REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Mergina geria arbatą (nuotr. 123rf.com)

 Iš Tolimųjų Rytų kultūros naudinga pasimokyti ne tik sveikos gyvensenos, bet ir ilgaamžiškumą lemiančių įpročių. Vienas tokių – puero arbatos gėrimo tradicija.

23

 Iš Tolimųjų Rytų kultūros naudinga pasimokyti ne tik sveikos gyvensenos, bet ir ilgaamžiškumą lemiančių įpročių. Vienas tokių – puero arbatos gėrimo tradicija.

REKLAMA

Moksliniai tyrimai rodo, kad reguliarus šios rūšies arbatos vartojimas turi ryškias sąsajas su geresne kepenų, kaulų, širdies ir kraujagyslių būkle bei pakilesne nuotaika.

Tuo tarpu ekspertai paaiškina, kaip pasirinkti puero arbatą pagal individualius poreikius – asmenybės tipus.

Mikrobiomos kurta arbata

Pasak patyrusio arbatų žinovo, prekybos tinklo „Skonis ir kvapas“ atstovo Andriaus Žilinsko, Tolimuosiuose Rytuose esantis puero arbatos regionas išties nepaprastas – tai gimtieji kiniškosios kamelijos namai.

„Šiame regione gausu skirtingų arbatmedžių veislių, todėl puero rūšies arbatos savo didele genetine ir chemine įvairove bei sudėtimi gali stipriai skirtis viena nuo kitos.

REKLAMA
REKLAMA

Puero arbatą nuo įprastų žaliųjų ir juodųjų arbatų skiria medžiagos, atsirandančios mikrobinės fermentacijos metu“, – sako A. Žilinskas.

Ir skuba paaiškinti: „Gaminant puero arbatą, lapelius veikia gyvi organizmai – mikrobinės kultūros. Jų dėka arbata įgauna savo tipišką rudą atspalvį, bet svarbiausia, joje pagaminama galo rūgšties ir natūralių statinų – medžiagų, padedančių kontroliuoti blogojo cholesterolio ir lipoproteinų kiekį kraujyje, taip užtikrinant sklandų kraujagyslių ir širdies darbą.“

REKLAMA

Skirtingiems žmonėms – skirtingos rūšys

Tradiciškai puero arbata skirstoma į dvi pagrindines rūšis, pasižyminčias skirtingomis naudingosiomis savybėmis – žaliąją ir juodąją puero arbatas.

„Juodasis (fermentuotas) pueras turi jau minėtų galo rūgšties ir statinų, mažinančių blogojo cholesterolio kiekį. Pagal tradicinę kinų mediciną, ši arbata tinka yin tipo žmonėms – ramesniems, nuolat šąlantiems, mat suteikia šildantį, energizuojantį poveikį.

Žaliasis pueras atitinka žaliąją arbatą, pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu ir teigiamai veikia kepenų, kaulų ir širdies darbą. Ši arbata vėsina kūną, todėl tinka yang tipo žmonėms – energingiems, daug judantiems ir prakaituojantiems.“, – sako A. Žilinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot eksperto, pagrindinės žaliojo puero arbatos veikliosios medžiagos – polifenoliai. Šios medžiagos pasižymi antioksidaciniu veikimo principu ir saugo organizmą nuo kenksmingo aplinkos poveikio.

„Laukiniai arbatmedžiai auginami be pesticidų, todėl norint apsiginti nuo kenkėjų, lapuose esantys polifenoliai gaminami itin sparčiai ir gausiai.

Galiausiai, arbatoje išsiskiriantis kofeinas skatina smegenų veiklą ir pagerina emocinę būseną“, – pridūrė žinovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų