyvavusių moterų teigė, jog prieš apsilankant pas gydytojus jos iš pradžių nori atsikratyti kelių kilogramų.

REKLAMA

„Daugelis apkūnių moterų nenori eiti pas gydytojus, ten svertis ir po to išklausyti nemalonią paskaitą apie tai, kodėl jos privalo sulieknėti“, - teigė registruota dietistė Michelle Allison.

Pasirodo, kad viršsvorio turinčios moterys, lyginant su vidutinio kūno svorio damomis, rečiau atlieka prevencinius dubens srities, krūtų tyrimus, mamogramas.

Šios istorijos herojės kosulio protrūkiai vis blogėjo, tačiau jos sveikata besirūpinantys specialistai vis dar ignoravo merginos simptomus ir dėl jų kaltino jos viršsvorį.

„Vietoje to, kad išklausytų pacientą, kai jis sako, jog bandant sportuoti jam ima trūkti kvapo, jie nekreipia į tai dėmesio ir dėl mano simptomų kaltina svorį“, - sakė Rebecca.

REKLAMA

Pagaliau buvo išklausyta

Sulaukusi 23-ejų, mergina apsilankė pas kitą pirminės sveikatos priežiūros specialistę, kuri pirmą kartą gyvenime pasiūlė pasirodyti pulmonologui ir išsiaiškinti, kaip dirba jos plaučiai.

„Ji vienintelė manęs išklausė“, - sakė ji.

Iki tos dienos Rebecca su kosuliu kovojo jau 6 metus.

Apkūniems pacientams tam tikrų tyrimų ar tikslios diagnozės nustatymo reikia laukti labai ilgai, kadangi dėl visų jų patiriamų simptomų, nuo oro trūkumo iki skausmo klubuose, jie kaltina jų svorį.

„Manau, jog retkarčiais gydytojai, norėdami atsikratyti bet kokios atsakomybės, ligonio sveikatos sutrikimus susieja su jo viršsvoriu“, - teigė Michelle Allison.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip besielgdami gydytojai rizikuoja dar labiau sutrikdyti paciento sveikatą. Taip pat ir ignoruodami tam tikrus su svoriu susijusius pokyčius – nepaaiškinamą jo netekimą ir staigų priaugimą – medicinos darbuotojai pražiopso rimtus sutrikimus.

Išgalvotos storų žmonių ligos

Policistinis kiaušidžių sindromas – vienas dažniausių endokrininių sutrikimų, diagnozuojamų net 10% visų moterų.

Tiesa, daugelis pacienčių metų metus gyvena su šia liga ir nežino, kas joms yra, kadangi gydytojai, vieną iš šio sindromo simptomų – staigų svorio augimą – prilygina prastam moterų fiziniam aktyvumui ar persivalgymui ir liepia sulieknėti, nors tai padaryti labai sunku, kadangi pagrindinė policistinio kiaušidžių sindromo priežastis yra lytinių hormonų disbalansas.

REKLAMA

Pasitaiko ir tokių gydytojų, kurie šią ligą laiko netikra, nes ją išsigalvojo apkūnios moterys. Būtent dėl tokių įsitikinimų policistinis kiaušidžių sindromas nustatomas vis vėliau, o pati liga nėra suprasta.

Dar viena storų žmonių liga – lipedema, diagnozuojama sutrikus riebalinių audinių funkcijai, o ne dėl to, jog ligonis turi viršsvorio. Be to, pradėjus laikytis dietos ar sportuoti, lipedemos neišgydysi.

Prieš apsilankant pas pulmonologą, dėka dar vieno labai išgąsdinusio kosėjimo protrūkio, Rebecca atsidūrė priimamajame. Šį kartą gydytojai atliko dar vieną, tiesa, išsamesnį, kompiuterinės tomografijos tyrimą, kuris parodė, jog merginos bronchų vamzdelyje yra piktybinis auglys.

REKLAMA

Po mažiau nei 2 savaičių jai atlikta operacija, kurios metu pašalintas visas kairysis plautis, Daugiau nei pusė pastarojo plaučio buvo pajuodavę ir supuvę.

„Kai mane operavęs chirurgas pasakė, jog šią diagnozę nustačius prieš 5 metus mano plautis galėjo būti išsaugotas, tiesiog įsiutau. Pamenu, kaip pastaruosius 5 metus ieškojau priežasties, kodėl aš nuolatos kosėju ir sergu.

Tačiau labiausiai atmintyje įstrigo tai, jog mano ligos priežastimi visuomet buvo laikomas mano svoris“, - pasakojo Rebecca.

Esame išmokyti pasitikėti gydytojais, kadangi jie apie mus, sveikatą ir ligas žino daugiau, nei mes patys, tačiau ši istorija dar kartą parodo, kokie akli kartais būna net ir patys geriausi specialistai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų