REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos bandymas cenzūruoti internetą virsta cirko pasirodymu

„Telegram“ vartotojų skaičius tik išaugo

Rusijos informacinio cenzoriaus „Roskomnadzor“ kova su žinučių programa „Telegram“ ir jos kūrėju Pavelu Durovu patyrė fiasko, tai jau galima konstatuoti. Teismo sprendimu uždraustos programos veiklą pavyko sutrikdyti, bet ne daugiau, o remiantis naujausia informacija – „Telegram“ srautas tik išaugo.

Rusijos informacinio cenzoriaus „Roskomnadzor“ kova su žinučių programa „Telegram“ ir jos kūrėju Pavelu Durovu patyrė fiasko, tai jau galima konstatuoti. Teismo sprendimu uždraustos programos veiklą pavyko sutrikdyti, bet ne daugiau, o remiantis naujausia informacija – „Telegram“ srautas tik išaugo.

REKLAMA

Ekspertai užfiksavo „Telegram“ lankytojų srauto augimą po valstybės institucijos organizuoto ir žiniasklaidoje didžiulio dėmesio susilaukusio blokavimo. „SimilarWeb“ ekspertai leidiniui RBC išanalizavo, kaip pasikeitė „Telegram“ naudojimas Rusijoje per paskutines kelias savaites. Iš šių duomenų matyti, kad tinklapio ir programėlės, kaip ir VPN ar „Proxy“, naudojimas išaugo.

Pirmąją „Telegram“ blokavimo Rusijoje dieną jo naudojimas nesumažėjo, o, atvirkščiai, išaugo, teigiama ataskaitoje. Balandžio 16-ąją „telegram.org“ turėjo 1,2 mln. lankytojų iš Rusijos, o tai yra 27 proc. daugiau, negu balandžio 9-ąją.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik dvigubai išaugo ir „Telegram“ atsisiuntimai iš „Android“ parduotuvės. Programa buvo įdiegta 19,9 proc. visų „Android“ telefonų Rusijoje (iki blokavimo jų buvo 19,5 proc.). Ir naudojosi ta programėle 51,59 proc. vartotojų (prieš blokavimą buvo 38,98 proc.).

REKLAMA

Įvykių chronologija

„Roskomnadzor“ blokuoti „Telegram“ pradėjo balandžio 16-ąją. Tuomet buvo apribota visa oficialiai žinoma prieiga prie resurso. Kelias valandas tai paveikė programėlės veikimą, tačiau jau tos pačios dienos vakarą buvo faktiškai atstatytas jos veikimas.

Pavelo Durovo vadovaujama „Telegram“ komanda tuomet ėmėsi naudotis „apėjimu“ – pasaulinių IT technologijų „Amazon Web Services“ ir „Google Cloud“ IP adresais. Į tai sureagavo ir pradėjo blokuoti ir juos, tačiau tokiu būdu neišvengė ir „netyčinių“ kitų minėtų įmonių paslaugomis besinaudojančių interneto verslų atjungimų.

REKLAMA
REKLAMA

Balandžio 19-ąją „Google“ paskelbė, kad draudžia naudoti savo IP adresus draudimo apėjimui.

Tačiau kol kas „Telegram“ veikia, kaip veikę. Didžiųjų informacijos sklaidos kanalų atstovai teigia, jog lankytojų srautas vis dar laikosi išaugęs.

Bandė blokuoti „torentus“

Beje, tai nėra pirmasis abejotinos sėkmės „Roskomnadzor“ bandymas blokuoti didžiuosius Rusijos interneto žaidėjus. Prieš kelerius metus bandyta uždaryti lietuviškosios „Linkomanijos“ atitikmenį Rusijoje „rutracker.org“. Tačiau sugebėta pasiekti tiek, kad „rutracker“ visiškai nutraukė bendradarbiavimą su teisėsauga ir pasitraukė į pogrindį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Roskomnadzor“ vadovas A. Žurovas gyrėsi „70 proc. sumažėjusiu srautu“ bei demonstravo savo nesigaudymą tame, kaip apskritai veikia „torentų“ dalijimosi sistema. Žurnalistams jis pasakojo, kad užblokavus resursą vartotojams dideles bylas per nuotolines „proxy“ stotis teko siųstis daug ilgiau. „Torrent“ dalijimosi principas kaip tik ir pasižymi tuo, kad serveryje yra laikoma tik nuorodą į vartotojus, kurie dalijasi byla, o ne pats filmas, žaidimas ar kita intelektinė medžiaga.

Maža to, „rutracker“ administracija praėjusiais metais taip pat pranešė žiniasklaidai, kad, nepaisant kažkiek sumažėjusio srauto į tinklapį (kalbama apie 10-20 proc. lankytojų, kitur nurodoma, kad srautas krito 50 proc.), pačių „torrent“ bylų atsisiuntimo skaičius išliko panašus – apie milijoną per dieną. Iš esmės blokavimas labiausiai palietė išmaniųjų telefonų programėlių naudotojus, kuriems tapo sunkiau prisijungti prie „rutracker“ pokalbių forumo.

Kartu „Rutracker“ administracija pareiškė, kad blokavimas jiems gerokai palengvino užduotis, nes anksčiau buvo gaištama daug laiko užtikrinant ir dirbant kartu su teisių turėtojais, kurie turėdavo galimybę drausti savo produkcijos pasirodymą bylų mainų platformoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų