REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Asociatyvi nuotr. (nuotr. 123rf.com)

Nenuvaldomas poreikis dažniems lytiniams santykiams gyvenimą apkartina tiek pačiam žmogui, tiek jo partneriui. Priklausomybė nuo sekso – būtent taip specialistai įvardina šį nekontroliuojamą potraukį.

6

Nenuvaldomas poreikis dažniems lytiniams santykiams gyvenimą apkartina tiek pačiam žmogui, tiek jo partneriui. Priklausomybė nuo sekso – būtent taip specialistai įvardina šį nekontroliuojamą potraukį.

REKLAMA

Skaitytoja Elena (vardas pakeistas) dalinasi savo patirtimi ir teigia, kad jos vyras yra priklausomas nuo sekso, kas griauna poros, visos šeimos santykius ir verčia abu partnerius jaustis nejaukiai.

„Galbūt kitiems ši priklausomybė skamba juokingai ir nesuprantamai, tačiau kai turi tokį vyrą, kuris yra priklausomas nuo sekso, labai sunku. Jis lytinių santykių nori visur ir visada.

Labiausiai nesmagu, kai namuose yra vaikai, o jis elgiasi taip, lyg jų nebūtų: kabinėjasi, liečia intymias vietas, visiškai nesivaldo. Man, kaip mamai, darosi labai pikta ir tada kyla siaubą keliantys pykčiai.

Žinau, kad mano vyrui galvoje tik seksas, jis žiūrėdamas į moterį mato tik galimą lytinių santykių partnerę, o tai įsivaizduokite, labai nesmagu.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl to beveik visada jautiesi kaip mėsos gabalas, o aš trokštu, kad į mane žiūrėtų, kaip į žmogų, turintį jausmus bei vertybes“, – apie nuoskaudas kalba Elena.

REKLAMA

Vyrų ir moterų potraukis seksui – skirtingas

Seksologas Viktoras Šapurovas sako, kad bet kokia priklausomybė: nuo alkoholio, azartinių lošimų, narkotikų, psichologinė priklausomybė nuo kito žmogaus ar šiuo atveju – sekso, turi neigiamą ir liguistą reikšmę.

„Kada poroje vienas turi priklausomybę nuo sekso, neabejotinai, tai žaloja abu partnerius. Jei šią priklausomybę žmogus realizuoja, kitas partneris neretai jaučiasi išnaudojamas. Tuomet pastarasis reikalauja ar tikisi kompensacijos – dažniausiai psichologinės, kartais net finansinės“, – nurodo seksologas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak specialisto, tokiose porose abu partneriai jaučia, kad jų lytinis gyvenimas nėra paremtas nuoširdžiais mylimųjų jausmais.

Viktoro Šapurovo teigimu, priklausomi nuo sekso gali būti tiek vyrai, tiek moterys. Vis dėlto, abiejų lyčių poreikis seksui yra skirtingas.

„Visi vyrai turi fiziologinį poreikį, jiems fiziologiškai seksas yra svarbus, jo negaudami jie patiria alkį ir diskomfortą. Su moterimis yra kitaip.

Moteris neturi fiziologinio mechanizmo, dėl kurio joms reikėtų sekso, pas moteris potraukis seksui yra psichologinis. Nepaisant skirtumų, padidintas sekso poreikis – priklausomybė, gali būti abiems lytims“, – aiškina seksologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip jaučiasi žmogus, priklausomas nuo sekso

Dažnai priklausomybė nuo sekso, anot pašnekovo, susijusi su patirta psichologine trauma vaikystėje, kada vaikas besiskiriant tėvams jaučiasi atstumtas, nereikalingas ir pats to tikslingai nesuvokdamas, prisiima atsakomybę dėl tėvų skyrybų.

„Tokiose situacijose vaikas jaučiasi netekęs meilės, net jei ir palaiko artimą ryšį su abiems tėvais. Vėliau suaugus jis ir vėl jaučia meilės trūkumą, kuris virsta sekso trūkumu – priklausomybe nuo sekso“, – įvardina seksologas.

Viktoras Šapurovas tikina, kad nuo sekso priklausomas žmogus visą laiką yra nepatenkintas dėl sekso trūkumo ir tai tampa tikra kančia bei trukdžiu gyventi kasdienį gyvenimą.

REKLAMA

„Įsivaizduokite, žmogus, turintis šią priklausomybę, bendrauja ar gyvena su priešinga lytimi ir jis visą laiką jaučiasi atstumtas, nesuprastas, nes negauna pakankamai sekso, kiek nori. Tai jam trukdo susikoncentruoti į kitus dalykus, pilnavertiškai gyventi“, – aiškina seksologas.

Bet kokia priklausomybė – psichologinis sutrikimas, kurį su specialistų pagalba galima išgydyti. Vis dėlto, seksologas akcentuoja, kad kartais didelį potraukį seksui gali lemti ir viena iš paveldimų asmeninių savybių – seksualinis temperamentas. Kadangi dažnai šias savybes pačiam įsivertinti sudėtinga, tikslią diagnozę gali nustatyti specialistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų