REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Uostamiestyje tėvai skundžiasi, kad negali būti šalia vaikų, kai šiems labiausiai jų reikia. Neva Klaipėdos vaikų ligoninės Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje tėvų buvimo laikas ribojamas. Jeigu vaikas atvežtas į ligoninę naktį ir patenka tiesiai į minėtą skyrių, tėvai ne tik, kad negali pasilikti šalia mažylio, bet negali ir laukti už skyriaus durų. Pasakojama, kad tėvai nakties metu išprašomi ir iš ligoninės.

Uostamiestyje tėvai skundžiasi, kad negali būti šalia vaikų, kai šiems labiausiai jų reikia. Neva Klaipėdos vaikų ligoninės Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje tėvų buvimo laikas ribojamas. Jeigu vaikas atvežtas į ligoninę naktį ir patenka tiesiai į minėtą skyrių, tėvai ne tik, kad negali pasilikti šalia mažylio, bet negali ir laukti už skyriaus durų. Pasakojama, kad tėvai nakties metu išprašomi ir iš ligoninės.

REKLAMA

Tėvų buvimas šalia yra ypač svarbus sunegalavusiam vaikui. Tačiau Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje tėvai visą parą negali slaugyti net pačių mažiausiųjų – šalia vaiko lovytės yra tik kėdė.

Anot tėvų, skyrius nėra pritaikytas kūdikiams. Mat visi vaikai čia guldomi kartu. Juos skiria tik užuolaida. Nėra galimybės atskirti bent pačius mažiausius.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvų nuomone, tokia šiuo metu ligoninėje galiojanti tvarka neužtikrina galimybės jiems visapusiškai slaugyti ir rūpintis mažaisiais pacientais.

Klaipėdos vaikų ligoninės vadovė Klaudija Bobianskienė tv3.lt sakė, jog šios tėvų pastabos – šokiruoja. Neva nė vienas už vaiką atsakingas asmuo nėra išprašomas iš skyriaus, o tėvai šalia sergančio vaiko gali praleisti tiek laiko, kiek nori. Tačiau papildomos lovos reanimacijoje pastatyti nėra galimybės. Tėvams siūloma ilsėtis skyriaus palatoje, į kurį sustiprėjęs vaikas bus perkeliamas iš reanimacijos.

REKLAMA

„Su didžiausiu malonumu kviečiu atvažiuoti ir apžiūrėti, kokia situacija ligoninėje. Tėvai šalia mažųjų pacientų gali būti tiek, kiek patys nori. Tačiau pastatyti šalia po lovą – nėra galimybės. To nėra ir kitose ligoninėse, juk kalbame apie reanimacijos skyrių.

Tėvams šalia vaikų leidžiama būti tiek, kiek jie nori. Vienam iš tėvų, jei to nori, suteikiama lova skyriuje, į kurį bus perkeliamas sustiprėjęs vaikas, išleistas iš reanimacijos.

Mažieji pacientai nuo didesnių yra atskirti. Yra tik dvi lovos atskirtos specialia, medicinine, tam pritaikyta užuolaida, kuri yra ilgesnė negu lova ir visada užtraukiama esant reikalui. Kitos 3 mažos lovos yra atskirose palatose.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvai šalia vaikų gali būti ir kai jiems atliekamos įvairios procedūros ar vedami kateteriai. Tačiau dažnu atveju patys tėvai nenori, jiems per skaudu matyti, tad laukia už procedūrinio kabineto durų. Ten yra minkštasuolis, durys stiklinės, tad norui esant jie viską mato, kas vyksta su jų vaiku.

Kai gauname kritiką, visuomet į ją reaguoju ir esant klaidai niekada neginu savo žmonių. Tačiau šįkart, kritika nėra teisinga. Nes gydytojai stengiasi ir pasirūpina ne tik vaikų sveikata, bet ir sergančiųjų tėvais. Medikai jiems atneša ir pasiūlo net savo darbo kėdes, kad jie galėtų patogiau prisėsti šalia. Pasirūpinam kiekvienu“, - tikina vyr. gydytoja K. Bobianskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į reanimacijos skyrių tėvai kartu neguldomi

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų teigimu, daugelis gydymo įstaigų pačios nusistato vidaus taisykles. Vaikus iki tam tikro amžiaus tėvai gali slaugyti ligoninėse ir tai apmoka ligonių kasos.

Valstybinės ligonių kasos atstovai sako, jog pacientai ir jų atstovai ligoninėje turi teisę gauti informaciją apie įstaigos vidaus tvarką. Klaipėdos vaikų ligoninės vidaus tvarka skelbiama jų internetinėje svetainėje, adresu:  http://www.kvl.lt/index.php/lt/veikla/vidaus-tvarkos-taisykles.

Tačiau jeigu mažieji pacientai patenka į reanimacijos, intensyvios terapijos skyrių, tėvai kartu neguldomi.

„Įprastai, jei vaikas dėl sunkios ligos ar būklės gydomas reanimacijos ar intensyviosios terapijos skyriuje, tėvai su juo kartu neguldomi. Juk šiame skyriuje taikomas intensyvus specializuotas ligonio stebėjimas ir gydymas. Tėvai nurodytomis lankymo valandomis gali ateiti ir pabūti prie gydomo vaikučio, pasikalbėti su gydytoju,” - tv3.lt teigė Vita Lyskoitienė, Valstybinės ligonių kasos (VLK) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė.

REKLAMA

Taip pat pacientai ir jų atstovai turi teisę gauti informaciją apie teikiamas medicinos ir ne medicinos paslaugas, jų kainas ir galimybę jomis pasinaudoti. Dėl informacijos suteikimo pacientas arba jo atstovas turi pirmiausia kreiptis į gydantį gydytoją, slaugytoją arba atitinkamo skyriaus vedėją ar vyresniąją slaugytoją. Jei informacijos žmogus negauna – į gydymo įstaigos administraciją.

„Sveikatos apsaugos ministro įsakymas nustato tik asmenų, slaugančių vaiką (-us) iki 3 metų amžiaus stacionarinėje sveikatos priežiūros įstaigoje, išlaikymo išlaidų apmokėjimą Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis. Jei asmuo slaugo vyresnį nei 3 metų vaiką (-us), slaugančiojo asmens išlaikymo išlaidos apmokamos tik vaiko (-ų) gydymo pagal tam tikras medicinines indikacijas atvejais.

Be to, vaikai iki 8 metų turi teisę vykti į medicininės reabilitacijos įstaigas lydimi slaugančio asmens. Tuo tarpu vyresni nei 8 metų amžiaus vaikai galėtų būti lydimi slaugančio asmens, jei vaikui yra nustatytas neįgalumas arba gydytojų konsultacinė komisija nustatė, kad reikalinga slauga dėl adaptacijos ar elgesio sutrikimų, dėl sunkių centrinės ar periferinės nervų sistemos, atramos-judamojo aparato pažeidimų, traumų ar operacijos,” - aiškino VLK atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų