REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Naujas vaikų dienos centrų žemėlapis

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pristato kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis parengtą vaikų dienos centrų žemėlapį, iš kurio galima sužinoti, kuriuose miestuose ir kaimuose jie veikia.

21

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pristato kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis parengtą vaikų dienos centrų žemėlapį, iš kurio galima sužinoti, kuriuose miestuose ir kaimuose jie veikia.

REKLAMA

Iš viso Lietuvoje iš viso yra 377 vaikų dienos centrų, juos lanko apie 7539 vaikai (rizikos grupės vaikų yra apie 18500), savivaldybėms priklauso 123 centrai, 158 - nevyriausybinėms organizacijoms, 35 - parapijoms, 55 bendruomenėms ir 2 - vietos veiklos grupėms.

Ką galima rasti savo regione

Kaip skelbia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, žemėlapyje galima rasti tiek savivaldybių, tiek nevyriausybinių organizacijų, parapijų ar bendruomenių įsteigtus vaikų dienos centrus. Taip pat ir vaikų dienos centrus, kurie įsikūrę užimtumo dienos centruose.

Ministerija tikisi, kad savivaldybėms šis žemėlapis padės geriau planuoti, kuriose teritorijose yra poreikis steigti naujus centrus, o tėvams – rasti artimiausią arba sužinoti, ar galės gauti paslaugas persikraustę į kitą gyvenamąją vietą.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2016 m. liepos vaikų dienos centrus gali lankyti visų šeimų vaikai, nebūtinai nepasiturinčių ar esančių socialinėje rizikoje, tačiau ši paslauga labiausiai reikalinga toms šeimoms, kuriose vaikus augina vienas iš tėvų, kuriose vaikai neturi galimybės lankyti neformalaus ugdymo įstaigas, kurios balansuoja ties skurdo riba, kurioms sudėtinga suderinti vaikų priežiūrą ir darbą.

REKLAMA

Ypatingai ši paslauga reikalinga vaikams, kurie auga šeimose, kuriose yra piktnaudžiaujančių alkoholiu ir smurtaujančių asmenų, kurių tėvai galbūt turi sveikatos problemų, pavyzdžiui, serga depresija ir pan. Vaikų dienos centrai turėtų būti pritaikyti ir vaikams su negalia.

Žemėlapis nuolat atnaujinamas pagal gaunamą informaciją. Pasitikrinkite ČIA.  

Keliuose regionuose situacija itin sudėtinga

Preliminariais skaičiavimais reikėtų apie 120 naujų vaikų dienos centrų ir/arba praplėsti jau esamus. Yra vos keli regionai, kur netrūksta vaikų dienos centrų tai: Druskininkai, Kaunas, Kazlų Rūda, Kretingos, Pasvalio ir Telšių rajonai.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu su VDC atstovais, mokslininkais ir nevyriausybinėmis organizacijomis rengiame naują VDC finansavimo modelį, kuris atlieptų šios dienos realijas, padėtų užtikrinti centrų prieinamumą, prevenciją.

Analizuodami savivaldybių socialinius žemėlapius, matome, kad vis dar trūksta profesionalaus požiūrio į paslaugų prieinamumą, paslaugų poreikio vertinimą, kokybę ir pan. Kai kuriose savivaldybėse VDC skaičius kelis kartus didesnis nei kitos. Tai rodo tiek vietos politikų, tiek specialistų požiūrį į šių centrų reikšmę“, – portalui tv3.lt sakė ministro Lino Kukuraičio patarėja Kristina Paulikė.

Tačiau skirtumai tarp regionų dėl turimų dienos centrų, akivaizdūs.

K. Paulikės teigimu, tai rodo, kad prevencija ten rūpinamasi mažai. Ministerija itin dėmesį atkreipė į Klaipėdą ir Šilalę, kur itin mažas dienos centrų skaičius. „Šilalėje labai daug vaikų paimama iš šeimų. Jie vargsta su rizikos šeimomis, t.y. su pasekmėmis. O tada pamatai kiek dėmesio prevencijai ir tampa viskas aišku“, – sakė ministro patarėja.

Jos teigimu, su šių savivaldybių merais jau yra kalbėta apie šią situaciją ir siekiama ją gerinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų