REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
89
“Rimi“ ir “Iki“ prekybos tinklų vežimėliai (nuotr. Fotodiena.lt/Audriaus Bagdono)

Konkurencijos taryba paskelbė, kad UAB „Rimi Lietuva“ neįvykdė prisiimtų įsipareigojimų, kurie buvo būtini, norint įsigyti 100 proc. UAB „Palink“, valdančios „Iki“ prekybos tinklus, akcijų. 

89

Konkurencijos taryba paskelbė, kad UAB „Rimi Lietuva“ neįvykdė prisiimtų įsipareigojimų, kurie buvo būtini, norint įsigyti 100 proc. UAB „Palink“, valdančios „Iki“ prekybos tinklus, akcijų. 

REKLAMA

„Rimi“ ketino už 213 mln. eurų įsigyti „Iki“ tinklą.

Praeitais metais spalio mėnesį Konkurencijos tarybą numatė sąlygą, kuria „Rimi“ įsipareigojo perleisti dalį mažmeninės prekybos verslo, jog  nebūtų itin apribota konkurencija kai kuriose vietinėse mažmeninės prekybos rinkose. Iš viso turėjo būti parduotos 17 parduotuvių. 

Konkurencijos taryba nutarė, kad „Rimi“ pateiktos kelios alternatyvos dėl pirkėjų, kuriems norėta perleisti šias parduotuves, kandidatūrų neatitiko bendrovės prisiimtuose įsipareigojimuose numatytų reikalavimų.

„Rimi“ nuleidžia rankas

Spaudai išplatintame „Rimi“ valdančios bendrovės komentare rašoma, kad priimtas sprendimas yra itin netikėtas, nes viskas buvo derinama su Konkurencijos tarybos paskirtu asmeniu.

REKLAMA
REKLAMA

„Šis sprendimas mus nustebino ir nuvylė. Mes labai atidžiai išanalizavome rinką ir visus įmanomus pirkėjus. Lietuvos konkurencijos tarybai pateikėme keletą skirtingų parduotuvių pardavimo scenarijų su keturiais skirtingais pirkėjais. Jie visi buvo patvirtinti Patikėtinio, kuris buvo paskirtas Konkurencijos tarybos, kad įvertintų potencialus pirkėjus ir sutartis su jais“, – sako Per Strömberg, „ICA Gruppen“ vadovas.

REKLAMA

Pasak jo, Lietuva ir toliau išliks svarbia rinka „ICA Gruppen“. Po sandorio nutraukimo bus vykdoma įprasta plėtra.

„Po šio sprendimo grįšime prie ankstesnės mūsų strategijos augti šioje rinkoje organiškai“, – pranešama. 

Konkurencijos taryba: sandoris negali būti baigtas

Įvertinusi „Rimi“ pateiktas alternatyvas, institucija priėjo išvados, kad potencialūs pirkėjai neužtikrintų tvarios ir ne mažiau veiksmingos konkurencijos, nei sudarė perimamas verslas kiekvienoje konkrečioje perleidžiamoje parduotuvėje iki sandorio įgyvendinimo. Konkurencijos ekspertai vertino keletą aspektų: potencialaus pirkėjo finansinius ir kitus išteklius bei patirtį valdant pakankamo dydžio mažmeninės prekybos nespecializuotose parduotuvėse verslą; prekių įsigijimo sąlygas; pirkėjo suinteresuotumą ir galimybes išlaikyti ir (arba) plėtoti mažmeninės prekybos kasdienio vartojimo prekėmis nespecializuotose parduotuvėse verslą visose perleidžiamose parduotuvėse, kuris veiksmingai konkuruotų su „Rimi“ ir jos konkurentais.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirma sąlyga pirkėjui buvo, kad jis nebūtų susijęs su šalimis. Ta sąlyga buvo įgyvendinta. Antra sąlyga buvo ta, kad pirkėjai ar pirkėjas konkrečioje parduotuvėje turėtų sudaryti tvarią konkurenciją. (...) Mes vertinome, ar tie pirkėjai būtų tinkamas pakaitalas toje rinkoje. Mes negalime kalbėti apie konkurenciją trims mėnesiams, turime įsitikinti, kad jie turi ilgalaikes veiklos perspektyvas“, – trečiadienį spaudos konferencijoje teigė tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

„Mūsų vertinimu, pasiūlytos alternatyvos neatitiko tų reikalavimų, kurie buvo iškelti įsipareigojimuose“, – pridūrė jis.

Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas akcentavo, kad prieš pusmetį bendrovei „Rimi“ leidimas vykdyti koncentraciją buvo duotas tik su sąlyga, kad ši įgyvendins prisiimtus įsipareigojimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai Konkurencijos taryba duoda leidimą vykdyti koncentraciją su tokiomis sąlygomis, sandoris negali būti baigtas, kol tos sąlygos nėra įgyvendinamos ir kol nėra pašalinamos identifikuotos konkurencijos problemos. Įgyvendinti įsipareigojimus yra labai svarbu, kad dėl verslo susijungimo vartotojai nepatirtų žalos“, – sakė Konkurencijos tarybos vadovas.

Priminsime, kad 2017 m. spalio 18 d. Konkurencijos taryba leido „Rimi“ įsigyti 100 proc. „Palink“ akcijų ir įgyti pastarosios bendrovės kontrolę su sąlyga, kad „Rimi“ perleis dalį mažmeninės prekybos verslo.

Konkurencijos tarybai nustačius, jog dėl vykdomos koncentracijos būtų sukurta ar sustiprinta dominuojanti padėtis, ar itin apribota konkurencija lokalinėse mažmeninės prekybos kasdienio vartojimo prekėmis rinkose, esančiose Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Panevėžio apskrityse, „Rimi“ įsipareigojo užtikrinti, kad 17 (5 „Rimi“ ir 12 „Iki“) parduotuvių minėtose apskrityse būtų perleistos pirkėjui ar pirkėjams, galintiems veiksmingai konkuruoti mažmeninėje prekyboje.

REKLAMA

Anksčiau žiniasklaidoje buvo skelbta, kad vienas iš potencialių pirkėjų buvo Latvijos prekybos tinklas „Mego“, taip pat skelbta ir apie du potencialius pirkėjus iš Lietuvos: Žemaitijoje veikianti bendrovė „Grūstė“ ir bendrovės „Eiginta“ valdomas prekybos tinklui „Šilas“.

2016 m. gruodžio mėnesį „ICA Gruppen“, per bendrovę UAB „Rimi Lietuva“, pasirašė susitarimą įsigyti UAB „Palink“, kuri valdo prekybos tinklą „Iki“. Šiuo metu Lietuvoje veikia 56 „Rimi“ parduotuvės ir 232 „Iki“ parduotuvės. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų