REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
50
Seksas (nuotr. 123rf.com)

Po kritiškai priimtų alkoholio pardavimo ir reklamos apribojimų Seime imamas kelti klausimas ir apie seksą, internetą bei vaistus. Tiesa, šį kartą parlamentarai kartu su medikais ir psichologais aiškinosi, kaip būtų galima vykdyti prevencines programas, siekiant išvengti minėtų priklausomybių.

50

Po kritiškai priimtų alkoholio pardavimo ir reklamos apribojimų Seime imamas kelti klausimas ir apie seksą, internetą bei vaistus. Tiesa, šį kartą parlamentarai kartu su medikais ir psichologais aiškinosi, kaip būtų galima vykdyti prevencines programas, siekiant išvengti minėtų priklausomybių.

REKLAMA

Bendrame Priklausomybių prevencijos ir Savižudybių ir smurto prevencijos komisijų posėdyje parlamentarai kartu su specialistais aptarė priklausomybių nuo medikamentų, interneto ir sekso prevenciją Lietuvoje.

Pradėdamas posėdį Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininko pavaduotojas Andrius Navickas akcentavo, kad apie priklausomybę alkoholiui ir tabakui ir taip kalbama nemažai, todėl vertėtų aptarti ir kitokio pobūdžio priklausomybių prevenciją.

Kaip atpažinti priklausomybę nuo sekso?

Paprašyta paaiškinti, kas rodo, kad žmogus kenčia nuo priklausomybės seksui, Respublikinio priklausomybės ligų centro Vilniaus filialo Dienos psichiatrijos stacionaro skyriaus vedėja Vilma Andrejauskienė teigė, kad pirmasis ženklas – paties žmogaus susirūpinimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Galbūt pirmasis ženklas atpažinimo – paties žmogaus išsakytas susirūpinimas, kai jis jau priverčia save, kad ir kaip jam būtų nepatogu, prabilti. Ką jis jau daręs, ką jis mėginęs sau pateikti? Jeigu žmogus yra bandęs sau pritaikyti kažkokias priemones ir sugrįžta prie sekso, jis dar labiau išsigąsta“, - posėdyje sakė medikė.

REKLAMA

Vėliau, anot specialistės, išgąstis pereina į nerimą su baime, beviltiškumą, kad žmogus nepajėgs suvaldyti situacijos. Galiausiai imama per daug apie tai kalbėti ir per daug save analizuoti.

Vis dėlto, pasak V. Andrejauskienės, ne kiekvienas gydytojas gali konsultuoti nuo sekso ar pornografijos priklausomą pacientą, nes gali jam pakenkti, pateikdamas savo asmeninę nuomonę.

Priklausomybės vaikšto ne po vieną

Priklausomų asmenų bendruomenės „Aš Esu“ atstovas Dmitrijus Škulis pastebi, kad priklausomybė nuo sekso ar interneto dažnai išsivysto žmonėms, kurie prieš tai įveikė priklausomybę alkoholiui ar narkotikams.

REKLAMA
REKLAMA

Iš vieno pusės gali atrodyti, kad priklausomybės nuo sekso, interneto yra nekaltos, blogų pasekmių nėra, žmonės tarpusavyje susitaria. Bet vėliau tuos žmones vis tiek, kai jie patenkina savo priklausomybes, jie grįžta prie vartojimo, alkoholio, narkotikų“, - posėdyje sakė D. Škulis.

Jis teigė su kolegomis tikrinę žmones, kurie po gydymo nuo priklausomybių prieš jų grįžo. S. Škulio teigimu, beveik visiems grįžimas prasidėjo nuo legalių priklausomybių išsivystymo – tai yra sekso, interneto ar panašiai.

Priklausomybes siūlo spręsti kartu

Pasak Vilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedros docentės, psichologės, profesorė Laimos Bulotaitės, visos priklausomybės turėtų būti sprendžiamos kartu, o ne atskirai, nes visas priklausomybes sudaro trys dalys – žinios, įgūdžiai ir nuomonės formavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man visą laiką atrodydavo, kad kartais negerai, jog mes kuriame įvairias programas prevencines, kurios tarsi nagrinėja skirtingus klausimus. Tai įsivaizduokime, kiek mokykloje būtų tokių programų“, - posėdyje sakė specialistė.

Tuo tarpu kalbėdama apie priklausomybę nuo interneto L. Bulotaitė abejojo, ar išvis egzistuoja tokia priklausomybė, nes, jos teigimu, žmonės priklausomi ne nuo interneto, o nuo veiklų jame.

Jis taip pat kritiškai vertino būdą, kuriuo valdantieji apribojo alkoholio pardavimą ir reklamos draudimą. L. Bulotaitė sakė, kad tokiam reikšmingam pokyčiui reikėjo iš anksto paruošti, šviesti visuomenę, atlikti tyrimus, o tik tada imtis priemonių.

REKLAMA

Parlamentarų iškeltą problemą palaiko ne visi

Posėdyje dalyvavusios A. Armonaitės vertinimu, parlamentarai šiuo atveju užsiima nesvarbiais klausimais. Ji sutiko, kad priklausomybė nuo sekso gali egzistuoti, tačiau Seimas neturėtų apsimetinėti, kad šią problemą sprendžia.

„Iš tikrųjų man atrodo, kad yra svarbesnių klausimų, negu kalbėti, kas čia priklausomas iš mūsų nuo sekso, o kas nuo interneto, ir kaip galime šitas problemas spręsti. Aišku, kad yra daugiau valstybėje svarbių klausimų. Mane tiesiog stebina, kaip vis dėlto rimtais veidais yra bandoma pritempinėti ir interpretuoti, kad čia iš tikrųjų mes spręsime ir išspręsime tas problemas. Aš net bijau pagalvoti, kokias jie priemones taikys, spręsdami jas“, – prieš posėdį žurnalistams sakė Liberalų sąjūdžio atstovė.

Anot jos, kalbėjimas apie priklausomybes nuo sekso ar interneto skamba labai postmoderniai, bet neadekvačiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų