REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
127
Kraupiomis aplinkybėmis tardymo izoliatoriuje mirė „Rusijos Elonas Muskas“ (nuotr. SCANPIX)

Rusijoje, Gynybos ministerijos lėšų grobstymo byloje teisiamas inžinierius, dalyvavęs povandeninio laivo kūrime, tardymo izoliatoriuje buvo išprievartautas, sumuštas ir uždusintas, rašoma „Novaja gazeta“. Oficiali tyrimo versija nurodė, kad jis „pasikorė ant virvelės nuo gobtuvo“.

127

Rusijoje, Gynybos ministerijos lėšų grobstymo byloje teisiamas inžinierius, dalyvavęs povandeninio laivo kūrime, tardymo izoliatoriuje buvo išprievartautas, sumuštas ir uždusintas, rašoma „Novaja gazeta“. Oficiali tyrimo versija nurodė, kad jis „pasikorė ant virvelės nuo gobtuvo“.

REKLAMA

Leidinio duomenimis, inžinierius Valerijus Pšeničnas neaiškiomis aplinkybėmis mirė vasario 5-ąją, dalyvaujant apklausose. Tą pačią dieną viename Sankt Peterburgo tardymo izoliatorių buvo aptiktas pakartas ant 40 cm ilgio gobtuvo virvutės. Izoliatoriaus pareigūnai įvardijo tai kaip savižudybę.

Daugybiniai sužalojimai ir pasmaugimas

V. Pšeničnas dalijosi viena kamera su dar trimis kaliniais. Vasario 5-ąją apie 14 valandą du iš jų išvedė atlikti tyrimo apklausas, trečiąjį – į susitikimą su advokatu. Vaizdo medžiagų duomenimis, po 15 minučių iš kameros išvedė ir V. Pšečiną. Tardymo izoliatoriaus pastato jis nepaliko. Kiek tiksliai laiko jo nebuvo, kur jis tuo metu buvo, kokios būklės grįžo į kamerą – nustatyti „Novaja Gazeta“ žurnalistams nepavyko. Tačiau jau penktą valandą pareigūnai atvedė vieną iš jo kameros kaimynų ir „aptiko kaltinamąjį pakartą“. Šalia voliojosi nutrauktas virdulio laidas ir suplėšyti kameros draugo sportbačiai. Izoliatoriaus pareigūnai įvykį paaiškino taip: įtariamasis bandė bandė persipjauti venas sportbačiuose buvusiu metaliniu stabilizatoriumi, tačiau nesugebėjo, tada nutraukė kabelį ir bandė nusižudyti elektra, o tuomet ištraukė virvę iš gobtuvo ir pasikorė.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau kelis mėnesius daryta teismo medicinos ekspertizė parodė, kad V. Pšeničnas ne nusižudė, o mirė patyręs daugybę kūno sužalojimų. Suimtąjį kankino, prievartavo, o tuomet pasmaugė, rašoma leidinyje. Ant jo kūno buvo aptikta pjautinių ir durtinių žaizdų, burnoje – elektros traumų žymės, maža to, jam buvo sulaužytas stuburas.

REKLAMA

Priežastis, kodėl su inžinieriumi buvo taip žiauriai pasielgtą tardymo izoliatoriuje, taip ir liko neaiški. Tačiau prieš mirtį, anot „Novaja Gazeta“, jis spėjo žmonai perduoti tris žinutes su prašymu niekam nieko nemokėti.

„Rusijos Elonas Muskas“

Žuvusysis V. Pšeničnas buvo kaltinamuoju byloje dėl Gynybos ministerijos pinigų grobstymo povandeninio laivo „Varšavianka“ metu. Jis buvo „NovIT Pro“ bendrovės savininku, ši bendrovė kūrė trimatį kompiuterinį povandeninio laivo modelį. 2016-aisiais verslininkas įtarė savo partnerį ir bendrovės direktorių Andrejų Petrovą daugiamilijonine vagyste iš įmonės sąskaitų ir iškėlė jam baudžiamąją bylą.

REKLAMA
REKLAMA

Atsidūręs už grotų, A. Petrovas davė parodymus prieš V. Pšečiną ir laivų statybos bendrovės „Admiralteiskije verfi“ darbuotoją Glebą Jemelčenkovą, apkaltinęs juos sąmoningu užsakymo kainos pakėlimu. Naujieji kaltinamieji buvo skubiai sulaikyti ir suimti, o po trijų savaičių vienas iš jų žuvo.

Draugai ir kolegos inžinierių vadino „rusų Elonu Musku“. Povandeninis laivas, kurio kūrimo procese jis dalyvavo, pasak lenta.ru, buvo „absoliučiai unikalus“. Neįvardintų ekspertų teigimu, tokių povandeninių laivų pasirodymas galėjo suteikti naujas galimybes tiek laivų statybos, tiek darbo naftos ir dujų bendrovėse galimybes.

Primename, kad pernai keistomis aplinkybėmis taip pat tardymo izoliatoriuje mirė taip pat su Gynybos ministerijos užsakymais dirbusios bendrovės „Roskosmos“ vykdomasis direktorius Vladimiras Jevdokimovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų